Το Μετρό Θεσσαλονίκης μπαίνει σε ράγες - Νέες εικόνες από τους σταθμούς

Αντίστροφη μέτρηση για τη λειτουργία της βασικής γραμμής του Μετρό Θεσσαλονίκης.

Μία, περίπου, εβδομάδα έμεινε για να ξεκινήσει τη λειτουργία της η βασική γραμμή του Μετρό Θεσσαλονίκης, το οποίο είναι προγραμματισμένο να μπει επίσημα στις ράγες στις 30 Νοεμβρίου.

Τα εγκαίνια της βασικής γραμμής του Μετρό Θεσσαλονίκης αναμένονται στις 30 Νοεμβρίου, από τον πρωθυπουργό Κυριάκο Μητσοτάκη, στο Αμαξοστάσιο Πυλαίας. Αμέσως μετά θα παραδοθεί για χρήση στο επιβατικό κοινό και μάλιστα δωρεάν για «ένα επαρκές χρονικό διάστημα», όπως

σημείωσε χαρακτηριστικά ο υπουργός Υποδομών και Μεταφορών, Χρήστος Σταϊκούρας.

Για την επέκταση στην Καλαμαριά ο κ. Σταϊκούρας επανέλαβε ότι η λειτουργία του μαζί με τους πέντε σταθμούς τοποθετείται χρονικά μέχρι το τέλος του 2025. Παράλληλα, ο υπουργός σημείωσε ότι η λειτουργία του Μετρό Θεσσαλονίκης έφερε στην επιφάνεια 300.000 αρχαιολογικά ευρήματα.

Επίσης, σημείωσε ότι το «εμβληματικό έργο», μαζί με την επέκταση της Καλαμαριάς, κόστισε γύρω στα 3 δισεκατομμύρια ευρώ. «Το άλλο Σάββατο, στις 30 Νοεμβρίου, παραδίδουμε στην κοινωνία ένα υπερσύγχρονο Μετρό, με 13 σταθμούς μήκους 9,6 χιλιομέτρων, που θα εξυπηρετεί σε ημερήσια βάση περίπου 250.000 συμπατριώτες μας και οι οποίοι θα μεταφέρονται γρήγορα, με ασφάλεια και οικολογικά», τόνισε ο υπουργός.

Μετρό Θεσσαλονίκης: 17 λεπτά ο χρόνος διαδρομής Ν.Σ. Σταθμός - Νέα Ελβετία

Το υπόγειο ταξίδι από τη μία άκρη της πόλης στην άλλη, δηλαδή από τον Νέο Σιδηροδρομικό Σταθμό μέχρι τη Νέα Ελβετία, είναι διάρκειας «17 λεπτών μαζί με τις στάσεις», διευκρίνισε ο διευθύνων σύμβουλος της Ελληνικό Μετρό ΑΕ, Νίκος Κουρέτας.

Αυτό, όπως, εξήγησε σημαίνει ότι «η μέση ωριαία ταχύτητα του κάθε συρμού θα είναι 40 χλμ./ώρα και η μέγιστη τα 80 χλμ./ώρα. Άρα, καταλαβαίνουμε ότι ο κάθε επιβάτης θα χρειάζεται μόλις 40 δευτερόλεπτα για να μεταβεί από τον έναν σταθμό στον άλλο».

Η χρονοαπόσταση μεταξύ των 18 συρμών που θα κινούνται στη βασική γραμμή του μετρό Θεσσαλονίκης, θα είναι αρχικά σύμφωνα με τον κ. Κουρέτα στα 3,5 λεπτά και σιγά-σιγά, με την ενσωμάτωση και των άλλων 15 νέων συρμών που θα εξυπηρετούν την επέκταση της Καλαμαριάς με πέντε σταθμούς, αυτή θα μειωθεί στο 1,5 λεπτό, όπως γνωστοποίησε ο ίδιος.

Μάλιστα, σύμφωνα με τον διευθύνοντα σύμβουλο της Ελληνικό Μετρό ΑΕ, σε κάθε έναν από τους 18 συρμούς της βασικής γραμμής, οι οποίοι θα κινούνται χωρίς οδηγό, θα μπορούν να επιβιβάζονται 465 άτομα (καθήμενοι και όρθιοι), ενώ στο σύνολό τους αυτοί είναι κατά 92% κατασκευασμένοι από ανακυκλώσιμα υλικά.

Πέραν της ταχύτητας με την οποία θα μπορεί κάποιος να διασχίσει υπογείως την πόλη της Θεσσαλονίκης, με τη λειτουργία του Μετρό στην πόλη υπολογίζεται θα κυκλοφορούν καθημερινά περίπου 57.000 ιδιωτικής χρήσης οχήματα λιγότερα, επιφέροντας αντίστοιχα μείωση των ρύπων CO2, κατά 212 τόνους ημερησίως.

Το κόστος του εισιτηρίου ανέρχεται στα 0,60 ευρώ και ο κάθε επιβάτης μπορεί να το προμηθεύεται από τα 104 μηχανήματα που βρίσκονται στους σταθμούς, όπως και από τα εκδοτήρια, από τα οποία θα μπορεί κάποιος να εξασφαλίσει τη δική του προσωποποιημένη κάρτα. Οι ειδικές κατηγορίες ανθρώπων, όπως αυτοί με τα κινητικά προβλήματα, θα μετακινούνται δωρεάν.

Το Μετρό Θεσσαλονίκης είναι «φιλικό» για ποδηλάτες και γονείς κατοικίδιων. Όπως είχε διευκρινίσει ο κ. Κουρέτας, με υπουργική απόφαση που δημοσιεύθηκε σε ΦΕΚ «οι επιβάτες με ποδήλατα θα μπορούν να μπαίνουν σε αυτό-επιτρέπονται δύο ποδήλατα στο πίσω μέρος κάθε βαγονιού- και οι γονείς κατοικίδιων μαζί με τα ζώα τους, υπό την προϋπόθεση ότι τα μεταφέρουν στα σπίτια/τσάντες που διατίθενται στο εμπόριο».

Δείτε εικόνες από το Μετρό Θεσσαλονίκης:

Keywords
Τυχαία Θέματα