Το διάσημο logo των Rolling Stones έγινε 50 χρονών

Πριν από πενήντα χρόνια ακριβώς, πριν από μισό αιώνα, γεννήθηκε το πιο διάσημο λογότυπο στην ιστορία του ροκ εν ρολ:Η γλωσσάρα των Rolling Stones!

Διά χειρός John Pasche, εικοσιτετράχρονου τότε μεταπτυχιακού σπουδαστή στο λονδρέζικο Royal College of Art, που ιδέα δεν είχε ότι θα έγραφε ιστορία με το δημιούργημά του. Και θα έβγαζε από αυτό πενταροδεκάρες, ενώ το συγκρότημα θα

κολυμπούσε στα εκατομμύρια. Μπορεί και στα δισεκατομμύρια, αν πιστέψει κανείς τις τελευταίες εκτιμήσεις για τα έσοδα των Stones…

Το στόρι έχει ως εξής:
Εκεί στις αρχές του 1970, οι μάνατζερ του γκρουπ επικοινώνησαν με το Royal College of Art και ζήτησαν έναν ντιζάινερ για να σχεδιάσει την αφίσα της προσεχούς του περιοδείας. Το κολλέγιο πρότεινε τον Pasche, που τότε ξεμπέρδευε με το μάστερ του, η επαφή έγινε, ο καλλιτέχνης στρώθηκε στη δουλειά. Και απέτυχε παταγωδώς!
Το πρώτο του σχέδιο απορρίφθηκε άνευ επαίνων από τον Mick Jagger κι ο ντιζάϊνερ σκέφτηκε ότι εντάξει, πάμε γι’ άλλα. Ώσπου ο τραγουδιστής των Rolling Stones τον έπιασε και του είπε: «Άντε John, μπορείς και καλύτερα…»
Και τα καλύτερα ήρθαν κάτι μήνες αργότερα, πάλι μετά από μια επαφή του Pasche με τον Jagger, όταν ο Mick του έδειξε κάτι εικόνες της θεάς Κάλι που τον είχαν εντυπωσιάσει. Και τότε το βλέμμα του ντιζάϊνερ έπεσε στη φάτσα της ινδουιστικής θεότητος, με το στόμα ανοιχτό και τη γλώσσα έξω. Ε, δεν ήθελε πολύ για να δουλέψει η φαντασία του!
Σήμερα ο ίδιος καταρρίπτει τον μύθο ότι οι χειλάρες και η γλωσσάρα του λογότυπου αντιστοιχούν ευθέως στο πρόσωπο και στις γκριμάτσες του Jagger, υπογραμμίζοντας ότι αυτό που τον ένοιαζε ήταν να απεικονίσει την κόντρα των Stones με το κατεστημένο και με τους κάθε είδους αυταρχισμούς, τη διαολιά τους και, φυσικά, τον ερωτισμό που απέπνεαν. Πενήντα χρόνια αργότερα, η ιδέα του εξακολουθεί να σκίζει, όσο κι αν το γκρουπ έχει γίνει ένα κατεστημένο από μόνο του…

Υ.Γ.: Για το λογότυπο των Rolling Stones ο Pasche πληρώθηκε αρχικά 50 λίρες Αγγλίας (κάνα χιλιάρικο σημερινές) και αργότερα διαπραγματεύθηκε μια συμφωνία κοπιράϊτ που του απέφερε μερικές δεκάδες χιλιάδες ακόμη. Εν τέλει εκχώρησε τα δικαιώματά του το 1982, πωλώντας τα στο γκρουπ έναντι 26.000 λιρών για να αποφύγει δικαστήρια και δικηγόρους.

Το πρωτότυπο σχέδιο ανήκει στη συλλογή του μουσείου Victoria &Albert στο Λονδίνο. Ακούστε τον δημιουργό του να αφηγείται με τα δικά του λόγια την περιπέτεια του στον μαγικό κόσμο του ροκ εν ρολ:

 

Keywords
Τυχαία Θέματα