«Τα σύνορα δεν αλλάζουν»: H πρώτη απάντηση από την ΕΕ στον Τραμπ για τη Γροιλανδία

Ο Γάλλος υπ. Εξωτερικών Ζαν Νοέλ Μπαρό έστειλε σαφές μήνυμα στον Ντόναλντ Τραμπ

Σαφές μήνυμα στον Ντόναλντ Τραμπ έστειλε ο υπουργός εξωτερικών της Γαλλίας, Ζαν Νοέλ Μπαρό, σχετικά με τις δηλώσεις νεοεκλεγέντα πρόεδρο των ΗΠΑ για τη Γροιλανδία.

Υπενθυμίζεται πως ο Ντόναλντ Τραμπ διεμήνυσε πως πρόθεσή του είναι να θέσει υπό αμερικανικό έλεγχο το νησί

της Αρκτικής, το οποίο αποτελεί τμήμα της Δανίας εδώ και πάνω από έξι αιώνες. Αρχικά είπε πως θέλει να το αγοράσει, ωστόσο στη συνέχεια δεν απέκλεισε ακόμη και το ενδεχόμενο στρατιωτικής επιχείρησης.

«Προφανώς δεν τίθεται ερώτημα να επιτρέψει η ΕΕ σε άλλες χώρες του κόσμου να επιτεθούν στα κυρίαρχα σύνορά της, όποιες κι αν είναι αυτές...Είμαστε μια ισχυρή ήπειρος», τόνισε ο Γάλλος υπουργός Εξωτερικών προσθέτοντας πως τα σύνορα δεν αλλάζουν και εκτιμώντας ότι οι ΗΠΑ - παρά τις δηλώσεις Τραμπ - τελικά θα εισβάλουν στη Γροιλανδία.

«Αν ρωτάτε εμένα αν νομίζω ότι οι ΗΠΑ θα εισβάλουν στη Γροιλανδία, η απάντησή μου είναι όχι. Αλλά αν (ρωτάτε αν) έχουμε εισέλθει σε μια χρονική περίοδο όπου επικρατεί ο ισχυρότερος, τότε η απάντησή μου είναι ναι», πρόσθεσε. «Η ΕΕ δεν θα πρέπει να επιτρέπει στον εαυτό της να εκφοβίζεται ή να ανησυχεί υπερβολικά, αλλά θα πρέπει να ξυπνήσει και να ισχυροποιηθεί», επισήμανε.

Γιατί είναι τόσο σημαντική η Γροιλανδία

Εκτός από κοιτάσματα πετρελαίου, φυσικού αερίου, ουρανίου και χρυσού, το έδαφος της Γροιλανδίας είναι πλούσιο σε σπάνιες γαίες, όπως το νεοδύμιο και το δυσπρόσιο. Πρόκειται για μέταλλα τα οποία έχουν πάρει τεράστια αξία λόγω της χρήσης τους σε προϊόντα της σύγχρονης τεχνολογίας (ηλεκτρικά αυτοκίνητα, ανεμογεννήτριες, όπλα, στρατιωτικό εξοπλισμό κ.α.) και διεθνώς τα μεγαλύτερα αποθέματα ελέγχονται κυρίως από την Κίνα, αλλά και από τη Ρωσία.

Επίσης η περιοχή έχει μεγάλη γεωστρατηγική αξία για τις ΗΠΑ. Ο αμερικανικός στρατός διαθέτει ήδη μια βάση στο νησί, στην Pituffik, που αποτελεί στρατηγική τοποθεσία για την αντιπυραυλική άμυνα των ΗΠΑ αλλά και τις διαστημικές επιχειρήσεις. Πρόκειται για μια βάση που δημιουργήθηκε τα πρώτα χρόνια του Ψυχρού Πολέμου και καθώς ο κόσμος έχει επιστρέψει στις ίδιες γεωπολιτικές συνθήκες, έχει αποκτήσει εκ νέου μεγάλη στρατηγική σημασία. Αποτελεί το βορειότερο φυλάκιο των αμερικανικών ενόπλων δυνάμεων, εξοπλισμένο με σύστημα προειδοποίησης πυραύλων.

Αυτός είναι και ο λόγος που ο Ντόναλντ Τραμπ επικαλέστηκε λόγους «εθνικής ασφάλειας» για να υποστηρίξει την πρόθεσή του να αγοράσει τη Γροιλανδία, η οποία θα μπορούσε εκτός των άλλων να αποτελέσει ορμητήριο για επιθέσεις κατά των ΗΠΑ.

Η κλιματική κρίση «αναθερμαίνει» το ενδιαφέρον για την Αρκτική

Καθώς η κλιματική κρίση αλλάζει το περιβάλλον στην παγωμένη Αρκτική, η Γροιλανδία θα μπορούσε να αποδειχθεί κομβική στο μέλλον για την παγκόσμια ναυτιλία και το εμπόριο. Η κίνηση των πλοίων στον παγωμένο βόρειο πόλο έχει αυξηθεί κατά 37% την τελευταία δεκαετία, σύμφωνα με πρόσφατη έκθεση του Αρκτικού Συμβουλίου. Η περαιτέρω μείωση του θαλάσσιου πάγου θα μπορούσε να ανοίξει ακόμη περισσότερους εμπορικούς δρόμους.

Οι ισχυρότερες δυνάμεις επιδιώκουν να επεκτείνουν την εμβέλειά τους στον Αρκτικό Κύκλο. Ρωσία και Κίνα έχουν εντείνει εδώ και καιρό το ενδιαφέρον τους για την Αρκτική, ενισχύοντας από κοινού την παρουσία τους με τη Μόσχα να δηλώνει μάλιστα «έτοιμη για σύγκρουση» με το ΝΑΤΟ στην Αρκτική.

Τον Νοέμβριο συμφώνησαν να ενισχύουν τη συνεργασία για να εκμεταλλευτούν τις αρκτικές διαδρομές που ανοίγονται, οικοδομώντας έναν «Πολικό Δρόμο του Μεταξιού», που θα εξυπηρετεί οικονομικούς, γεωπολιτικούς και στρατιωτικούς στόχους. «Οι δρόμοι της Αρκτικής αλλάζουν λόγω της κλιματικής αλλαγής. Για αυτό και δείχνουμε ολοένα και μεγαλύτερη προσοχή και η νέα αμερικανική κυβέρνηση θα πρέπει να αντιμετωπίσει αυτό το ζήτημα στο μέλλον», είπε ο Jose W. Fernandez, υφυπουργός οικονομικής ανάπτυξης, ενέργειας και περιβάλλοντος του Στέιτ Ντιπάρτμεντ.

Εξαιτίας της υπερθέρμανσης, εκτιμάται επίσης ότι ήδη, τις τελευταίες τρεις δεκαετίες, μια έκταση περίπου 28.500 τετραγωνικών χιλιομέτρων έχει «απαλλαχθεί» από πάγους. Και καθώς αυτοι συνεχίζουν να υποχωρούν έρχονται στην επιφάνεια εδάφη τα οποία θα μπορούσαν να είναι εκμεταλλεύσιμα για γεωτρήσεις πετρελαίου και φυσικού αερίου, αλλά και για εξορύξεις σπάνιων γαιών.

Keywords
Τυχαία Θέματα