Τι συμβαίνει με τη λειψυδρία: Ποιες περιοχές απειλεί - Τα μέτρα για το νερό
Το χωριό βρισκόταν αρχικά στον χώρο, στον οποίο δημιουργήθηκε το 1980 η τεχνητή λίμνη που προέκυψε από τη κατασκευή του φράγματος
Για τον λόγο αυτό αρκετοί κάτοικοι μετακινήθηκαν κυρίως στην Αθήνα και στο Λιδωρίκι. Όσοι όμως παρέμειναν μετέφεραν το χωριό σε άλλη θέση, πάνω από τις όχθες της λίμνης ενώ ο παλιός οικισμός καλύφθηκε από τα νερά της λίμνης, τα οποία κάλυψαν και τον ναό της Ευαγγελίστριας.
Στα βορειοδυτικά του σημερινού χωριού βρίσκεται η «πηγή Καλλίου» από την οποία υδρευόταν το αρχαίο Κάστρο, οπού σώζονται ερείπια του ναού του Αγίου Νικολάου.
Τι ανακοίνωση ο Σκυλακάκης για τη λειψυδρίαΗ Αττική ακόμα κι αν προκύψουν τα πλέον ακραία (ρεαλιστικά) σενάρια, με τον συνδυασμό άμεσων και μεσοπρόθεσμων έργων, θα αντιμετωπίσει το πρόβλημα της μείωσης των βροχοπτώσεων, με τη βοήθεια -αν παραστεί ανάγκη- και της φθηνής ενέργειας, μέσω ανανεώσιμων πηγών, που διασφαλίζει η ταχύτατη, πράσινη, ενεργειακή μετάβαση την οποία υλοποιούμε».
Αυτό σημειώνει σε δήλωσή του, μεταξύ άλλων, υπουργός Περιβάλλοντος και Ενέργειας, Θόδωρος Σκυλακάκης, σχετικά με τις πρωτοβουλίες που λαμβάνονται για την αντιμετώπιση της λειψυδρίας και γνωστοποιεί ότι ήδη, το υπουργείο ασχολείται εντατικά με το φαινόμενο και θα έχει τα αποτελέσματα των σχετικών μελετών μέχρι το τέλος του έτους.
Σε σχετική ανακοίνωση τονίζεται ότι «το υπουργείο Περιβάλλοντος και Ενέργειας θα συνεχίσει να συμβάλλει στην εφαρμογή εναλλακτικών λύσεων για την απρόσκοπτη πρόσβαση όλων σε νερό εξαιρετικής ποιότητας, με γνώμονα το χαμηλότερο, δυνατό, οικονομικό και περιβαλλοντικό κόστος».
Αναλυτικά, στην ανακοίνωση του υπουργείου αναφέρονται τα εξής:
Οι συνέπειες της κλιματικής κρίσης αποτυπώνονται, με έντονο τρόπο, στον κύκλο του νερού. Ως αποτέλεσμα, τα τελευταία δύο χρόνια, η μείωση των βροχών και των χιονοπτώσεων έχει προκαλέσει μείωση στα υδατικά αποθέματα των ταμιευτήρων που τροφοδοτούν την Αττική.
Ο ταμιευτήρας του Ευήνου, μαζί με το Μόρνο, το Μαραθώνα και την Υλίκη αποτελούν τους τέσσερις ταμιευτήρες νερού, που τροφοδοτούν την Αττική με περισσότερα από 400 εκατ. κυβικά μέτρα νερού το χρόνο.
Το υδροδοτικό σύστημα είναι σχεδιασμένο, ώστε τα αποθέματα των ταμιευτήρων να μη μειώνονται.
Τα τελευταία δύο έτη όμως, λόγω της ανομβρίας, τα αποθέματα μειώθηκαν από 1.158.127 εκατ. κυβικά μέτρα στις 26/8/2022 σε 703.339 εκατ. κυβικά μέτρα στις 26/08/2024, δηλαδή κατά μέσο όρο περίπου 225 εκατ. κυβικά μέτρα το έτος.
Λόγω των παραπάνω, η ΕΥΔΑΠ, σύμφωνα με τον προγραμματισμό της, έχει ήδη ενεργοποιήσει συμπληρωματικές πηγές υδροδότησης, με την επαναλειτουργία 17 γεωτρήσεων, κατά κύριο λόγο στην περιοχή Μαυροσουβάλα και θα ενεργοποιήσει γεωτρήσεις και στο μέσο ρου του Βοιωτικού Κηφισού, ενώ επίσης νερό πλέον αντλείται και από την Υλίκη, που μέχρι τώρα ήταν εφεδρικός ταμιευτήρας. Αυτές οι ενέργειες θα συνεισφέρουν περίπου 75 εκατ. κυβικά μέτρα το έτος.
