Τι σημαίνει Πανδημία - Πότε την αποφασίζει ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας

Ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας μπορεί να ανακοίνωσε τον κορονοϊό ως πανδημία, τι σημαίνει όμως η λέξη. Ποιά η διαφορά με την επιδημία. 

Ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας ανακοίνωσε, πως ο κορονοϊός είναι πανδημία και όχι επιδημία. Ποιά είναι όμως η διαφορά ανάμεσα στις δύο λέξεις;

Καταρχάς, η πανδημία είναι μια επιδημία λοιμωδών ασθενειών που εξαπλώνεται με πολύ γρήγορους ρυθμούς

σε μια μεγάλη περιοχή και απειλεί το σύνολο του πληθυσμού. Επιπλέον, δεν αποτελεί την επανεμφανιζόμενη εποχική γρίπη και δεν παραμένει σταθερή ως προς τον αριθμό ανθρώπων που αρρωσταίνει.

Συνήθως, ξεκινά με την μόλυνση ζώων από τον ιό, με λίγες περιπτώσεις στις οποίες τα ζώα μολύνουν ανθρώπους. Στη συνέχεια, φτάνει στο στάδιο που εξαπλώνεται από άνθρωπο σε άνθρωπο και οι λοιμώξεις έχουν εξαπλωθεί σε όλο τον κόσμο.

Παράλληλα, και όπως ανέφερε γνωστός λοιμωξιολόγος στο iEidiseis, που είναι και μέλος της Ειδικής Επιτροπής του υπουργείου Υγείας που παρακολουθεί την εξέλιξη του κορονοϊού, ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας για να χρησιμοποιήσει τον όρο πανδημία εξετάζει επίσης όχι μόνο τον αριθμό των κρουσμάτων αλλά κυρίως την διασπορά στις Ηπείρους. Ο διαχωρισμός είναι διαφορετικός από τον τρόπο με τον οποίο γνωρίζουμε τις γεωγραφικές ηπείρους, με τον ΠΟΥ να μετρά σε ειδικές διατομές τις περιοχές και τις ηπείρους ανά τον κόσμο.

Στον αντίποδα, ο όρος επιδημία είναι οι περιπτώσεις που η λοίμωξη παρουσιάζει σημαντική αύξηση κρουσμάτων με κορύφωση και μετά ακολουθεί μείωση.

Μάλιστα, ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας έχει δημιουργήσει μια εξαβάθμια κατάταξη, που περιγράφει τη διαδικασία με την οποία ένας νέος ιός κινείται από τις πρώτες λοιμώξεις στον άνθρωπο σε μια πανδημία.

Ποιος είναι ο ΠΟΥ

Ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας (Π.Ο.Υ.), είναι αυτόνομος διεθνής διακρατικός οργανισμός που αποτελεί εξειδικευμένη υπηρεσία του Οργανισμού Ηνωμένων Εθνών (ΟΗΕ) και ασχολείται με τη διεθνή δημόσια υγεία.
Ιδρύθηκε επίσημα το 1948 και εδρεύει στη Γενεύη. Αποτελεί μέλος της Ομάδας Ανάπτυξης των Ηνωμένων Εθνών (United Nations Development Group) και ο προκάτοχός του, ο Οργανισμός Υγείας, ήταν υπηρεσία της Κοινωνίας των Εθνών. Το «σύνταγμα» του Παγκόσμιου Οργανισμού Υγείας έχει υπογραφεί από 61 χώρες στις 22 Ιουλίου 1946 ενώ η πρώτη συνάντηση Παγκόσμιας Συνέλευσης Υγείας ολοκληρώθηκε στις 24 Ιουλίου 1946.  

Από την ίδρυσή του έχει διαδραματίσει σημαντικό ρόλο στην εξάλειψη της ευλογιάς. Οι τρέχουσες προτεραιότητές της περιλαμβάνουν την αντιμετώπιση των μεταδοτικών ασθενειών, τον περιορισμό των επιπτώσεων των μη μεταδοτικών ασθενειών, η σεξουαλική υγεία και η αναπαραγωγή, η ανάπτυξη και η γήρανση, η υγιεινή διατροφή και η ασφάλεια των τροφίμων.  Ακόμη ο Π.Ο.Υ είναι υπεύθυνος για την Διεθνή Έκθεση Υγείας( World Health Report), μια δημοσίευση σχετικά με την υγεία, και την Παγκόσμια Μέρα Υγείας που γιορτάζεται κάθε χρόνο στις 7 Απριλίου. Επικεφαλής του Π.Ο.Υ είναι ο Αιθίοπας Τέντρος Αντάνομ.

Όλες οι ειδήσεις για τον κορονοϊό στο iEidiseis.gr

Keywords
Τυχαία Θέματα