Το «τουρκικό» πρόσωπο του Αλ Τζολάνι: Αδελφικός φίλος του υπουργού Εξωτερικών Χακάν Φιντάν

Οι σχέσεις του Αλ Τζουλάνι με τον Χακάν Φιντάν και το παρασκήνιο της πτώσης του Άσαντ στη Συρία.

Ουδείς γνωρίζει πώς θα εξελιχθούν οι σχέσεις του Αλ Τζουλάνι με τη Δύση, το μόνο που γνωρίζουμε μέχρι στιγμής μέσω τουρκικών πηγών του διαδικτύου, είναι οι «αδελφικές» σχέσεις του ίδιου και της οργάνωσής του HTS με τον Ερτογάν και το κόμμα του ΑΚΡ. Συνδετικός κρίκος, ο Χακάν Φιντάν σημερινός υπουργός Εξωτερικών της Τουρκίας.

Όλη την προηγούμενη δεκαετία που οι Αμερικανοί στρατιώτες, σε πλήρη συνεργασία με τη Συριακή Κουρδική Πολιτοφυλακής YPG, πολεμούσαν για την εξάλειψη του ISIS

από τη βόρεια Συρία, ο Φιντάν ως αρχηγός της ΜΙΤ (Μυστικές Υπηρεσίες της Τουρκίας) ανέπτυξε αδελφικές σχέσεις με τον Αλ Τζουλάνι! Και όταν πριν δυο χρόνια ο Αλ Τζουλάνι ίδρυσε την οργάνωση HTS (παρακλάδι της Αλ-Κάιντα το θεωρούν πολλοί δυτικοί αξιωματούχοι), ο Φιντάν μεσολάβησε, ώστε η Τουρκία να είναι ο βασικός αιμοδότης της HTS, τροφοδοτώντας την με οπλισμό και χρήμα.

Είναι αναμφισβήτητο ιστορικό γεγονός ότι ο Αλ Τζουλάνι, με τη νεοσύστατη οργάνωσή του Χαγιάτ Ταχρίρ Αλ Σαμ (HTS), ηγήθηκε της προσπάθειας για την απομάκρυνση του Άσαντ. Σήμερα, Ανατολή και Δύση του βγάζουν το «καπέλο» που κατάφερε μέσα σε λίγα εικοσιτετράωρα σχεδόν αναίμακτα να ξεριζώσει ένα καθεστώς που επί μισό αιώνα διαφέντευε στη Συρία.

Η διεθνής κοινότητα και οι επόμενες κινήσεις

Η διεθνής κοινότητα περιμένει με αγωνία τις επόμενες κινήσεις του Αλ Τζουλάνι. Θα παραμείνει μετριοπαθής, όπως έδειξε τις πρώτες ώρες της κατάληψης του Προεδρικού Μεγάρου στη Δαμασκό; Το ερώτημα είναι εάν επιστρέψει στις ρίζες του (Αλ-Κάιντα), σε έναν ριζοσπάστη Ισλαμιστή, ή εάν εξελιχθεί ως ένας οπορτουνιστής αρχηγός του συνασπισμού των ανταρτών.

Ο Αλ Τζουλάνι, από τις πρώτες δηλώσεις του διαβεβαίωσε τη διεθνή κοινότητα ότι ο ίδιος και η HTS έχουν πραγματικά αφήσει πίσω τους τις εξτρεμιστικές τους ρίζες. Γι' αυτούς πλέον προέχει η ανοικοδόμηση της Συρίας η οποία παρεμπιπτόντως έχει κοστολογηθεί 400 δισ. δολάρια.

Εγγονός εκτοπισμένου το 1967 από το Γκολάν, σύμφωνα με τον ιστότοπο Middle East Eye, «τα πρώτα σημάδια του τζιχαντισμού άρχισαν να εμφανίζονται στη ζωή του Τζουλάνι μετά τις επιθέσεις της 11ης Σεπτεμβρίου, οπότε «θα αρχίσει να παρακολουθεί κηρύγματα και μυστικά στρογγυλά τραπέζια στα περιθωριοποιημένα προάστια της Δαμασκού».

