Το νέο μυθιστόρημα του Καζούο Ισιγκούρο θα κυκλοφορήσει το 2021

Ο βραβευμένος με Νόμπελ Λογοτεχνίας αγγλο-ιάπωνας συγγραφέας ανακοίνωσε ότι το νέο έργο του θα τιτλοφορείται «Klara and the Sun» και θα αφηγείται την περιπέτεια ενός τεχνητού όντος σε αναζήτηση κυρίου.

Το πρώτο μυθιστόρημα του Καζούο Ισιγκούρο μετά από την κατάκτηση του Νόμπελ Λογοτεχνίας το ’17 είναι στα σκαριά. Σύμφωνα με τον Angus Cargill, διευθυντή εκδόσεων του οίκου Faber, το «Klara and the Sun» αφηγείται την ιστορία ενός κατασκευασμένου όντος με το όνομα Κλάρα το οποίο λαχταράει να βρει έναν άνθρωπο να το «υιοθετήσει». Η Κλάρα, η οποία διαθέτει εξαιρετική ικανότητα

παρατήρησης, κοιτάζει εξεταστικά τους περαστικούς από τη θέση της σε κάποιο κατάστημα και ελπίζει ότι κάποιος θα την διαλέξει. Όταν κάτι συμβαίνει που θα μπορούσε να αλλάξει την μοίρα της για πάντα, η Κλάρα ενημερώνεται ότι δεν πρέπει να έχει εμπιστοσύνη στις ανθρώπινες υποσχέσεις.

Ο Angus Cargill περιγράφει το βιβλίο ως ένα μυθιστόρημα για την ανθρώπινη καρδιά που μιλάει για το σήμερα και το εδώ, αλλά από έναν άλλο τόπο.

Ο Καζούο Ισιγκούρο γεννήθηκε στο Ναγκασάκι της Ιαπωνίας το 1954. Ήρθε στη Βρετανία με την οικογένειά του σε ηλικία 5 ετών. Έγινε γνωστός το 1982 με το πρώτο μυθιστόρημά του «Χλομή θέα των λόφων» (εκδ. Λιβάνης 1984). Το δεύτερο μυθιστόρημά του «Ένας καλλιτέχνης του ρευστού κόσμου» (εκδ. Εστία, 1990) απέσπασε τα βραβεία Whitbread και Scanno, στην Ιταλία, ενώ ήταν επίσης υποψήφιο για το βραβείο Booker. Το 1989, με το επόμενο μυθιστόρημά του «Τ' απομεινάρια μιας μέρας» (εκδ. Καστανιώτης 1993/2005, εκδ. Ψυχογιός 2017) ο Ισιγκούρο κέρδισε το βραβείο Booker. Το βιβλίο μεταφράστηκε σε 24 γλώσσες και έγινε κινηματογραφική ταινία από τον Τζέιμς Άιβορι.
Το επόμενο μυθιστόρημά του «Ο απαρηγόρητος» (εκδ. Καστανιώτης, 1997), τιμήθηκε με το βραβείο Cheltenham. Το 1995 του απονεμήθηκε ο τίτλος Officer of the Order of the British Empire/OBE, και το 1998 χρίστηκε από το Γαλλικό κράτος Ιππότης των Τεχνών και των Γραμμάτων. Ακολούθησαν το «Τότε που ήμασταν ορφανοί» (εκδ. Καστανιώτης, 2001) , το «Μη μ' αφήσεις ποτέ» (εκδ. Καστανιώτης, 2005), που συμπεριλήφθηκε από το Time στον κατάλογο με τα 100 σημαντικότερα μυθιστορήματα στην αγγλική γλώσσα, η συλλογή διηγημάτων «Νυχτερινά» (εκδ. Καστανιώτης, 2009) και το μυθιστόρημα «Ο θαμμένος γίγαντας» (εκδ. Ψυχογιός, 2015). Το 2017 τιμήθηκε με το βραβείο Νόμπελ Λογοτεχνίας.

Keywords
Τυχαία Θέματα