Τουρισμός: Πώς θα ανοίξουν τα σύνορα στην ΕΕ - Το σχέδιο της Κομισιόν
Αύριο, Τετάρτη, οι Βρυξέλλες αναμένεται να παρουσιάζουν τις συστάσεις τους για τη διάσωση της θερινής τουριστικής περιόδου, που έχει πληγεί σφοδρά από την πανδημία του κορονοϊού. Τι περιλαμβάνουν οι προτάσεις της Κομισιόν και τι πρότεινε στην Επιτροπή η ελληνική κυβέρνηση.
Οι Βρυξέλλες ετοιμάζονται να παρουσιάσουν αύριο τις συστάσεις τους για τη διάσωση της θερινής τουριστικής περιόδου, που πλήττεται σοβαρά
Σύμφωνα με έγγραφο, αντίγραφο του οποίου έχει στην κατοχή του το Γαλλικό Πρακτορείο και το οποίο επικαλείται το ΑΠΕ ΜΠΕ, η Ευρωπαϊκή Επιτροπή επιμένει ότι αυτό το άνοιγμα πρέπει να γίνει με «συντονισμένη» «όσο το δυνατόν πιο αρμονική» και «χωρίς διακρίσεις» μέθοδο. Αυτές είναι απλές συστάσεις της Κομισιόν, δεδομένου ότι εναπόκειται στις χώρες να αποφασίσουν να άρουν αυτούς τους ελέγχους και τους περιορισμούς που έχουν τεθεί σε εφαρμογή για την αντιμετώπιση της πανδημίας του νέου κορονοϊού.
Οι Βρυξέλλες προτείνουν ότι όταν οι χώρες βρίσκονται σε συγκρίσιμη επιδημιολογική κατάσταση και έχουν λάβει τα ίδια προληπτικά μέτρα, θα πρέπει να αντιμετωπίζονται με τον ίδιο τρόπο. Αν, για παράδειγμα, η Αυστρία ανοίξει τα σύνορά της με τη Γερμανία, πρέπει να πράξει το ίδιο και με την Τσεχία αν αυτή η χώρα βρίσκεται σε κατάσταση συγκρίσιμη με τη Γερμανία. Ομοίως, όταν μια χώρα ανοίγει τα σύνορά της με μια άλλη, πρέπει να το πράξει για όλους τους κατοίκους αυτής της χώρας, ανεξάρτητα αν έχουν ή όχι την ιθαγένεια.
Επιπρόσθετα, η Επιτροπή συστήνει στα κράτη μέλη να λάβουν τις αποφάσεις τους βάσει της υγειονομικής αξιολόγησης της κατάστασης σε κάθε χώρα και με μεταξύ τους συνεννόηση.
Αυτό το θέμα της αποκατάστασης της ελεύθερης μετακίνησης εντός του χώρου Σένγκεν είναι ζωτικής σημασίας για τον ευρωπαϊκό τουρισμό, έναν τομέα που αντιπροσωπεύει το 10% του ΑΕΠ της ΕΕ και το 12% της απασχόλησης.
Στις συστάσεις της η Επιτροπή εξετάζει επίσης το ακανθώδες ζήτημα της επιστροφής χρημάτων για ακυρωμένα ταξίδια και κρατήσεις διαμονής. Σύμφωνα με τους ευρωπαϊκούς κανονισμούς, ο καταναλωτής δικαιούται να ζητήσει επιστροφή χρημάτων, αλλά πολλοί ταξιδιωτικοί πράκτορες και αεροπορικές εταιρείες προτιμούν να προσφέρουν πίστωση στους πελάτες τους.
«Οι μεταφορείς και οι ταξιδιωτικοί πράκτορες πρέπει να ακολουθούν μια κοινή προσέγγιση, προσφέροντας στους επιβάτες και τους ταξιδιώτες μια ελκυστική επιλογή μεταξύ της επιστροφής χρημάτων, σύμφωνα με τα δικαιώματά τους με βάση την ευρωπαϊκή νομοθεσία, ή της αποδοχής κουπονιών», υποδεικνύει το έγγραφο. «Προκειμένου να ενθαρρυνθούν οι επιβάτες και οι ταξιδιώτες να δεχτούν κουπόνια αντί για επιστροφή χρημάτων, τα κουπόνια πρέπει να προστατεύονται από τυχόν αφερεγγυότητα του εκδότη και να είναι επιστρεπτέα μετά από ένα έτος το μέγιστο», προσθέτει η Επιτροπή.