Άρα αν συνεχιστεί η ανομβρία των περασμένων ετών, θα έχουμε έλλειμμα 150 εκατ. κυβικά μέτρα το έτος και ένα απόθεμα που μπορεί να διαρκέσει περίπου 4 έτη. Για τον λόγο αυτό, το υπουργείο Περιβάλλοντος και Ενέργειας, σε στενή συνεργασία με την ΕΥΔΑΠ, έχει εδώ και καιρό καταρτίσει και υλοποιεί έναν οδικό χάρτη και θα επιλέξει τις καλύτερες λύσεις, που είναι ρεαλιστικό να υλοποιηθούν, εντός της τετραετίας για τη διασφάλιση των αποθεμάτων νερού.
Στις λύσεις αυτές περιλαμβάνονται: η μείωση των απωλειών στα δίκτυα ύδρευσης, η μερική εκτροπή νερού από ποταμούς που καταλήγουν στη λίμνη των Κρεμαστών, η ένταξη νέων ταμιευτήρων, η χρήση ανακυκλωμένου νερού για άρδευση και βιομηχανικές χρήσεις, καθώς και ο εμπλουτισμός του υπόγειου υδροφορέα με ανακυκλωμένο νερό, η βέλτιστη διαχείριση ομβρίων υδάτων και η αφαλάτωση, με χρήση πράσινων, ενεργειακών πόρων.
Τέλος, εφόσον απαιτηθεί από τις συνθήκες, σε μεταγενέστερο χρόνο, θα εφαρμοστούν δράσεις εξοικονόμησης.
Η ΕΥΔΑΠ συνεχίζει αδιάκοπα να τροφοδοτεί την Αττική με ένα από τα πιο ποιοτικά νερά της Ευρώπης, ενώ εφαρμόζει ένα 10ετές επενδυτικό πρόγραμμα 2023-2032, ύψους 2,1 δισ. ευρώ, για την ενίσχυση της ανθεκτικότητας των υδάτινων πόρων.
Η αντιμετώπιση της λειψυδρίας και η αποτροπή των επιπτώσεών της, είναι μια από τις προτεραιότητες της πολιτείας και σε πλήρη συνεργασία με όλες τις εταιρείες ύδρευσης της χώρας θα ληφθούν όλα τα αναγκαία μέτρα για την αντιμετώπιση του φαινομένου.
Συνιστάται η συμμετοχή όλων, στην κοινή προσπάθεια με λελογισμένη χρήση των υδάτινων αποθεμάτων. Το υπουργείο Περιβάλλοντος και Ενέργειας θα συνεχίσει να συμβάλλει στην εφαρμογή εναλλακτικών λύσεων για την απρόσκοπτη πρόσβαση όλων σε νερό εξαιρετικής ποιότητας, με γνώμονα το χαμηλότερο, δυνατό, οικονομικό και περιβαλλοντικό κόστος.
«Το κλειδί για τον σχεδιασμό της μελλοντικής ύδρευσης της Αττικής και της απόλυτης διασφάλισης του αγαθού του πόσιμου νερού, είναι η πρόβλεψη για τις βροχοπτώσεις στα επόμενα έτη και δεκαετίες. Για τον σκοπό αυτό, το υπουργείο μελετά, ήδη, με νέα πολύ υψηλής ακρίβειας κλιματικά μοντέλα για το φαινόμενο και θα έχει τα αποτελέσματα των σχετικών μελετών μέχρι το τέλος του έτους» δήλωσε ο υπουργός Περιβάλλοντος και Ενέργειας, Θόδωρος Σκυλακάκης, και προσέθεσε:
«Στη βάση αυτών, θα σχεδιαστεί το κατάλληλο μείγμα μεσοπρόθεσμων έργων που μπορεί να περιλάβει την αξιοποίηση υφιστάμενων υδάτινων πόρων της Κεντρικής Ελλάδος (λίμνη Κρεμαστών), αφαλατώσεων και αξιοποίησης για νερό άρδευσης και βιομηχανικό νερό των ομβρίων υδάτων και του νερού που προέρχεται από επεξεργασία λυμάτων. Σε κάθε περίπτωση, η Αττική ακόμα κι αν προκύψουν τα πλέον ακραία (ρεαλιστικά) σενάρια, με το συνδυασμό άμεσων και μεσοπρόθεσμων έργων, θα αντιμετωπίσει το πρόβλημα της μείωσης των βροχοπτώσεων, με τη βοήθεια -αν παραστεί ανάγκη- και της φθηνής ενέργειας, μέσω ανανεώσιμων πηγών, που διασφαλιζει η ταχύτατη, πράσινη, ενεργειακή μετάβαση την οποία υλοποιούμε».
