Το υπουργικό συμβούλιο του Ισραήλ επικύρωσε τη συμφωνία κατάπαυσης του πυρός με τη Χαμάς

Η συμφωνία για εκεχειρία στη Γάζα μεταξύ Ισραήλ και Χαμάς αναμένεται να τεθεί σε ισχύ την Κυριακή (19/1).

Η κυβέρνηση του Ισραήλ επικύρωσε, τις πρώτες πρωινές ώρες του Σαββάτου (18/1), μια συμφωνία κατάπαυσης του πυρός στη Γάζα, που περιλαμβάνει την ανταλλαγή δεκάδων ομήρων που κρατούνται από τη Χαμάς με Παλαιστίνιους σε ισραηλινές φυλακές, καθώς και την παύση του πολέμου για μια αρχική περίοδο έξι εβδομάδων.

Συγκεκριμένα, όπως αναφέρει ο Guardian,

η συμφωνία εγκρίθηκε ύστερα από συνεδρίαση του υπουργικού συμβουλίου και έτσι η κατάπαυση του πυρός έξι εβδομάδων θα τεθεί σε ισχύ την Κυριακή (19/1), αν και παραμένουν βασικά ερωτήματα, όπως τα ονόματα των 33 ομήρων που θα απελευθερωθούν κατά την πρώτη φάση της κατάπαυσης του πυρός των έξι εβδομάδων και ποιοι από αυτούς είναι ακόμη ζωντανοί.

«Η κυβέρνηση ενέκρινε το σχέδιο επιστροφής των ομήρων», ανέφερε σε ανακοίνωσή του το Γραφείο του Ισραηλινού Πρωθυπουργού, Μπενιαμίν Νετανιάχου. Η συμφωνία επετεύχθη παρά την απροσδόκητη καθυστέρηση της Παρασκευής (17/1) που προκάλεσε φόβους ότι οι διαφωνίες της τελευταίας στιγμής μεταξύ του Ισραήλ και της παλαιστινιακής μαχητικής οργάνωσης θα μπορούσαν να ακυρώσουν τη συμφωνία.

Τα ακροδεξιά μέλη του κυβερνητικού συνασπισμού του Ισραηλινού πρωθυπουργού, Μπενιαμίν Νετανιάχου, είχαν απειλήσει να καταψηφίσουν τη συμφωνία ή να παραιτηθούν από την κυβέρνηση, εκτροχιάζοντας ενδεχομένως τις πολύμηνες εργασίες για τον τερματισμό της σύγκρουσης. Ωστόσο, η κυβέρνηση ανακοίνωσε την έγκριση της συμφωνίας μετά τη 1 π.μ. (τοπική ώρα) του Σαββάτου (18/1), ύστερα από μια εξάωρη συνεδρίαση του πλήρους υπουργικού συμβουλίου που διήρκεσε πολύ μετά την έναρξη του εβραϊκού Σαββάτου, ένα σπάνιο φαινόμενο και μια αντανάκλαση της σημασίας της στιγμής.

Σε ξεχωριστή συνάντηση στο Κάιρο, διαπραγματευτές από την Αίγυπτο, το Κατάρ, τις ΗΠΑ και το Ισραήλ συμφώνησαν σε «όλες τις απαραίτητες ρυθμίσεις για την εφαρμογή» της συμφωνίας εκεχειρίας στη Γάζα, όπως μετέδωσαν αιγυπτιακά κρατικά μέσα ενημέρωσης.

Πάντως, την Παρασκευή (17/1), ο Πρόεδρος του Ισραήλ, Ισαάκ Χέρτσογκ, χαιρέτισε την απόφαση του υπουργικού συμβουλίου ασφαλείας, λέγοντας: «Πρόκειται για ένα ζωτικής σημασίας βήμα στην πορεία προς την τήρηση της βασικής δέσμευσης που έχει ένα έθνος απέναντι στους πολίτες του».

Ο Ιταμάρ Μπεν-Γκβιρ, ο σκληροπυρηνικός υπουργός Εθνικής Ασφάλειας του Μπενιαμίν Νετανιάχου, ο οποίος την Πέμπτη (16/1) ανακοίνωσε ότι θα παραιτηθεί από την κυβέρνηση αν επικυρώσει τη συμφωνία εκεχειρίας, ρίχνοντας ενδεχομένως τον κυβερνητικό συνασπισμό, απηύθυνε έκκληση της τελευταίας στιγμής προς τους υπόλοιπους βουλευτές να καταψηφίσουν τη συμφωνία. «Όλοι γνωρίζουν ότι αυτοί οι τρομοκράτες θα προσπαθήσουν να βλάψουν και πάλι, θα προσπαθήσουν να σκοτώσουν και πάλι», ανέφερε χαρακτηριστικά σε βιντεοσκοπημένη δήλωσή του.