Το 2015 διακόπτει τις σχέσεις με την Αλ-Κάιντα και ακολουθεί μια πορεία βασισμένη στην επιδίωξή του να αναδειχθεί σε πολιτικό άνδρα ικανό να μπορεί να σταθεί στα ανώτατα αξιώματα, προωθώντας τα συμφέροντα της χώρας του. Επιλέγει, δηλαδή, το βελούδινο γάντι από τη σιδηρά πυγμή, διότι πιστεύει ότι έτσι η διεθνής κοινότητα δεν θα εξακολουθεί να τον βλέπει και θα τον αντιμετωπίζει ως έναν υπεύθυνο πολιτικό ηγέτη, παρά ως έναν τοξικό εξτρεμιστή τζιχαντιστή και έτσι θα καθίσταται πιο εύκολη η επίτευξη του στόχου του που είναι το παλάτι με όραμα την ανοικοδόμηση της Συρίας.

Για τη μετάλλαξη του Αλ Τζουλάνι έχει βάλει το χέρι του και ο Χακάν Φινταν. Σήμερα και για τους δύο το διακύβευμα είναι η απόκτηση της εξουσίας και η εγκαθίδρυση με στο Παλάτι με στέρεες βάσεις. Το σύνθημα είναι «ανοικοδόμηση» και το παρασύνθημα «400 δισ.»!

Δεν είναι τυχαίο ότι χθες (9/12) και σήμερα (10/12) οι κατασκευαστικοί όμιλοι στην Τουρκία που είναι στο Χρηματιστήριο, εμφανίζουν μεγάλη άνοδο οι μετοχές τους! Προφανώς μυρίζονται χρήμα που η Δύση έχει υποσχεθεί να ρίξει στη Συρία και πιθανότατα θα κληθεί να τα διαχειριστεί ο Τζουλάνι, το «παιδί» του Ερντογάν και του Φινταν.

Συρία: Εμφύλιος μεταξύ φιλορώσων και φιλο-Ιρανών στον στρατό του Άσαντ

Μια ενδιαφέρουσα διάσταση ως προς την ευκολία που κατέρρευσε το καθεστώς Άσαντ, δίνει ο Καλίντ Μπαγί (Khalid Beyye), ένας από τους πρώην αξιωματούχους των υπηρεσιών πληροφοριών του συριακού καθεστώτος. Αποκαλύπτει ότι τον τελευταίο καιρό είχε ξεσπάσει εμφύλιος σε όλα τα επίπεδα διοικήσεων ασφαλείας τόσο των μυστικών υπηρεσιών όσο και του στρατεύματος.

Ο Μπαγί υποστηρίζει ότι πριν από την πτώση του καθεστώτος εκδηλώθηκε μεγάλη σύγκρουση μεταξύ των φιλορωσικών και των υποστηριζόμενων από το Ιράν σε όλα τα επίπεδα διοίκησης του καθεστώτος.

Η πρώτη σοβαρή σύγκρουση εκδηλώθηκε μεταξύ του διοικητή του Χαλεπίου, στρατηγού Μοχάμεντ Σαφαντλί, και του έμπιστου της Ρωσίας, στρατηγού Σουχάιλ Χασάν. Αυτό είχε ως συνέπεια να διακοπεί η ροή πληροφοριών, προκαλώντας χάος μεταξύ των καθεστωτικών δυνάμεων. Η ήττα του καθεστώτος ξεκίνησε με την άλωση του Χαλεπίου, ανοίγοντας τον δρόμο για να προχωρήσει η αντιπολίτευση προς τη Δαμασκό.

Ο Καλίντ Μπαγί υποστηρίζει ότι το καθεστώς Άσαντ τις προηγούμενες μέρες είχε εκτελέσει 273 ανώτερους διοικητές του συριακού στρατεύματος και αυτή η κατάσταση επιτάχυνε την εσωτερική αποσύνθεση του καθεστώτος.

Τα δισεκατομμύρια του Άσαντ

Μεγάλη συζήτηση γίνεται διεθνώς και για τα περιουσιακά στοιχεία του Άσαντ και της οικογένειάς του. Τα διεθνή μέσα υπολογίζουν 2 δισ. τις καταθέσεις του σε εξωχώριους φορολογικούς παραδείσους, ενώ έχουν γίνει περί τις είκοσι μεγάλες επενδύσεις real estate στη Ρωσία, κυρίως στη Μόσχα.

Το συνολικό ύψος της κινητής και ακίνητης περιουσίας της οικογένειας Άσαντ υπολογίζεται στα 135 δισ. δολάρια σύμφωνα με τον Καλίντ Μπαγί, ενός από τους πρώην αξιωματούχους των υπηρεσιών πληροφοριών του συριακού καθεστώτος.

Keywords
Τυχαία Θέματα
Αλ Τζολάνι, Αδελφικός, Εξωτερικών Χακάν Φιντάν,al tzolani, adelfikos, exoterikon chakan fintan