Θεσμοί: Ξανάρχονται με νέα λίστα προαπαιτούμενων

Και μπορεί η κυβέρνηση και προσωπικά ο Πρωθυπουργός να μιλάμε για την επιστροφή στην κανονικότητα, αλλά οι επιτηρήσεις, παρά το τέλος του μνημονίου τον Αύγουστο του 2018, παραμένουν

Με τον βραχνά της επιτήρησης των θεσμών τελειώνει το 2019 για την κυβέρνηση, που τρέχει για να κλείσει τα προαπαιτούμενα της πέμπτης αξιολόγησης και που ενισχύει την άποψη ότι η οικονομία μαζί με τις ελληνοτουρκικές σχέσεις αποτελούν δυο βασικά θέματα για τον Κυριάκο Μητσοτάκη στο λυκαυγές του 2020.

Και μπορεί η κυβέρνηση και

προσωπικά ο Πρωθυπουργός να μιλάνε για την επιστροφή στην κανονικότητα, αλλά οι επιτηρήσεις, παρά το τέλος του μνημονίου τον Αύγουστο του 2018, παραμένουν. 

Οι γνωστοί θεσμοί αναμένεται να επιστρέψουν στην Αθήνα το δεύτερο δεκαπενθήμερο του Ιανουαρίου για επιτόπιες διαβουλεύσεις με πολλά ανοιχτά ζητήματα. 

Το πόρισμα των θεσμών θα πρέπει να συμφωνηθεί με την ελληνική πλευρά μέσα στον Φεβρουάριο, ώστε το θέμα να εγκριθεί πρώτα σε επίπεδο Euroworking Group στις αρχές Μαρτίου και ακολούθως να οδεύσει προς πολιτική έγκριση στο Eurogroup της 16ης Μαρτίου.

Ο μεγαλύτερος πονοκέφαλος για το οικονομικό επιτελείο της κυβέρνησης είναι τα κόκκινα δάνεια. Δύσκολη υπόθεση μοιάζει και η είσοδος των 3.000 περιοχών στο σύστημα αντικειμενικών αξιών που θα φέρει αλλαγές στον υπολογισμό του ΕΝΦΙΑ.

Μεγάλος «πονοκέφαλος» είναι ο μηδενισμός των ληξιπρόθεσμων οφειλών του Δημοσίου που αποτελεί και δύσκολη εξίσωση προς επίλυση.

Ουσιαστικά αναδεικνύεται ένας φαύλος κύκλος, καθώς όσο και αν το Γενικό Λογιστήριο του Κράτους πληρώνει, οι φορείς είτε καθυστερούν από τη δική τους πλευρά την αποπληρωμή των οφειλών τους, είτε δημιουργούν νέες οφειλές.

Ο κατάλογος  με τις προαπαιτούμενες δράσεις τις οποίες αναμένεται να εξετάσουν οι Θεσμοί κατά την επίσκεψη τους στην Αθήνα περιλαμβάνει:

- Μη εξυπηρετούμενα δάνεια:  Στόχος είναι η μείωση αυτού του αποθέματος στα 26 δισ. ευρώ έως το τέλος του 2021.

- Προστασία πρώτης κατοικίας: Οι δανειστές έχουν διαμηνύσει ότι η τετράμηνη παράταση που δόθηκε στην προστασία της πρώτης κατοικίας είναι η τελευταία. Στο εξής δεν θα υπάρχει πλαίσιο προστασίας και οι υποθέσεις αυτές θα αντιμετωπίζονται στο πλαίσιο του πτωχευτικού δικαίου των ιδιωτών.

- Ηλεκτρονικοί πλειστηριασμοί ακινήτων: Οι δανειστές έχουν επανειλημμένα εκφράσει την ανησυχία τους σχετικά με τον αργό ρυθμό διεξαγωγής των ηλεκτρονικών πλειστηριασμών, το μικρό ενδιαφέρον που παρουσιάζεται, αλλά κυρίως το μεγάλο ποσοστό ακυρώσεων και αναστολής των διαδικασιών.

- Αντικειμενικές τιμές: Υποχρέωση του υπουργείου Οικονομικών είναι έως το καλοκαίρι να έχει ολοκληρώσει τη διαδικασία ένταξης στο σύστημα αντικειμενικών αξιών τις περίπου 3.000 περιοχές. Ταυτόχρονα θα πρέπει να προχωρήσει η ολοκλήρωση και εφαρμογή ενός νέου πλαισίου για τον υπολογισμό των των αντικειμενικών τιμών.

- Αγορά Εργασίας: Εφαρμογή σχεδίου δράσης για την αδήλωτη εργασία έως τα τέλη του 2019.

- Ληξιπρόθεσμα Δημοσίου: Η μάχη για τον μηδενισμό των υφιστάμενων ληξιπρόθεσμων οφειλών του Δημοσίου, προκειμένου οι πληρωμές να μπουν σε κανονική ροή και το Δημόσιο να μη δημιουργεί συνέχεια καινούργια χρέη, φαίνεται για ακόμα μια φορά να χάνεται . Οι δανειστές έχουν συμφωνήσει για αυτό το σκοπό να συγκροτηθεί ειδική επιτροπή παρακολούθησης της πορείας αποπληρωμής των ληξιπρόθεσμων οφειλών και να ενημερώνει με εκθέσεις την ηγεσία του υπουργείου Οικονομικών, προκειμένου να αντιμετωπιστεί το πρόβλημα.

- Αδειοδότηση επενδύσεων: Ολοκλήρωση της μεταρρύθμισης με την πλήρη έκδοση όλων των σχετικών εφαρμοστικών πράξεων

- Ιδιωτικοποιήσεις: Το χρονοδιάγραμμα προέβλεπε ολοκλήρωση μέχρι το τέλος του 2019 των κινήσεων σε Εγνατία, ΔΕΠΑ, περιφερειακούς λιμένες Αλεξανδρούπολης και Καβάλας, Ελ. Βενιζέλο, ΕΥΔΑΠ και ΕΥΑΘ.

- Φορολογική διοίκηση: Στελέχωση της ΑΑΔΕ με 12.500 άτομα έως το τέλος του 2019.

- Ενέργεια: Ολοκλήρωση των μεταρρυθμίσεων στον ενεργειακό τομέα προϋποθέτει μέτρα που συμφωνήθηκαν στο πλαίσιο της κοινής αξιολόγησης του συστήματος δημοπρασιών NOME.

Keywords
Τυχαία Θέματα