Σύμφωνα με τα ισραηλινά μέσα ενημέρωσης, ο Ιταμάρ Μπεν-Γκβιρ και ο ακροδεξιός υπουργός Οικονομικών, Μπεζαλέλ Σμότριτς, ψήφισαν κατά της συμφωνίας, ενώ οι υπόλοιποι υπουργοί ψήφισαν υπέρ. Ο Νταβίντ Αμσάλεμ, ένας υπουργός που δεν συμμετέχει στην ολομέλεια του υπουργικού συμβουλίου ασφαλείας που ψηφίζει, σήκωσε το χέρι του αντιδρώντας κατά τη διάρκεια της ψηφοφορίας. Το Ισραηλινό Ανώτατο Δικαστήριο έχει προγραμματιστεί, μέσα σε 24 ώρες μετά την ψήφιση της συμφωνίας, να εκδικάσει αναφορές κατά της απελευθέρωσης των Παλαιστίνιων κρατουμένων, αλλά αναμένεται ευρέως να μην παρέμβει.

Ποιοι αναμένεται να απελευθερωθούν

Στο πλαίσιο της πρώτης φάσης της συμφωνίας, η οποία θα διαρκέσει 42 ημέρες, η Χαμάς συμφώνησε να απελευθερώσει 33 ομήρους, μεταξύ των οποίων παιδιά, γυναίκες (συμπεριλαμβανομένων των γυναικών στρατιωτών) και άνδρες ηλικίας άνω των 50 ετών, σε αντάλλαγμα για εκατοντάδες Παλαιστίνιους που κρατούνται σε ισραηλινές φυλακές.

Περίπου 100 από τους Παλαιστίνιους κρατούμενους που πρόκειται να απελευθερωθούν, εκτίουν ποινές ισόβιας κάθειρξης για βίαιες επιθέσεις εναντίον Ισραηλινών – άλλοι είχαν φυλακιστεί για μικρότερα αδικήματα, συμπεριλαμβανομένων των αναρτήσεων στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης ή κρατούνταν υπό διοικητική κράτηση, η οποία επιτρέπει την προληπτική σύλληψη ατόμων με βάση στοιχεία που δεν έχουν αποκαλυφθεί.

Το Ισραήλ έχει δηλώσει ότι τα ονόματα των ομήρων θα δοθούν στη δημοσιότητα μόνο μετά την παράδοσή τους στις Ισραηλινές Αμυντικές Δυνάμεις (IDF). Ένας κατάλογος με τα ονόματα εκείνων που θα απελευθερωθούν τις επόμενες έξι εβδομάδες κυκλοφορεί στις κυριότερες ισραηλινές ειδησεογραφικές ιστοσελίδες από τις πρώτες πρωινές ώρες της Παρασκευής (17/1). Η Χαμάς αναμένεται να δημοσιεύσει τα ονόματα των ομήρων που θα απελευθερωθούν την πρώτη ημέρα, το βράδυ πριν τεθεί σε ισχύ η συμφωνία.

Ο Γάλλος Πρόεδρος, Εμανουέλ Μακρόν, δήλωσε ότι οι Γαλλοϊσραηλινοί πολίτες, Οφέρ Καλντερόν και Οχάντ Γιαχαλόμι είναι στην πρώτη ομάδα ομήρων που θα απελευθερωθούν. Οι απελευθερώσεις θα γίνουν σταδιακά. Την Κυριακή (19/1) αναμένεται να απελευθερωθούν τρεις Ισραηλινοί όμηροι, ενώ θα ακολουθήσουν άλλοι τέσσερις την έβδομη ημέρα και ξανά στο τέλος κάθε εβδομάδας της εκεχειρίας.

