Την Πέμπτη 9 Ιανουαρίου η κηδεία του Κώστα Σημίτη

Ο Κώστας Σημίτης, πρώην πρωθυπουργός και πρώην πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ, πέθανε σε ηλικία 88 ετών.

Η κηδεία του Κώστα Σημίτη, του πρώην πρωθυπουργού και πρώην προέδρου του ΠΑΣΟΚ που, την Κυριακή (5/1), «έφυγε» από τη ζωή σε ηλικία 88 ετών, θα γίνει την Πέμπτη (9/1).

Συγκεκριμένα, σύμφωνα με το ΑΠΕ-ΜΠΕ, η εξόδιος ακολουθία θα τελεστεί στις 12:00 της Πέμπτης (9/1) στη Μητρόπολη Αθηνών.

Τετραήμερο εθνικό πένθος

Με απόφαση της κυβέρνησης, όπως έγινε γνωστό την Κυριακή (5/1), η κηδεία του Κώστα Σημίτη θα γίνει δημοσία δαπάνη, θα αποδοθούν τιμές εν ενεργεία πρωθυπουργού και θα κηρυχθεί τετραήμερο εθνικό πένθος.

Χαρακτηριστικά, στη σχετική ανακοίνωση της κυβέρνησης αναφέρεται το εξής: «Ο Κώστας Σημίτης ήταν ένας πολιτικός, ο οποίος τιμήθηκε δύο φορές από τον ελληνικό λαό με το αξίωμα του πρωθυπουργού. Προσπάθησε, άλλοτε με μεγάλη επιτυχία, άλλοτε με λιγότερη, να αλλάξει τη χώρα, απαντώντας στις προκλήσεις των καιρών. Καθηγητής Πανεπιστημίου με πλούσιο ακαδημαϊκό έργο, κορυφαία προσωπικότητα του αντιδικτατορικού αγώνα, πορεύτηκε όλα αυτά τα χρόνια με ευγένεια και ήθος. Κρατάμε, κυρίως, τα δύο ιστορικά επιτεύγματα, που έχουν την προσωπική του σφραγίδα: Την ένταξη της χώρας στην ευρωζώνη και την είσοδο της Κύπρου στην Ε.Ε. Με απόφαση της κυβέρνησης, η κηδεία του θα γίνει δημόσια δαπάνη, θα αποδοθούν τιμές εν ενεργεία πρωθυπουργού και θα κηρυχθεί τετραήμερο εθνικό πένθος. Ειλικρινή συλλυπητήρια στη σύζυγό του, στις κόρες του και στους οικείους του».

Ποιος ήταν ο Κώστας Σημίτης

Ο Κώστας Σημίτης γεννήθηκε στον Πειραιά στις 23 Ιουνίου 1936. Πατέρας του ήταν ο Γεώργιος Σημίτης, δικηγόρος, καθηγητής της Α.Σ.Ο.Ε.Ε., επί σειρά ετών πρόεδρος του Δικηγορικού Συλλόγου Πειραιά, αντιπρόσωπος του Πειραιά στην Εθνοσυνέλευση στους Κορυσχάδες και γενικός διοικητής Ρούμελης στην ΠΕΕΑ, την κυβέρνηση του βουνού του ΕΑΜ. Η μητέρα του, Φανή Χριστοπούλου, με καταγωγή από τον Πύργο Ηλείας, υπήρξε επί χρόνια κορυφαίο στέλεχος γυναικείων οργανώσεων της Αριστεράς και Πρόεδρος της Πανελλήνιας Ένωσης Γυναικών.

Κατά τη διάρκεια της Κατοχής, οι γονείς του έλαβαν μέρος στην Εθνική Αντίσταση κατά των κατακτητών από τις τάξεις του Ε.Α.Μ. και του Ε.Λ.Α.Σ.. Παππούς του ήταν ο αρχίατρος και ευεργέτης του δήμου Πύργου, Κωνσταντίνος Χριστόπουλος, καθώς και ο νομικός, Σπυρίδων Σημίτης. Νονός του ήταν ο Πρίγκιπας Νικόλαος της Ελλάδος και της Δανίας, ο οποίος ήταν φίλος του πατέρα του.

