Ταξίδια στην Ελλάδα μιας άλλης εποχής μέσα από 10 βιβλία

Μυθιστορήματα, βιογραφίες και ταξιδιωτικά χρονικά με τις υπογραφές ξένων συγγραφέων μας ταξιδεύουν στην Ελλάδα από τον 17ο αιώνα έως τα μέσα του 20ου και μας αποκαλύπτουν άγνωστες πτυχές της ζωής σε κάθε γωνιά της χώρας.

Ταξίδι στην Κρήτη και τις νήσους του αρχιπελάγους 1700 – 1702, Joseph Pitton de Tournefort, Πανεπιστημιακές Εκδόσεις Κρήτης
Το 1700, ο Γάλλος ιατρός και βοτανολόγος Ζοζέφ Πιττόν ντε Τουρνεφόρ αναλαμβάνει κατ’ εντολήν

του Γαλλικού Στέμματος ερευνητική αποστολή στην Εγγύς Ανατολή, με σκοπό τη συλλογή φυτών αλλά και πληροφοριών για τον κόσμο της περιοχής. Κατά τη διάρκεια του διετούς ταξιδιού του περιηγείται και περιγράφει, υπό μορφή επιστολών που απευθύνονται στον κόμη ντε Πονσαρτραίν, υπουργό Εξωτερικών της Γαλλίας, τριάντα οκτώ νησιά του Αιγαίου, την Κωνσταντινούπολη και περιοχές της Μαύρης Θάλασσας, της Αρμενίας και της Γεωργίας, μέχρι τα σύνορα της Περσίας. Oι επιστολές του θα απαρτίσουν το δίτομο έργο «Relation d’un voyage du Levant», που εκδόθηκε στο Παρίσι το 1717, εννέα χρόνια μετά τον θάνατό του. H παρούσα έκδοση περιέχει τις δέκα πρώτες επιστολές, που είναι αφιερωμένες στην Kρήτη και στα νησιά του Aιγαίου. Για κάθε νησί, ο συγγραφέας αφηγείται λεπτομερώς και μεθοδικά την επίσκεψή του: αναφέρεται στην ιστορία του νησιού, από την αρχαιότητα μέχρι και την εποχή του, αλλά και στη σχετική μυθολογία, μας πληροφορεί για τη διοίκηση και την οικονομία, τη θρησκεία, τα ήθη και έθιμα και την καθημερινή ζωή των κατοίκων, σχολιάζει αξιοπερίεργα περιστατικά και περιγράφει με λεπτομέρειες σπάνια φυτά. Καταγράφει επίσης με γλαφυρότητα και ζωντάνια, και με τη ματιά ενός γνήσιου τέκνου του Διαφωτισμού, τις εντυπώσεις του από τον κόσμο του ελληνικού Aρχιπελάγους: τους Τούρκους κατακτητές, τους πρώην κυρίαρχους Λατίνους, τους Oρθόδοξους Έλληνες και τον κλήρο αμφοτέρων, τον γυναικείο πληθυσμό και τους κουρσάρους, που όλοι μαζί συνθέτουν ένα πολυποίκιλο και γοητευτικό μωσαϊκό.

Ιστορία της ζωής μου - Επιλογή από τις ωραιότερες σελίδες των απομνημονευμάτων του Jacques Casanova de Seingalt, εκδόσεις Άγρα
Το όνομα του Καζανόβα είναι συνώνυμο της σεξουαλικής ελευθεριότητας και αυτή η φήμη του επισκιάζει τις υπόλοιπες ιδιότητες του τυχοδιώκτη, ταξιδευτή, διανοούμενου και συγγραφέα. Στα ογκωδέστατα απομνημονεύματά του ο Καζανόβα περιγράφει τα ταξίδια του από την μία ως την άλλη άκρη της Ευρώπης -ανάμεσά τους και στην Κέρκυρα όπου βρέθηκε με ένα βενετσιάνικο πλοίο. Οι παρατηρήσεις του είναι ενδιαφέρουσες και το κείμενο γοητευτικό.
Αξίζει να σημειωθεί ότι η σύντομη παρουσία του φημισμένου καρδιοκατακτητή στην Κέρκυρα είναι αφορμή και θεαματικές ξεναγήσει στο νησί -θα τις βρείτε μέσα από ξένα τουριστικά πρακτορεία.