Στα τέλη Απριλίου, εξάλλου, δώδεκα ευρωπαϊκές χώρες ζήτησαν από την Επιτροπή να αναστείλει την υποχρέωση που επιβάλλεται στις αεροπορικές εταιρείες να αποζημιώνουν τους επιβάτες των οποίων τα ταξίδια ακυρώθηκαν λόγω του κορονοϊού, για να στηρίξουν έναν κλάδο που έχει καταβαραθρωθεί από την κρίση. Η Επιτροπή προτίθεται να στείλει επιστολή σε όλα τα κράτη μέλη για να τους υπενθυμίσει την ευρωπαϊκή νομοθεσία σχετικά με αυτό το θέμα, σύμφωνα με πληροφορίες.
Tι προτείνει η ελληνική κυβέρνηση στην ΚομισιόνΝωρίτερα σήμερα έγιναν γνωστές και οι προτάσεις της Ελλάδας για τα συγκεκριμένα βήματα που πρέπει να γίνουν προς επανεκκίνηση του Τουρισμού μέσω εγγράφου που απέστειλε η κυβέρνηση προς την Ευρωπαϊκή Επιτροπή.
Στο έγγραφο αυτό αναφέρεται ειδικότερα πως «η αβεβαιότητα είναι ο κύριος παράγοντας που καθιστά ευάλωτο τον Τουρισμό». Γι αυτό και η απάντησή μας «πρέπει να περιλαμβάνει συγκεκριμένα βήματα για τον τρόπο επανεκκίνησης του Τουρισμού με συντονισμένο τρόπο. Η επικαιροποιημένη, αξιόπιστη ενημέρωση και η αποτελεσματική επικοινωνιακή στρατηγική είναι πιο σημαντικές από ποτέ τόσο για τους τουρίστες όσο και για την τουριστική βιομηχανία. Ενώ η καταπολέμηση της πανδημίας παραμένει προτεραιότητα, τα μέτρα στον τομέα της υγείας πρέπει να εφαρμόζονται κατά τρόπο που να ελαχιστοποιεί τον μη-αναγκαίο αντίκτυπο στα διασυνοριακά ταξίδια».
Στη συνέχεια περιγράφονται αναλυτικά οι «κοινές προσεγγίσεις και αρχές για τη διασφάλιση μιας αποτελεσματικής επανεκκίνησης της τουριστικής βιομηχανίας». Επισημαίνεται επίσης πως αυτές έχουν εκπονηθεί με βάση μια συνεχή φθίνουσα τάση εξάπλωσης του ιού στην ΕΕ, εξαρτώνται από αυτή την καθοδική πορεία και πρέπει να επανεξετάζονται τακτικά στο πλαίσιο εξέλιξης της τάσης της πανδημίας.
Τα βασικά σημεία που αναλυτικά αναφέρονται είναι τα εξής:
1. Η ενιαία αγορά παραμένει το θεμέλιο της ένωσής μας. Χωρίς ελεύθερη κυκλοφορία αγαθών, υπηρεσιών, ανθρώπων και κεφαλαίων, η Ευρωπαϊκή Ένωση δεν μπορεί να επιβιώσει. Πρέπει να αναγνωρίσουμε και να προστατεύσουμε την ακεραιότητα και το αδιαίρετο των τεσσάρων ελευθεριών, οι οποίες είναι εξίσου σημαντικές.