Ο Κώστας Σημίτης σπούδασε Νομικά στο Πανεπιστήμιο του Μάρμπουργκ της Δυτικής Γερμανίας και οικονομικά στο London School of Economics and Political Science. Ξεκίνησε την ακαδημαϊκή του σταδιοδρομία ως διδάκτωρ της Νομικής στο Πανεπιστήμιο του Μάρμπουργκ το 1959. Δίδαξε ως υφηγητής στο Πανεπιστήμιο της Κωνσταντίας το 1971 και συνέχισε ως τακτικός καθηγητής του Εμπορικού και Αστικού Δικαίου στο Πανεπιστήμιο του Γκίσεν από το 1971 έως το 1975. Το 1977 εξελέγη τακτικός καθηγητής στην Πάντειο Σχολή (το σημερινό Πάντειο Πανεπιστήμιο). Γνώριζε Αγγλικά, Γαλλικά και Γερμανικά.

Ο Κώστας Σημίτης ήταν νυμφευμένος με τη Δάφνη Σημίτη, το γένος Αρκαδίου, την οποία γνώρισε την περίοδο που και οι δύο σπούδαζαν στο London School of Economics. Η σύζυγός του κατάγεται, από την πλευρά της μητέρας της, από παλιά οικογένεια της Άρτας ενώ είναι εγγονή του Ευάγγελου Γαρουφαλιά, δημάρχου Άρτας και βουλευτή, καθώς και ανιψιά του Πέτρου Γαρουφαλιά, βουλευτή και υπουργού. Απέκτησαν μαζί δύο κόρες, τη Φιόνα και τη Μαριλένα.

Ζώντας στην Αθήνα ως δικηγόρος, ο Κώστας Σημίτης πρωτοστάτησε το 1965 στην ίδρυση του Ομίλου Πολιτικής Έρευνας «Αλέξανδρος Παπαναστασίου», του οποίου διετέλεσε γραμματέας. Ο Όμιλος Παπαναστασίου είχε ως στόχο τη συστηματική μελέτη των σημαντικότερων προβλημάτων της ελληνικής οικονομίας και κοινωνίας και την ανάληψη πρωτοβουλιών για την αντιμετώπισή τους. Το 1967 ο όμιλος μετεξελίχθηκε στην αντιδικτατορική οργάνωση «Δημοκρατική Άμυνα», η οποία επτά χρόνια αργότερα συμμετείχε στην ίδρυση του ΠΑΣΟΚ.

Στη διάρκεια της δικτατορίας, ο Κώστας Σημίτης διέφυγε παράνομα στο εξωτερικό και παραπέμφθηκε ερήμην στο Στρατοδικείο για απόπειρα εμπρησμού και παράβαση του νόμου περί εκρηκτικών υλών. Σε αντίποινα, συνελήφθη η σύζυγός του, Δάφνη Σημίτη, και κρατήθηκε επί δύο μήνες σε απομόνωση. Από το 1970, ο Κώστας Σημίτης συμμετείχε στο Πανελλήνιο Απελευθερωτικό Κίνημα (ΠΑΚ) ως μέλος του Εθνικού Συμβουλίου του.

Η ένταξη στο ΠΑΣΟΚ και η πολιτική σταδιοδρομία

Ο Κώστας Σημίτης υπήρξε ιδρυτικό μέλος του ΠΑΣΟΚ και συμμετείχε στην πρώτη Κεντρική Επιτροπή και στο πρώτο Εκτελεστικό Γραφείο του Κινήματος.

Στις 13 Ιουνίου 1979, το ΠΑΣΟΚ ανακοίνωσε την παραίτηση του Κώστα Σημίτη από το Εκτελεστικό Γραφείο, καθώς θεωρήθηκε υπεύθυνος προπαγάνδας του κόμματος και συγκεκριμένα για την αφίσα που είχε κυκλοφορήσει με το σύνθημα «Όχι στην Ευρώπη των μονοπωλίων, ναι στην Ευρώπη των λαών», όταν επίσημη θέση του Κινήματος ήταν η έξοδος της χώρας από την τότε Ευρωπαϊκή Οικονομική Κοινότητα (ΕΟΚ).