Το ταξίδι στην Ελλάδα, Γουσταύος Φλωμπέρ, εκδόσεις Ολκός
Αθήνα, Δαφνί, Ελευσίνα, Πλαταιές, Θεσπιές, Λιβαδειά, Αράχωβα, Δελφοί, Θερμοπύλες, Νεμέα, Μυκήνες, Άργος, Σπάρτη, Μεσσήνη, Βάσσες, Ανδρίτσαινα, Ολυμπία… Μερικοί από τους σταθμούς του ταξιδιού του συγγραφέα της «Μαντάμ Μποβαρί» στην Eλλάδα του 1850. Aυτό το ταξιδιωτικό οδοιπορικό που ο Κ.Θ. Δημαράς θησαύρισε από το σώμα των περιηγήσεων του Φλωμπέρ, κυκλοφόρησε με τον τίτλο «Tο ταξίδι στην Eλλάδα, Δεκέμβριος 1850 – Φεβρουάριος 1851».
«Ήλιος, ελευθερία, πλατύς ορίζοντας» είναι τα βασικά στοιχεία που συναντά στο ταξίδι του στην Ελλάδα το 1850 ο Γάλλος μυθιστοριογράφος, αλλά και τις αντιφάσεις της νεότευκτης χώρας. Όλα αυτά περιγράφονται με έναν τρόπο άμεσο, σχεδόν ασθματικό, με τη βροχή να κατρακυλά στην πλάτη του στο μεγαλύτερο μέρος του ταξιδιού του, και αποτυπώνονται στις ακριβόλογες σημειώσεις του που, πάρα τη συχνά βιαστική γραφή τους, δεν παύουν να είναι πάντα κείμενα του Φλωμπέρ.

Οδοιπορικό του 1806: Πελοπόννησος – Αττική – Σμύρνη – Κωνσταντινούπολη, Francois-Rene de Chateaubriand, εκδόσεις Μεταίχμιο
Από τον ιδρυτή του γαλλικού ρομαντισμού και ορκισμένο φιλέλληνα, ένα γοητευτικό ταξιδιωτικό αφήγημα που μας ταξιδεύεσι στην Ελλάδα και στη Μικρά Ασία των αρχών του 19ου αιώνα.

Ταξίδι στην Ελλάδα, Φραγκίσκος Πουκεβίλ, πολλοί εκδότες
Ο Φραγκίσκος Πουκεβίλ ήταν Γάλλος διπλωμάτης, γιατρός, ιστορικός και φιλέλληνας. Το 1798 σε ταξίδι του στην Ιταλία με ένα ιταλικό πολεμικό αιχμαλωτίστηκε μαζί με τους άλλους συνταξιδιώτες του από ένα Τριπολίτη κουρσάρο. Αυτός αντί να τους οδηγήσει σε σκλαβοπάζαρο τους αποβίβασε στο Ναυαρίνο. Εκεί οδηγήθηκαν στην Τρίπολη σαν αιχμάλωτοι πολέμου και με διαταγή του Μουσταφά Πασά κλείστηκαν σε φρούριο. Ο Πουκεβίλ κρατήθηκε εκεί επτά μήνες και μετά μεταφέρθηκε στο Ανάπλι και στη συνέχεια στην Κωνσταντινούπολη από όπου ελευθερώθηκε το 1801.
Ωθούμενος από τη μεγάλη του συμπάθεια στην Ελλάδα και στους Έλληνες κατέγραψε τις εμπειρίες, εντυπώσεις και παρατηρήσεις του από την παραμονή του στην προεπαναστατική Ελλάδα (Δυτική Μακεδονία, Ήπειρο, Θεσσαλία, Στερεά Ελλάδα, Αττική, Κόρινθο, Πελοπόννησο κ.λπ.).