- Δημοφιλέστερες Ειδήσεις Κατηγορίας Ειδήσεις
- Αυτή είναι η πανέμορφη δικηγόρος του "Deal"
- Τα δύο ζώδια που θα έχουν τον χειρότερο Σεπτέμβριο – Προβλήματα, αστάθειες και απαιτήσεις
- Σε αυτό το κανάλι έκλεισε ο Μιχάλης Ιγνατίου
- Έντονα καιρικά φαινόμενα από την Πέμπτη – Τι αναφέρει ο μετεωρολόγος Θοδωρής Κολυδάς
- Γιώργος Πατούλης: Η γνωριμία με την Νάνσυ Κοίλου και το χρονικό της σχέσης τους
- Όμηρος της Χαμάς κατάφερε να διαφύγει και να φτάσει στον ισραηλινό στρατό
- Πραγματοποιήθηκε η πρώτη μαγνητική ενδοσκόπηση από απόσταση 9.300 χιλιομέτρων
- Νέο θρίλερ με το Bayesian: Μάχη για να απομακρυνθούν χιλιάδες λίτρα καυσίμου - Κίνδυνος ρύπανσης
- Ελεονώρα Μελέτη: Την παρομοίασαν με την Αλγερινή μποξέρ Ιμάνι Κελίφ και απάντησε κατάλληλα
- Χανιά: Το SMS Κασσελάκη σε Πολάκη ανάμεσα σε τσικουδιές και ξεροτήγανα
- Δημοφιλέστερες Ειδήσεις iEidiseis
- Greece's water reserves dwindling - What lies ahead for Attica?
- Εισβολή της Ουκρανίας στο Μπέλγκοροντ – Μπαράζ βομβαρδισμών από τη Ρωσία
- Meteo: Νεφώσεις την Τετάρτη 28/8 - Πού θα εκδηλωθούν τοπικές βροχές και καταιγίδες
- Εξελίξεις με το «Σπίτι μου 2»: Οι τελικές ανακοινώσεις και τα νέα κριτήρια
- Πολιτικό χάος στη Γαλλία: Ο Μακρόν αρνείται να ορίσει πρωθυπουργό υποψήφιο από την Αριστερά
- Παραολυμπιακοί Αγώνες 2024: Αυτοί είναι οι Έλληνες αθλητές που θα λάβουν μέρος
- Παράταξη Μπακογιάννη για το γήπεδο του ΠΑΟ: Εμείς παραδώσαμε το έργο με υπογεγραμμένες συμβάσεις
- Μαρία Καρυστιανού: Δείκτης
- Στον ΣΚΑΪ ο Μιχάλης Ιγνατίου - Η επίσημη ανακοίνωση
- Τι συμβαίνει με τη λειψυδρία: Ποιες περιοχές απειλεί - Τα μέτρα για το νερό
- Τελευταία Νέα iEidiseis
- Τι συμβαίνει με τη λειψυδρία: Ποιες περιοχές απειλεί - Τα μέτρα για το νερό
- Στον ΣΚΑΪ ο Μιχάλης Ιγνατίου - Η επίσημη ανακοίνωση
- Πολιτικό χάος στη Γαλλία: Ο Μακρόν αρνείται να ορίσει πρωθυπουργό υποψήφιο από την Αριστερά
- Greece's water reserves dwindling - What lies ahead for Attica?
- Meteo: Νεφώσεις την Τετάρτη 28/8 - Πού θα εκδηλωθούν τοπικές βροχές και καταιγίδες
- Περιοδεία Ανδρουλάκη στην Καστοριά: Η αναγέννηση του ΕΣΥ πρέπει να γίνει με όρους κοινωνικής δικαιοσύνης
- Ισραήλ: Απελευθέρωσε 52χρονο όμηρο στη Γάζα ύστερα από 10 μήνες
- Βολοντίμιρ Ζελένσκι: «Θα παρουσιάσω σχέδιο νίκης της Ουκρανίας σε Τζο Μπάιντεν, Κάμαλα Χάρις και Ντόναλντ Τραμπ»
- Μαρία Καρυστιανού: Δείκτης
- Τελευταία Νέα Κατηγορίας Ειδήσεις
- Ισραήλ: Ο στρατός ανακοίνωσε ότι διέσωσε έναν Ισραηλινό όμηρο στη Γάζα
- Ολοκληρώθηκε η εκστρατεία φιλαναγνωσίας και δημιουργικότητας για παιδιά από τον Δήμο Πλατανιά
- Η αρχή του τέλους
- Αχτύπητο δίδυμο: Η ξεχωριστή υποδοχή του Τεντόγλου στον Καραλή
- ΑΑΔΕ: Νέα μηνύματα για εγγραφή στο IRIS – Εκπνέει η προθεσμία στις 2 Σεπτεμβρίου
- Να «λογοδοτήσει» η Περιφέρεια για τις καθυστερήσεις της μελέτης για την αντιπλημμυρική προστασία
- Κομισιόν: 101,5 εκ. ευρώ από το Ταμείο Αλληλεγγύης για τις πλημμύρες στην Ελλάδα
- Μελέτη: Τα χλαμύδια μπορεί να «κρυφτούν» στο έντερο και να προκαλέσουν επαναλαμβανόμενες λοιμώξεις
- Θεσσαλονίκη: Παρουσίαση της Ψηφιακής πλατφόρμας erga.gov.gr- Τη στρατηγική για την πόλη και τη Β. Ελλάδα, εξειδίκευσαν οι αρμόδιοι υπουργοί στις ομιλίες τους
- Ανησυχία για τα 18.000 λίτρα καυσίμων του Bayesian: Κίνδυνος ρύπανσης - Πρέπει να αδειάσει πριν ανασυρθεί