Θράκη: Επετειακές εκδηλώσεις για την προσάρτηση της Θράκης στη Ελλάδα

Ξεκίνησαν οι επετειακές εκδηλώσεις για την προσάρτηση της Θράκης στην Ελλάδα.

Τις επετειακές δράσεις του, για τα 100 χρόνια από την απελευθέρωση της Θράκης και την ενσωμάτωσή της στον εθνικό δρόμο, ξεκίνησε σήμερα από την Αθήνα το υπουργείο Εσωτερικών (τομέας Μακεδονίας-Θράκης). Η επετειακή εκδήλωση ξεκίνησε σε ξενοδοχείο των Αθηνών,

με ομιλία του υπουργού Εσωτερικών Τάκη Θεοδωρικάκου, ο οποίος -αφού αναφέρθηκε στη σημασία της ιστορικής μνήμης για τους λαούς- σημείωσε ότι η Θράκη είναι το σύνορο Ανατολής και Δύσης, το σύνορο και η αρχή της Ευρωπαϊκής Ένωσης. Μάλιστα, χαρακτήρισε τη Θράκη «γεωπολιτικό εξώστη της Ελλάδας και της Ευρώπης» και πρόσθεσε ότι η γεωγραφική θέση της Θράκης προσδίδει ασύγκριτα πλεονεκτήματα στρατηγικής, καθώς έχει πρόσβαση στους εμπορικούς και ενεργειακούς δρόμους που ενώνουν την Ευρώπη με την Ασία.

Υπουργός Εσωτερικών: Ανάπτυξη του τουρισμού στη Θράκη

Σημείωσε ότι ο μόνος τρόπος αντιμετώπισης της πολιτικής της Τουρκίας είναι η ενίσχυση της ισονομίας και της ισοπολιτείας, η βελτίωση της εκπαίδευσης της μειονότητας και η ενίσχυση της ενσωμάτωσης των νέων της, η βελτίωση του επιπέδου ζωής για το σύνολο των κατοίκων της Θράκης.

Αναφέρθηκε στη σημαντική συμβολή του Κωνσταντίνου Μητσοτάκη στην υλοποίηση της Εγνατίας Οδού, στην απόφαση του Κυριάκου Μητσοτάκη για ακύρωση δημιουργίας τέταρτης Νομικής σχολής στη χώρα, κάτι που θα αποδυνάμωνε τη Νομική σχολή του ΔΠΘ και διαβεβαίωσε ότι το υπουργείο Εσωτερικών είναι αποφασισμένο να βοηθήσει την περιοχή μέσω της Τοπικής Αυτοδιοίκησης, με την οποία η συνεργασία του υπουργείου θα γίνει στενότερη και πιο ουσιαστική.

Ανακοίνωσε ότι το υπουργείο Εσωτερικών θα στηρίξει τη δημιουργία υποδομών στη Θράκη για ανάπτυξη του Τουρισμού, για τη βελτίωση της ζωής και της ασφάλειας των πολιτών. Όπως είπε "η Θράκη μπορεί να προσφέρει περισσότερα στην οικονομία μέσω του πολιτιστικού, ιστορικού, θρησκευτικού και φυσιολατρικού τουρισμού, έχει ανεκτίμητους θησαυρούς και οι δήμοι οφείλουν να αναδείξουν αυτά τα στοιχεία με τη δική μας συμπαράσταση, ώστε η περιοχή να αποτελέσει πόλη έλξης τουριστών και να δημιουργηθούν νέες θέσεις απασχόλησης ".

Υφυπουργός Μακεδονίας - Θράκης : Ιδάνικο παράδειγμα συμβίωσης η Θράκη

Ο υφυπουργός Εσωτερικών (Μακεδονίας Θράκης) Θεόδωρος Καράογλου αναφέρθηκε στις εκδηλώσεις που έχει διοργανώσει το υπουργείο Εσωτερικών και θα συνεχισθούν στη Θεσσαλονίκη, στην Ξάνθη, την Κομοτηνή, την Αλεξανδρούπολη, την Ορεστιάδα. Σημείωσε ότι πρόθεση του υπουργείου είναι «να δημιουργήσει μια δυναμική συμμαχία ευθύνης, με τη στήριξη της Τοπικής Αυτοδιοίκησης, ώστε να διαμορφωθεί η επόμενη ημέρα της πιο ευαίσθητης περιοχής της πατρίδας μας».