Πάντως, την Παρασκευή (17/1), το Υπουργείο Δικαιοσύνης του Ισραήλ εξέδωσε έναν μερικό κατάλογο 95 κρατουμένων που θα απελευθερωθούν στην πρώτη φάση της συμφωνίας. Σε αυτόν περιλαμβάνεται η Παλαιστίνια βουλευτής και φεμινίστρια νομοθέτης, Χαλίντα Τζάραρ, 61 ετών, εξέχουσα προσωπικότητα του Λαϊκού Μετώπου για την Απελευθέρωση της Παλαιστίνης (PFLP), παράταξη της Οργάνωσης για την Απελευθέρωση της Παλαιστίνης, η οποία συνελήφθη από τον ισραηλινό στρατό στις 26 Δεκεμβρίου και έκτοτε κρατείται χωρίς δίκη.

Ένας ανήλικος Παλαιστίνιος που κρατείται σε σχέση με μια επίθεση με πυροβολισμούς στην Ιερουσαλήμ το 2023, κατά την οποία τραυματίστηκε ένας Ισραηλινός στρατιώτης, θα αφεθεί επίσης ελεύθερος. Σύμφωνα με αντίγραφο της συμφωνίας, εννέα άρρωστοι και τραυματισμένοι Ισραηλινοί θα αφεθούν ελεύθεροι σε αντάλλαγμα για 110 Παλαιστίνιους που εκτίουν ισόβια στις ισραηλινές φυλακές.

Ακόμα, ο Αβέρα Μενγκίστου και ο Χισάμ Αλ Σαγέντ, δύο ψυχικά ασθενείς Ισραηλινοί που μπήκαν στη Γάζα πριν από μια δεκαετία και έκτοτε κρατούνται όμηροι από τη Χαμάς, θα απελευθερωθούν σε αντάλλαγμα για 30 κρατούμενους. Επίσης, θα απελευθερωθούν 47 ακόμη κρατούμενοι που συνελήφθησαν εκ νέου μετά την απελευθέρωσή τους στο πλαίσιο της συμφωνίας του 2011, με την οποία επέστρεψε από τη Γάζα ο ισραηλινός στρατιώτης Γκιλάντ Σαλίτ.

Η δεύτερη και η τρίτη φάση της συμφωνίας για εκεχειρία

Σε πρώτη φάση, η συμφωνία θα επιτρέψει στους εκτοπισμένους από τα σπίτια τους Παλαιστίνιους να κυκλοφορούν ελεύθερα στη Λωρίδα της Γάζας, την οποία το Ισραήλ έχει κόψει σε δύο μισά μέσω ενός στρατιωτικού διαδρόμο. Οι τραυματίες θα πρέπει να απομακρύνονται για θεραπεία στο εξωτερικό και η βοήθεια προς την περιοχή θα πρέπει να αυξηθεί σε 600 φορτηγά την ημέρα, πάνω από το ελάχιστο όριο των 500 που, σύμφωνα με τις οργανώσεις αρωγής, είναι απαραίτητο για να περιοριστεί η καταστροφική ανθρωπιστική κρίση στη Γάζα.

Ακόμα, σε δεύτερη φάση, οι εναπομείναντες ζωντανοί όμηροι θα πρέπει να σταλούν στο Ισραήλ και μια αντίστοιχη αναλογία Παλαιστίνιων κρατουμένων θα απελευθερωθεί. Το Ισραήλ θα αποχωρήσει πλήρως από την περιοχή. Οι λεπτομέρειες υπόκεινται σε περαιτέρω διαπραγματεύσεις, οι οποίες αναμένεται να αρχίσουν 16 ημέρες μετά την πρώτη φάση.

Η τρίτη φάση αφορά στην ανταλλαγή των σωμάτων των νεκρών ομήρων και των μελών της Χαμάς και περιλαμβάνει ένα σχέδιο ανοικοδόμησης της Γάζας. Οι ρυθμίσεις για τη μελλοντική διακυβέρνηση της Λωρίδας της Γάζας παραμένουν ασαφείς.

Τέλος, η κυβέρνηση του Αμερικανού Προέδρου, Τζο Μπάιντεν, καθώς και μεγάλο μέρος της διεθνούς κοινότητας έχουν ταχθεί υπέρ της επιστροφής της ημιαυτόνομης Παλαιστινιακής Αρχής με έδρα τη Δυτική Όχθη, η οποία έχασε τον έλεγχο της Γάζας από τη Χαμάς σε έναν σύντομο εμφύλιο πόλεμο το 2007. Ωστόσο, το Ισραήλ έχει επανειλημμένα απορρίψει την πρόταση αυτή.

Keywords
Τυχαία Θέματα
Ισραήλ, Χαμάς,israil, chamas