Το άγχος του Μαξίμου για τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας και οι αντιθέσεις εντός ΝΔ

Άρχισε η αντίστροφη μέτρηση για την απόφαση του Κυριάκου Μητσοτάκη για τον εκλεκτό του για την Προεδρία της Δημοκρατίας - Η ονοματολογία και η τριχοτόμηση της ΝΔ

Στα τρία έχει σπάσει η Κοινοβουλευτική Ομάδα της ΝΔ για το ποιος θα πρέπει να είναι ο επόμενος Πρόεδρος της Δημοκρατίας.

Παράλληλα νέα δεδομένα δημιουργεί από το Σαββατοκύριακο και η κίνηση του Αλέξη Τσίπρα

να επιμείνει με μεγαλύτερη ένταση από οποιαδήποτε άλλη φορά στην ανάγκη επανεκλογής του Προκόπη Παυλόπουλου και παράλληλα ο συνδυασμός του με τα ελληνοτουρκικά, δηλ. να υπάρξει και σύγκληση του συμβουλίου των πολιτικών αρχηγών για την χάραξη εθνικής γραμμής έναντι της Τουρκίας υπό το νέο Πρόεδρο.

Η παράταση της εκκρεμότητας με προσωπική επιλογή του Κυριάκου Μητσοτάκη που δεν επιθυμεί, με βάση τις σημερινές πληροφορίες, νέα θητεία του Πρ. Παυλόπουλου, συντηρεί μια διαβρωτική κατάσταση στο εσωτερικό της Κ.Ο., καθώς αρχίζουν και εκδηλώνονται όλο και πιο έντονα διάφορα περιστατικά που κάθε άλλο παρά το κλίμα ομόνοιας και ενότητας ενισχύουν.

Η μεγαλύτερη ομάδα των καραμανλικών στηρίζει την επανεκλογή του Πρ. Παυλόπουλου, τον οποίο επιθυμεί στο Προεδρικό για μια ακόμα πενταετία και ο πρώην Πρωθυπουργός Κώστας Καραμανλής. Υπάρχει η ισχυρή ομάδα των «σαμαρικών» που θέλει Αντώνη Σαμαρά και από την άλλη είναι οι βουλευτές που θα στηρίξουν την όποια επιλογή του Κυρ. Μητσοτάκη.

Προωθείται το σχέδιο για κεντροαριστερό πρόεδρο

Το έδαφος για μη επανεκλογή Παυλόπουλου καλλιεργείται εδώ και καιρό από το Μέγαρο Μαξίμου, ενώ για τους μυημένους μόνο τυχαία δεν ήταν και η κίνηση εντός του Δεκεμβρίου από την σύζυγο του Κυρ. Μητσοτάκη, την Μαρέβα Γκραμπόφσκι να βάλει το όνομα της Μαρίας Δαμανάκη, πρώην επιτρόπου στο κάδρο της προεδρικής εκλογής με θετικό σχόλιο.

 Η προεδρική εκλογή συνδέεται με τα ελληνοτουρκικά και τις εξελίξεις στο μείζον εθνικό θέμα. Η κυβέρνηση θέλει πρόσωπο με το οποίο να ταυτίζεται στις απόψεις και όπως φαίνεται, με βάση τα πρόσωπα που έχουν το πάνω χέρι στο Μέγαρο Μαξίμου, προωθείται, θα φανεί εάν θα προχωρήσει, το σχέδιο για κεντροαριστερό πρόεδρο και μάλιστα γυναίκα.

Τις τελευταίες ώρες και πάλι άρχισαν τα σενάρια για Μαρία Δαμανάκη ή Αννα Διαμαντοπούλου (σ.σ. τάχθηκε υπέρ της δημόσια πριν λίγα εικοσιτετράωρα ο βουλευτής της ΝΔ Βασίλης Οικονόμου που έχει άριστες σχέσεις με τον Αντώνη Σαμαρά), ενώ σε πιο προωθημένους κύκλους συζητείται έντονα το όνομα του πρώην Πρωθυπουργού, Λουκά Παπαδήμου.