Οι Ντάρρελ της Κέρκυρας, Michael Haag, εκδόσεις Πατάκη
Το 1935 η Λουίζα Ντάρρελ και τα τέσσερα παιδιά της, ο Λόρενς (Λάρρυ), ο Λέζλι, η Μάργκαρετ (Μάργκο) και ο Τζέραλντ (Τζέρρυ) πήγαν να ζήσουν στην Κέρκυρα. Τη ζωή της οικογένειας στο νησί περιέγραψε με γλαφυρότητα και ισχυρή δόση νοσταλγίας ο Τζέραλντ Ντάρρελ στο πασίγνωστο «Η οικογένειά µου και άλλα ζώα» (εκδόσεις Καλειδοσκόπιο).
Για λόγους πρωτοτυπίας -κι επειδή υποθέτουμε ότι έχετε διαβάσει ήδη το «Η οικογένειά µου και άλλα ζώα»- σας προτείνουμε το κατά πολύ μεταγενέστερο βιβλίο του ιστορικού Μίχαελ Χάαγκ («Αλεξάνδρεια, η πόλη της µνήµης») για τους Ντάρρελ στην Κέρκυρα -ένα βιβλίο για τους ανθρώπους και τα γεγονότα που περιγράφει στο βιβλίο του ο Τζέραλντ Ντάρρελ.
Ο Χαάγκ ανασυστήνει την καθημερινότητα στο νησί, το κοινωνικό περιβάλλον και την ιστορία της φυγής των Ντάρρελ πριν από τη έκρηξη του πολέμου.
Η έκδοση περιλαµβάνει οικογενειακές φωτογραφίες από το αρχείο του Τζέραλντ Ντάρρελ, πολλές από τις οποίες δηµοσιεύονται εδώ για πρώτη φορά.

Μάνη, Πάτρικ Λη Φέρμορ, εκδόσεις Κέδρος
Ένα από τα πρώτα αναγνώσματα κάθε «συνειδητοποιημένου» επισκέπτη της χώρας μας, το βιβλίο του αγγλο-ιρλανδού συγγραφέα, τυχοδιώκτη και στρατιώτη στην υπηρεσία του βρετανικού Στέμματος, βρίθει ιστορικών ανακριβειών και ανεκδοτολογικών αφηγήσεων που όμως δεν αφαιρούν πόντο της γητείας του. Διαβάστε το για να μεταφερθείτε στην Μάνη των Σταυροφόρων, των Βυζαντινών αρχόντων, των ξεροκέφαλων οπλαρχηγών της πρώτης μετεπαναστατικής περιόδου αλλά και των επιγόνων τους τα πρώτα μεταπολεμικά χρόνια -το βιβλίο κυκλοφόρησε για πρώτη φορά το 1958.

Ο Κολοσσός του Μαρουσιού, Χένρι Μίλερ, εκδόσεις Ματαίχμιο
Ο Χένρι Μίλερ πάτησε για πρώτη φορά το πόδι του στην Ελλάδα το 1939 προερχόμενος από το Παρίσι. Με αφετηρία την Κέρκυρα, όπου βρέθηκε φιλοξενούμενος του Λόρενς Ντάρρελ, ξεκίνησε να γνωρίσει την χώρα και τους επιφανείς κατοίκους της: τον Κατσίμπαλη, τον Σεφέρη, τον Αντωνίου, τον Χατζηκυριάκο-Γκίκα, τον Τσάτσο και άλλους. Ο «Κολοσσός του Μαρουσιού», αν και πολλά από τα γεγονότα που περιγράφει ο Μίλερ αμφισβητήθηκαν στη συνέχεια, είναι μια γοητευτική άσκηση στην μοντέρνα μυθολογία και ένα απολαυστικό καλοκαιρινό ανάγνωσμα.