Αναφέρθηκε στην ιστορική στιγμή της απελευθέρωσης της Θράκης, όταν ο ελληνικός στρατός, συνεχίζοντας την προέλασή του από την Ξάνθη, η οποία είχε απελευθερωθεί τον Οκτώβριο 1919, έμπαινε νικητής στην Κομοτηνή και στη συνέχεια στην Αλεξανδρούπολη. «Η Θράκη δεν είναι ξεχασμένη, ούτε είναι χαμένη υπόθεση. Όποια πέτρα κι αν σηκώσεις, από κάτω θα βρεις την παλιά, αλλά και τη νεώτερη Ιστορία της» σημείωσε ο κ. Καράογλου. Και πρόσθεσε: «Διακρίνεται για την πολυμορφία της και αποτελεί ένα πραγματικό σταυροδρόμι λαών, θρησκειών και πολιτισμών. Είναι ένα ιδανικό παράδειγμα συμβίωσης».

Αναφερόμενος στα μηνύματα που "εκπέμπει" σήμερα η Θράκη, μίλησε για την «αδιαμφισβήτητη ελληνικότητά της που χάνεται στα βάθη των αιώνων» και για «την αποφασιστικότητά μας, ως έθνος, να υπερασπισθούμε την ελληνικότητά της με βάση το Διεθνές Δίκαιο και τα θεμελιώδη δικαιώματα των κατοίκων της». Και κατέληξε: «Η Ελλάδα σέβεται με υποδειγματικό τρόπο τη θρησκευτική ελευθερία. Αυτό δεν μπορεί κανένας να το αμφισβητήσει. Όπως δεν μπορεί κανένας να αμφισβητήσει ότι η πατρίδα μας γίνεται πάλι μια χώρα με κύρος, ποιότητα ζωής και ασφάλεια για όλους».

Άγγελος Συρίγος: Καλό είναι να θυμόμαστε την Ιστορία για να μην ξαναβιώνουμε τα τραγικά γεγονότα της

Ο καθηγητής Διεθνούς Δικαίου και Εξωτερικής Πολιτικής και βουλευτής Α¨Αθηνών ΝΔ κ. Άγγελος Συρίγος, ως κεντρικός ομιλητής της εκδήλωσης, αναφέρθηκε στους διπλωματικούς αγώνες του ελληνικού κράτους για την ενσωμάτωση της Θράκης στην υπόλοιπη Ελλάδα.

Σημείωσε ότι τα γεγονότα που οδήγησαν στην απελευθέρωση της Θράκης ξεκινούν το 1878 με τη Συνθήκη του Αγ. Στεφάνου, όταν οι Βούλγαροι πήραν τη βόρεια Θράκη (γνωστή ως Ανατολική Ρωμυλία) και την ενέταξαν στο βουλγαρικό κράτος. Ακολούθησαν σφαγές των Ελλήνων και προσφυγικά κύματα προς τη νότια Θράκη. Όπως σημείωσε η συντριπτική πλειονότητα των Ελλήνων ζούσαν ιστορικά στην Ανατολική Θράκη (που σήμερα ανήκει στην Τουρκία).

Παράλληλα, στη Δυτική Θράκη (σημερινή ελληνική Θράκη) κατέβηκαν, λόγω του ρωσοτουρκικού πολέμου (1976-78), μουσουλμανικοί πληθυσμοί. Όπως διευκρίνισε, οι μουσουλμάνοι της Ροδόπης δεν είναι γηγενείς. Εγκαταστάθηκαν στη Ροδόπη μετά τον ρωσοτουρκικό πόλεμο, διότι η περιοχή ήταν αραιοκατοικημένη λόγω ελών. «Ετσι δικαιολογείται η παρουσία τους, σε τόσο μεγάλους αριθμούς στη Νομό Ροδόπης» διευκρίνισε.

Keywords
Τυχαία Θέματα