Μάλιστα, η άποψη που κυριαρχεί είναι ότι η πλευρά Μητσοτάκη θέτει εκτός πλαισίου τον καραμανλικό Παυλόπουλο, διότι τόσο ο ίδιος όσο και ο Κ. Καραμανλής είναι κατά της προσφυγής στο Διεθνές Δικαστήριο της Χάγης, άποψη που στηρίζει ο Κ. Σημίτης, οι εκσυγχρονιστές και πριν λίγο καιρό το είδε θετικά ο Γιώργος Παπανδρέου, η Ντόρα Μπακογιάννη, κ.α..

Το παιχνίδι είναι σκληρό και στο Μέγαρο Μαξίμου ξέρουν ότι ο Κ. Καραμανλής δεν θα δεχθεί συμβιβασμούς στα εθνικά ζητήματα. Ο ίδιος είχε φροντίσει τον περασμένο Οκτώβριο από το βήμα της Εταιρίας Μακεδονικών Σπουδών στη Θεσσαλονίκη, παρουσία και του Πρ. Παυλόπουλου, να στείλει μήνυμα ότι η Ελλάδα δεν πρέπει να συρθεί και να επιτρέψει τη δημιουργία τετελεσμένων.

Επί της ουσίας όμως αναδεικνύεται ότι η πλευρά Μητσοτάκη, αξιοποιεί τις εξελίξεις στα ελληνοτουρκικά για να προχωρήσει και σε εσωκομματικό ξεκαθάρισμα. Και με το πρόσχημα ότι έρχεται ανασχηματισμός -αυτή είναι η διαρροή σε βουλευτές- τους ελέγχουν ώστε να μην τοποθετηθούν αρνητικά στις όποιες αποφάσεις του Κυρ. Μητσοτάκη.

Σε αυτό το πλαίσιο μόνο τυχαίες δεν είναι πολλές δηλώσεις υπέρ του Πρ. Παυλόπουλου, όπως της Ολγας Κεφαλογιάννη, της Ντόρας Μπακογιάννη, του Νίκου Δένδια, του Νικήτα Κακλαμάνη, κ.α., ενώ σε αυτή τη γραμμή είναι και ο Βαγγέλης Μεϊμαράκης.

Το άγχος του Μαξίμου

Την ίδια στιγμή το άλλο άγχος του Μεγάρου Μαξίμου είναι να εξουδετερώσει και τον Αντώνη Σαμαρά που επιθυμεί την Προεδρία της Δημοκρατίας και ήδη έχουν εμφανιστεί υπέρ του με δηλώσεις τουλάχιστον 15 βουλευτές, μεταξύ των οποίων ο Μάκης Βορίδης.

Πρόσφατα επί της συζήτησης για τον προϋπολογισμό, το πρωθυπουργικό επιτελείο αλλοίωσε την ομιλία του Κυρ. Μητσοτάκη και την αναφορά του στον πρώην Πρωθυπουργό.

«Πέρασαν σαν καλειδοσκόπιο μπροστά μου εικόνες μιας τραυματικής δεκαετίας. Από τις προσφυγές στα μνημόνια, μέχρι την ένταση και τον κοινωνικό διχασμό στο Σύνταγμα, από τα δημοψηφίσματα κ.λ.π.» διαβάζει κανείς στο τέλος περίπου της ομιλίας του Κυρ. Μητσοτάκη, με βάση την επίσημη ιστοσελίδα του πρωθυπουργού, primeminister.gr. Όμως, ο Κυρ. Μητσοτάκης δεν είπε αυτό, αλλά μίλησε για «κοινωνικό διχασμό στο Ζάππειο» (σ.σ. 59.55 σημείο της ομιλίας), μια αναφορά που παραπέμπει ευθέως στον Αντ. Σαμαρά.

Και το επόμενο κτύπημα ήρθε από την Μαριέττα Γιαννάκου που είπε ότι πρώην Πρωθυπουργοί, εννοώντας προφανώς τον Αντ. Σαμαρά, δεν έχουν καμία δουλειά να γίνουν Πρόεδροι της Δημοκρατίας, ενώ είχε προηγηθεί πριν καιρό και το «άδειασμα» από τον υπουργό Επικρατείας και στενό συνεργάτη του Πρωθυπουργού, τον Γιώργο Γεραπετρίτη.

Keywords
Τυχαία Θέματα