Ο μάγος, Τζον Φόουλς, εκδόσεις Εστία
Στον αντίποδα της φωτεινής Ελλάδας και των μεγάλων χειρονομιών που πρεσβεύει ο Μίλερ στον Κολοσσό» του, ο Φόουλς παρουσιάζει μια Ελλάδα μυστηριώδη, επικίνδυνη, όπου οι καταχθόνιες θεότητες έχουν ακόμα λόγο στα ανθρώπινα πράγματα. Αντλώντας έμπνευση από τις Σπέτσες όπου πέρασε τρία χρόνια (1951-1953) διδάσκοντας στην Αναργύρειο και Κοργιαλένειο Σχολή, ο συγγραφέας έγραψε και ξανάγραψε τον «Μάγο», ένα μυθιστόρημα επώδυνης ενηλικίωσης κάτω από την επήρεια των υπερφυσικών δυνάμεων του Μάγου, το οποίο παραμένει εδώ και δεκαετίες στο top 10 των πιο επιδραστικών λογοτεχνικών έργων της μεταπολεμικής περιόδου.

Το νησί, Βικτόρια Χίσλοπ, εκδόσεις Διόπτρα
Κι ένα μυθιστόρημα – crowd pleaser. Μια νεαρή γυναίκα επισκέπτεται την Κρήτη από όπου κατάγεται η μητέρα της. Στόχος της είναι να ανασυνθέσει το παρελθόν της οικογένειάς της το οποίο η μητέρα της, όταν ζούσε, απέφευγε να συζητήσει. Άγνωστη μεταξύ αγνώστων, θα ανακαλύψει ότι η μητέρα της, όπως και η γιαγιά της πριν από αυτή, έζησαν στην Σπιναλόγκα, στο νησί όπου έβρισκαν για χρόνια αναγκαστικό καταφύγιο οι λεπροί.

Keywords
ελλαδα, βιβλια, ταξιδια, top 10, το νησι, κρητη, γαλλια, voyage, jacques, κερκυρα, λιβαδειά, αραχωβα, μυκήνες, φεβρουάριος, βομβα mall, επήρεια, top, ρια αντωνιου, παγκόσμια ημέρα της γυναίκας 2012, Πρώτη ημέρα του Καλοκαιριού, αθηνα, Καλή Χρονιά, ολυμπια, ελευθερια ελευθεριου, γυναικα, γωνια, δαφνι, δελφοι, ηθη και εθιμα, ιταλια, καθημερινη, κωνσταντινουπολη, λουιζα, μητερα, νησι, νησια, οικονομια, σμυρνη, σπετσες, σπιναλογκα, φυτα, φωτογραφιες, αργος, ασια, αττικη, αφορμη, βιβλιο, βρειτε, βροχη, γεγονοτα, διοικηση, εθιμα, ηθη, εκρηξη, ελευθερια, εμπνευση, επήρεια, εποχη, επτα, ζωη, ζοζεφ, ζωης, υπηρεσια, θερμοπυλες, θεσσαλια, θρησκεια, εκδοσεις, κειμενο, λιβαδειά, λεπτομερειες, λεπροι, λογο, λορενς, μακεδονια, μανη, ματια, μυθολογια, μυκήνες, μηνες, μορφη, μυθιστορημα, νεμεα, παντα, οικογενεια, οκτω, ονομα, παιδια, παρισι, πελοποννησος, περιβαλλον, πλοιο, σελιδες, συνεχεια, σωμα, σπαρτη, τρια, τριπολη, φεβρουάριος, φημη, φορα, χισλοπ, χρονικα, εννεα, γκικα, ηπειρο, χωρα, jacques, κειμενα, κολοσσος, ταξιδι, top 10, τριαντα, top, voyage, ξεκινησε, γιαγια
Τυχαία Θέματα