2. Τα θεμέλια για την επίτευξη της επανεκκίνησης του τουρισμού πρέπει να τεθούν αμέσως σε εφαρμογή. Στόχος μας είναι να εργαστούμε για το άνοιγμα των ταξιδιών μεταξύ των χωρών της ΕΕ έως τις 15 Ιουνίου, όπου είναι δυνατόν. Αυτές οι ροές πρέπει να επανεκκινήσουν με τρόπο που διασφαλίζει δίκαιη μεταχείριση όλων των κρατών μελών, με συνεπή δέσμευση για την αποτροπή τυχόν διακρίσεων όσον αφορά την εθνικότητα στα πρωτόκολλα ταξιδιού. Δεν μπορούμε να επιτρέψουμε τον κατακερματισμό της ενιαίας αγοράς στην περίπτωση των τουριστικών υπηρεσιών.
3. Δεν μπορεί να υπάρξει διάκριση ή διαφοροποίηση στα ταξιδιωτικά μέσα. Οδικά μέσα μεταφοράς οδικώς, αεροπορικά, σιδηροδρομικά ή ακτοπλοϊκά ανοίγουν ξανά ταυτόχρονα με βάση προσαρμοσμένα πρωτόκολλα. Δεν μπορούμε να αφήσουμε πιο απομακρυσμένα κράτη μέλη της Ένωσης μας να μείνουν πίσω. Όλοι οι πολίτες της Ευρωπαϊκής Ένωσης θα πρέπει να έχουν τα ίδια δικαιώματα και πρόσβαση στα ταξίδια, ανεξάρτητα από τη γεωγραφική προέλευση ή τον προορισμό τους.
4. Οι κατευθυντήριες γραμμές της ΕΕ για τα ταξίδια πρέπει να στοχεύουν στην προστασία της δημόσιας υγείας, χωρίς να αποθαρρύνουν τον τουρισμό.
Στο σημείο αυτό περιλαμβάνονται μια σειρά από προτάσεις για συγκεκριμένες διαδικασίες (διαγνωστικά τεστ, ψηφιακό πιστοποιητικό υγείας, ευελιξία στις κρατήσεις κα) που πρέπει να ακολουθούνται πριν από το ταξίδι με προορισμό κάποια χώρα της ΕΕ, στα αεροσκάφη, κατά την άφιξη στη χώρα φιλοξενίας και κατά την επιστροφή στη χώρα προέλευσης.
5. Από την πλευρά της, η Ευρωπαϊκή Ένωση θα πρέπει να προβλέψει την ανάπτυξη μιας κοινής εργαλειοθήκης για διαλειτουργικές εφαρμογές εθελοντικής ιχνηλάτησης που μπορούν να χρησιμοποιηθούν σε όλα τα κράτη μέλη της ΕΕ, με τήρηση του απορρήτου, ασφαλή αποθήκευση πληροφοριών, σύμφωνα με τον κανονισμό GDPR . Γενικότερα, οι διαδικασίες διαγνωστικών τεστ θα πρέπει να ενισχυθούν περαιτέρω σε όλα τα κράτη μέλη με την υποστήριξη της κοινοτικής χρηματοδότησης. Επιπλέον, θα πρέπει να δημιουργηθούν φιλικές προς το χρήστη πλατφόρμες πληροφοριών σε επίπεδο ΕΕ για την ενημέρωση δυνητικών τουριστών, όπου κάθε κράτος μέλος θα καταχωρίσει τις διαδικασίες και απαιτήσεις που θα ισχύουν σε εθνικό επίπεδο.
6. Εάν μια χώρα μέλος καταγράψει μετάδοση λοίμωξης στην κοινότητα, θα πρέπει να ενημερώσει αμέσως τις άλλες χώρες μέλη σχετικά με τις λεπτομέρειες της επιδημίας και τα μέτρα που εφαρμόστηκαν. Σε αυτή τη βάση, άλλες χώρες μέλη θα μπορούν να αναστείλουν προσωρινά τα ταξίδια προς και από συγκεκριμένα κράτη μέλη, ή συγκεκριμένες περιοχές των κρατών μελών, ή να επιβάλουν πρόσθετους περιορισμούς ή κανόνες, εάν υπάρχουν αποδεδειγμένα στοιχεία για σημαντική εμφάνιση νέων περιπτώσεων Covid-19, βάσει ενημερώσεων του ECDC και εκτίμηση κινδύνου (όπου είναι διαθέσιμα). Αυτή η ευελιξία πρέπει να βασίζεται στην αμοιβαία διαφάνεια και αλληλεγγύη, χωρίς καταχρήσεις ή διακριτική μεταχείριση μεταξύ των κρατών μελών.
