Το Ισραήλ απειλεί ξανά με χτύπημα στα πυρηνικά του Ιράν - Πώς συνδέονται οι βομβαρδισμοί στη Συρία

Το σχέδιο για πλήγμα στα πυρηνικά του Ιράν έχει ξεκινήσει σύμφωνα με πηγές των IDF.

Μπροστά σε μια γενικευμένη σύρραξη στη Μέση Ανατολή, που δεν αποκλείει εμπλοκή των μεγάλων δυνάμεων, μόλις λίγες ημέρες πριν την επιστροφή του Ντόναλντ Τραμπ στον Λευκό Οίκο. Η πτώση του δικτάτορα Μπασάρ αλ Άσαντ και η διάλυση των δομών υπήρχαν στη Συρία, διαμορφώνει ένα νέο πεδίο δράσης για την Τουρκία και το Ισραήλ.

Τα πλήγματα του Ισραήλ στις στρατιωτικές εγκαταστάσεις της Συρίας φαίνεται ότι είχαν και απώτερο στόχο: Οι IDF υποστηρίζουν ότι πλέον «είναι

ευκαιρία» να επιφέρουν καθοριστικό χτύπημα στις πυρηνικές εγκαταστάσεις του Ιράν. Επαναφέρουν έτσι, τον εφιάλτη μίας γενικευμένης σύρραξης στη Μέση Ανατολή.

Σύμφωνα με ισραηλινά ΜΜΕ, πηγή των IDF δήλωσε ότι η αποδυνάμωση των ένοπλων ομάδων που υποστήριζε και εξόπλιζε το Ιράν (Χεζμπολάχ - Χαμάς) και η δραματική πτώση του καθεστώτος Άσαντ στη Συρία, παράλληλα με τη διάλυση των στρατιωτικών δομών στο έδαφος της χώρας από τις ισραηλινές δυνάμεις, δημιουργούν συνθήκες μεγάλης ευκαιρίας να διαπεράσουν την αμυντική ομπρέλα του Ιράν και να πλήξουν τις πυρηνικές εγκαταστάσεις του καθεστώτος της Τεχεράνης.

Η κυβέρνηση του Μπενιαμίν Νετανιάχου είχε θέσει ως βασικό στόχο να πλήξει τις πυρηνικές εγκαταστάσεις του Ιράν, που θεωρούν υπ' αριθμόν ένα εχθρό τους και κίνδυνο. Και αυτό, παρότι είχαν υποχωρήσει μετά τις πιέσεις των ΗΠΑ και της κυβέρνησης Μπάιντεν, η οποία είναι σε τροχιά αποχώρησης από τον Λευκό Οίκο.

Ξεκίνησαν οι προετοιμασίες για επίθεση

Σύμφωνα με την ίδια πηγή, οι ισραηλινή αεροπορία έχει ήδη ξεκινήσει την προετοιμασία για ένα εκτενές χτύπημα στις πυρηνικές εγκαταστάσεις του Ιράν. Η ίδια πηγή αφήνει να εννοηθεί ότι τα πλήγματα στις στρατιωτικές εγκαταστάσεις και στις δομές της Συρίας μετά την πτώση και την εκδίωξη του Μπασάρ αλ Άσαντ, εντάσσονται στο συγκεκριμένο σχέδιο, το οποίο φαίνεται να έχει τεθεί ήδη σε εφαρμογή.

Οι IDF θεωρούν ότι μετά την αποδυνάμωση της Χεζμπολάχ και της Χαμάς και τη διάλυση του δικτύου στη Συρία, η Τεχεράνη θα προωθήσει ακόμη περισσότερο το πυρηνικό της πρόγραμμα, προκειμένου να συντομεύσει την κατασκευή πυρηνικής βόμβας και όπλων.

Το Ιράν αρνείται ότι έχει αναπτύξει πρόγραμμα για την κατασκευή πυρηνικών όπλων, αλλά οι μυστικές υπηρεσίες των ΗΠΑ πιστεύουν ότι το στρατιωτικό πυρηνικό πρόγραμμα της Τεχεράνης βρίσκεται σε εξέλιξη από το 2003.

Πάντως, το Ιράν αποδεδειγμένα διαθέτει βαλλιστικούς πυραύλους μεγάλης και μέσης εμβέλειας τελευταίας τεχνολογίας. Η Τεχεράνη έχει πλήξει δύο φορές μαζικά το Ισραήλ, με το Τελ Αβίβ να απαντά με αεροπορικά πλήγματα σε στρατιωτικές εγκαταστάσεις στο έδαφος του Ιράν.

Οι IDF εκτιμούν ότι οι πιθανότητες για ένα πετυχημένο πλήγμα στα πυρηνικά του Ιράν αυξήθηκαν εντυπωσιακά μετά τις εκατοντάδες οργανωμένες επιθέσεις σε βάσεις και υποδομές στη Συρία.

Το Τελ Αβίβ θεωρεί ότι με τη διάλυση της Συρίας επιτεύχθηκαν δύο καίριοι στόχοι:

Αποσαθρώθηκε το δίκτυο μεταφοράς οπλισμού μέσω της Συρίας, από το Ιράν στον Λίβανο και κατ' επέκταση στη Χεζμπολάχ. Μετά τον βομβαρδισμό υποδομών, όπως ραντάρ και άλλων βάσεων που διέθετε το Ιράν στην περιοχή, ο εναέριος χώρος της Συρίας αποτελεί πλέον πολύ πιο ασφαλές πέρασμα για τα αεροπλάνα της ισραηλινής αεροπορίας.

Εκτιμήσεις αναφέρουν ότι από τους ισραηλινούς βομβαρδισμούς των τελευταίων ημερών, μετά την πτώση του Μπασάρ αλ Άσαντ, καταστράφηκε το 86% του αμυντικού τείχους που είχε δημιουργήσει, με τη βοήθεια του Ιράν πάντα, η Δαμασκός. Σύμφωνα με τις ίδιες πηγές, επλήγησαν 107 συστήματα αεράμυνας και 47 εγκαταστάσεις ραντάρ στο έδαφος της Συρίας.

Καταστράφηκαν το 80% των συστημάτων SA-22, γνωστά και ως Pantsir-S1 και το 90% των ρωσικών αντιαεροπορικών συστημάτων SA-17, γνωστά ως Buk.

«Τα αντιαεροπορικά συστήματα της Συρίας ήταν από τα πλέον ισχυρά στη Μέση Ανατολή και η καταστροφή τους αποτελεί ένα πολύ σημαντικό επίτευγμα για την υπεροχή της ισραηλινής αεροπορίας», όπως δήλωσε πηγή των IDF.

Keywords
Τυχαία Θέματα
Ισραήλ, Ιράν - Πώς, Συρία,israil, iran - pos, syria