Αμέσως μετά την εκλογική νίκη του ΠΑΣΟΚ, τον Οκτώβριο του 1981, ο Κώστας Σημίτης ανέλαβε – κατά σειρά – τις εξής υπουργικές θέσεις:

Υπουργός Γεωργίας, από το 1981 ως το 1985, όταν και εξασφάλισε την επιτυχή ένταξη της ελληνικής γεωργίας στην ευρωπαϊκή αγροτική πολιτική, καθώς και τον πολλαπλασιασμό των ενισχύσεων Υπουργός Εθνικής Οικονομίας, από το 1985 ως το 1987, όταν και εφάρμοσε το πρώτο αυστηρό πρόγραμμα σταθεροποίησης, με ιδιαίτερα θετική επίπτωση στις μακροοικονομικές ανισορροπίες Υπουργός Εθνικής Παιδείας και Θρησκευμάτων κατά τη διάρκεια της οικουμενικής κυβέρνησης, υπό την προεδρία του καθηγητή, Ξενοφώντα Ζολώτα (Νοέμβριος 1989 – Φεβρουάριος 1990) Υπουργός Βιομηχανίας, Ενέργειας και Τεχνολογίας και υπουργός Εμπορίου ταυτόχρονα, από το 1993 ως το 1995, κατά το διάστημα αυτό έθεσε το πλαίσιο μιας μακροχρόνιας πολιτικής ανάπτυξης της ελληνικής οικονομίας

Ο Κώστας Σημίτης εκλεγόταν βουλευτής της Α' εκλογικής περιφέρειας Πειραιά συνεχώς από το 1985 μέχρι και το 2007.

Πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ και πρωθυπουργός

Στις 18 Ιανουαρίου 1996, ο Κώστας Σημίτης εξελέγη πρωθυπουργός από την Κοινοβουλευτική Ομάδα του ΠΑΣΟΚ μετά την παραίτηση του Ανδρέα Παπανδρέου από το αξίωμα για λόγους υγείας.

Εν συνεχεία, στις 30 Ιουνίου 1996, στο 4ο Συνέδριο του ΠΑΣΟΚ, λίγες μέρες μετά τον θάνατο του Ανδρέα Παπανδρέου, αναδείχθηκε πρόεδρος του Κινήματος και με τη νίκη του ΠΑΣΟΚ στις κοινοβουλευτικές εκλογές της 22ας Σεπτεμβρίου 1996 ανακηρύχθηκε πρωθυπουργός. Ως αρχηγός του ΠΑΣΟΚ κέρδισε και την επόμενη εκλογική αναμέτρηση στις 9 Απριλίου 2000. Υπό τον Κώστα Σημίτη, η χώρα προετοιμάστηκε ουσιαστικά για τη διοργάνωση των Ολυμπιακών Αγώνων του 2004 και εντάχθηκε στην ΟΝΕ, υιοθετώντας ως νόμισμα το ευρώ.

Ο Κώστας Σημίτης, στις 7 Ιανουαρίου 2004, ανακοίνωσε την παραίτησή του από την προεδρία του ΠΑΣΟΚ, αλλά διετέλεσε πρωθυπουργός έως τις 10 Μαρτίου 2004. Στη θέση αυτή τον διαδέχθηκε ο Γιώργος Παπανδρέου την 8η Φεβρουαρίου 2004.

Keywords
κηδεία, κηδεία, πεμπτη, κωστας σημιτης, ολυμπιακοί αγώνες, γιώργος παπανδρέου, ΠΑΣΟΚ, απε-μπε, αθηνα, ευγένεια, κυπρος, συλλυπητήρια, πειραιας, ιουνίου, εαμ, london, school, science, συλληψεις, πακ, εοκ, φεβρουάριος, παπανδρεου, εκλογες, κινηση στους δρομους, παγκόσμια ημέρα της γυναίκας 2012, κυβερνηση εθνικης ενοτητας, νεα κυβερνηση, εκλογες 2012, ποιοι βουλευτες εκλεγονται, κυπρος εκλογες, δαφνη, εαμ, εθνικη, εξοδος, κυπρου, μητερα, πλαισιο, προγραμμα, αγροτικη, ανιψια, απε, απε-μπε, αφισα, γαλλικα, γερμανικα, γινει, γιώργος παπανδρέου, γονεις, διαστημα, διοικητης, εγινε, ευρω, ενεργεια, επτα, επιτυχια, ερημην, ετων, ευρωπη, ζωη, ζολωτα, ιδρυση, ηλικια, κυβερνηση, μηνες, νικη, νονος, μπε, ομαδα, ομιλος, οικογενεια, ουσιαστικα, παντειο, πεθανε, πενθος, πριγκιπας, συγκεκριμενα, συζυγο, συνεχεια, σειρα, συλλυπητήρια, σημιτης, σφραγιδα, φεβρουάριος, κωνσταντινος, ευγένεια, εθνικο, χωρα, ιδιαιτερα, ιουνίου, κορες, κωστας, κυριακη, london, μελετη, school, science, θεσεις, υγειας, ξεκινησε
Τυχαία Θέματα