7. Το παραπάνω πλαίσιο για την αποκατάσταση των ταξιδιών εντός της ΕΕ θα χρησιμεύσει επίσης ως κατάλληλη βάση για την αποκατάσταση των ταξιδιών μεταξύ χωρών της ΕΕ και τρίτων χωρών. Η ΕΕ πρέπει να συμμετάσχει το συντομότερο δυνατό σε συζητήσεις με εταίρους τρίτων χωρών. Η είσοδος τουριστών από χώρες εκτός ΕΕ θα μπορούσε να αποτελέσει αντικείμενο διμερών ή πολυμερών συμφωνιών, ιδανικά μεταξύ του ευρύτερου πλαισίου που συμφωνήθηκε από την ΕΕ των 27 βάσει των συστάσεων και των πληροφοριών της Ευρωπαϊκής Επιτροπής που παρέχονται από τις διπλωματικές αποστολές της ΕΕ και των κρατών μελών σε τρίτες χώρες.
Στο όγδοο σημείο με το οποίο κλείνει το έγγραφο αναφέρεται πως «Δεν μπορούμε να καθυστερήσουμε να θέσουμε σε εφαρμογή τις βάσεις για την αποκατάσταση της συνδεσιμότητας και της ελεύθερης κυκλοφορίας εντός και μεταξύ των κρατών μελών με εναρμονισμένο τρόπο που θα είναι σύμφωνος με την τρέχουσα επιδημιολογική κατάσταση και θα συμβάλει στην πρόληψη οποιασδήποτε ευρείας εξάπλωσης του ιού εντός η ΕΕ.
Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή πρέπει να αρχίσει αμέσως να συνεργάζεται με τα κράτη μέλη για την εφαρμογή του παραπάνω γενικού πλαισίου».
Διαβάστε ακόμη:
Πού είναι υποχρεωτική η μάσκα
Μετακινήσεις: Τι επιτρέπεται από τη Δευτέρα σε Αττική, Θεσσαλονίκη και όλη την Ελλάδα
Πότε θα επιτραπούν οι μετακινήσεις από νομό σε νομό
Πώς και ποιοι θα πληρωθούν επίδομα τον Μάιο
Τι ώρα ανοίγουν και τι ώρα κλείνουν τα καταστήματα - Το ωράριο για τα εμπορικά
- Δημοφιλέστερες Ειδήσεις Κατηγορίας Ειδήσεις
- Πώς θα λειτουργήσουν ταβέρνες και καφετέριες - Ποια νησιά «ανοίγουν» πρώτα
- Η καθημερινή συνήθεια που μειώνει κατά 50% τις πιθανότητες να κολλήσουμε κάποιον ιό
- Υβριστική επίθεση Πολάκη σε δημοσιογράφο του ΣΚΑΪ: «Τι λες βρε σ******, γ***»
- ΤΩΡΑ: Μεγάλη φωτιά στον Εύοσμο Θεσσαλονίκης (ΦΩΤΟ & VIDEO)
- Ο Χρυσοχοΐδης πλησιάζει τους δολοφόνους της Marfin
- Οι 5 τύποι αντρών που καμία γυναίκα δεν πλησιάζει - Mήπως είσαι ένας από αυτούς;
- Συναγερμός για εξαφάνιση 31χρονης στο Κερατσίνι - Η ζωή της ίσως διατρέχει κίνδυνο
- Νέα της Τετάρτης: Νέα ρύθμιση για όλες τις οφειλές
- Τσιόδρας: Οι «χρυσοί» κανόνες για τον τουρισμό – Πότε «μπήκε» ο κορονοϊός στην Ελλάδα
- Άριελ Κωνσταντινίδη: Μιλάει πρώτη φορά για τον χωρισμό της από τον Τάκη Μαργαρίτη
- Δημοφιλέστερες Ειδήσεις iEidiseis
- Τουρισμός: Πώς θα ανοίξουν τα σύνορα στην ΕΕ - Το σχέδιο της Κομισιόν
- Δεν αποκλείεται ο κορονοϊός να έφτασε στην Ελλάδα αρχές Φεβρουαρίου
- Δημοσκόπηση: 6 στους 10 θεωρούν ανεπαρκή τα μέτρα για εργαζόμενους και επιχειρήσεις
- Σχολεία: Νέα δημοσκόπηση δείχνει ότι 7 στους 10 διαφωνούν με το άνοιγμα
- Εισαγγελέας για δίκη Τοπαλούδη: «Ένας βρίσκει τα κορίτσια και ο άλλος βάζει τα λεφτά»
- Η ΝΔ άλλαξε λογότυπο για να τιμήσει τους νοσηλευτές
- Σε ποιους ασθενείς ο κορονοϊός μπορεί να αφήσει βλάβες
- Η Γαλλία ξεπέρασε την Ισπανία σε νεκρούς από κορονοϊό
- Διακοπές: Οι πρώτοι τέσσερις κανόνες - Τσιόδρα για να ανοίξει ο τουρισμός στην Ελλάδα
- Support Small Instagram: Η νέα εφαρμογή για τις μικρές επιχειρήσεις
- Τελευταία Νέα iEidiseis
- Τουρισμός: Πώς θα ανοίξουν τα σύνορα στην ΕΕ - Το σχέδιο της Κομισιόν
- Η ΝΔ άλλαξε λογότυπο για να τιμήσει τους νοσηλευτές
- Διακοπές: Οι πρώτοι τέσσερις κανόνες - Τσιόδρα για να ανοίξει ο τουρισμός στην Ελλάδα
- Moody’s: Υποβάθμισε το outlook πέντε ελληνικών τραπεζών
- Υπό πλήρη έλεγχο η φωτιά στον Εύοσμο Θεσσαλονίκης
- Αιγαίο: Νέες τουρκικές απαιτήσεις μέσω Navtex
- Παγκόσμια Ημέρα Νοσηλευτών: Η Πολιτεία τιμά τους ήρωες με τις λευκές στολές
- Δημοσκόπηση: 6 στους 10 θεωρούν ανεπαρκή τα μέτρα για εργαζόμενους και επιχειρήσεις
- Η Γαλλία ξεπέρασε την Ισπανία σε νεκρούς από κορονοϊό
- Τελευταία Νέα Κατηγορίας Ειδήσεις
- Η Πορτογαλία θα δεχθεί 500 ασυνόδευτους ανήλικους πρόσφυγες από την Ελλάδα
- Η Πορτογαλία θα παραλάβει 500 ασυνόδευτα προσφυγόπουλα από την Ελλάδα μόλις αρθούν τα απαγορευτικά μέτρα
- Θεσσαλονίκη: Μεγάλη φωτιά στον Εύοσμο
- Κοροναϊός: Προσωρινό νοσοκομείο 1.000 κλινών σε εκθεσιακό κέντρο στη Μόσχα
- «Ελεύθερη πτώση» στις πωλήσεις καινούργιων οχημάτων τον Απρίλιο
- Νέα σκληρή κόντρα μεταξύ ΥΠΟΙΚ και ΣΥΡΙΖΑ με αφορμή την επιστρεπτέα προκαταβολή
- Χάμιλτον: «Έχω σκεφτεί να κάνω ένα διάλειμμα»
- Tips για να μην ξεχνούν τα παιδιά να πλένουν τα χέρια τους (pics)
- Κορονοϊός - Νότια Κορέα: Πάνω από 100 κρούσματα συνδέονται με τον 29χρονο που διασκέδασε σε 5 κλαμπ
- Μέρκελ: Η Γερμανία πρέπει να βοηθήσει τα άλλα κράτη της ΕΕ να ξανασταθούν στα πόδια τους