Τσιόδρας: Ο κορονοϊός συμπεριφέρθηκε σε έναν μήνα, όπως η γρίπη σε 3,5 μήνες

Σε μία σύγκριση της εποχιακής γρίπης με τον νέο κορονοϊό προχώρησε ο καθηγητής λοιμωξιολογίας και εκπρόσωπος του υπουργείο Υγείας, Σωτήρης Τσιόδρας, κατά την καθιερωμένη ενημέρωση για την πανδημία.

Στη συζήτηση αναφορικά με τον αριθμό κρουσμάτων και θανάτων από την εποχική γρίπη, σε σχέση με τα κρούσματα και τις απώλειες από τον κορονοϊό αναφέρθηκε το απόγευμα της Τρίτης του Πάσχα ο Σωτήρης Τσιόδρας, απαντώντας σε σχετική ερώτηση.

Αρχικά ο καθηγητής αναφέρθηκε στη σύγκριση του νέου

ιού με τη γρίπη ως σωστή βάση μιας και που η τελευταία «είναι το πιο συχνό νόσημα του αναπνευστικού που αντιμετωπίζουμε κάθε χειμώνα και το οποίο πραγματικά οδηγεί σε απώλειες ζωής, οδηγεί σε νοσηλευόμενους σε ΜΕΘ, σε διασωληνωμένους και είναι ο κοινός παγκόσμιος εχθρός».

Εν συνεχεία, επικαλούμνος εκτιμήσεις που είχαν δημοσιευτεί στο περιοδικό Lancet πριν μερικά χρόνια, ο κ. Τσιόδρας σημείωσε πως είχε υπολογιστεί ότι «η ετήσια απώλεια σε ανθρώπινες ζωές από τη γρίπη» ξεπερνά τις 600.000, με «ένα εύρος βέβαια αρκετά μεγάλο, μερικών εκατοντάδων χιλιάδων».

Ωστόσο, η πανδημία που αντιμετωπίζουμε αυτή τη στιγμή είναι «κάτι το διαφορετικό», καθώς «με μεγάλη ταχύτητα, αστραπιαία κατά κάποιο τρόπο, διαδιδόταν στους πληθυσμούς που πρώτον δεν είχαν ανοσία, δεύτερον δεν είχαν εμβόλιο να προστατευτούν και τρίτον, ακόμα και όταν δεν εμβολιάζεις, υπάρχουν κάποιοι οι οποίοι υποστηρίζουν ότι υπάρχει μία μερική ανοσία σε αυτούς που έχουν περάσει γρίπη. Δεν είναι το ίδιο εδώ. Είναι ένας νέος κορονοϊός. Δεν μας προσδίδουν κάποια ανοσία, κάποιο γνωστό κρυολόγημα που έχουμε περάσει στο παρελθόν ή γρίπη, για αυτό το σκοπό και δεν έχουμε εμβόλιο».

«Αν δείτε τα δεδομένα της τελευταίας δεκαετίας για τη γρίπη, τα έχω δει προσεκτικά επ’ αφορμή και του κορονοϊού, θα δείτε ότι είχαμε και εποχή που είχαμε φτάσει 400 διασωληνωμένους και 199 θανάτους σε όλη την περίοδο της γρίπης, έτσι; Που ξεκινάμε να την παρακολουθούμε στην Ελλάδα μας προς το τέλος του χρόνου, αρχές Ιανουαρίου και τελειώνει μέσα Απριλίου, τέλος Απριλίου. Άρα, σε ένα μήνα αυτός ο νέος ιός συμπεριφέρθηκε στην Πατρίδα μας, όπως συμπεριφέρθηκε η γρίπη φέτος σε 3,5 μήνες, η οποία έχει αντίστοιχο αριθμό θανάτων, λίγο παραπάνω από 100. Και με εμβόλιο, με 1 εκατομμύριο ανθρώπους παραπάνω εμβολιασμένους», παρατήρησε ο διακεκριμένος λοιμωξιολόγος.

«Αυτός ο ιός», λοιπόν, έδιξε  «πόσο γρήγορα και επιθετικά διεισδύει σε μια κοινωνία και πώς οδηγεί ταχύτατα σε αναπνευστικές ανεπάρκειες και διασωληνώσεις στις ΜΕΘ, όπως μια γρίπη, αλλά σε πολύ μικρό χρονικό διάστημα. Και φυσικά αν σε βρει εντελώς απροετοίμαστο σε διαλύει όπως έκανε σε άλλες χώρες».

Σε κάθε περίπτωση, πάντως, «η γρίπη είναι ένας σημαντικός εχθρός, ένας ετήσιος εχθρός. Και θα μας απασχολήσει πάρα πολύ και μας προβληματίζει πάρα πολύ ο σχεδιασμός για την επόμενη χρονιά και ήδη τον συζητάμε, όπως θα απασχολήσει και τον υπόλοιπο κόσμο».

Θνητότητα

Σχετικά με τη θνητότητα «ανά περίπτωση της γρίπης που λένε μερικοί ότι είναι 0,1% και πόσο είναι αυτό το 0,1%, δηλαδή ένας στους χίλιους, και αν ισχύει το ίδιο για το νέο ιό ή αν είναι λίγο παραπάνω», ο Σωτήρης Τσιόδρας δήλωσε πως «επειδή ακόμα όλα αυτά είναι εκτιμήσεις και πέντε φορές παραπάνω θνητότητα από τη γρίπη, δηλαδή από το 0,1 να πας στο 0,5 είναι εξίσου κακό, όσο πιο κοντά στη γρίπη είναι η θνητότητα του νέου ιού, τόσο καλύτερα είναι τα πράγματα, αλλά εξακολουθεί να είναι ένας ιός που δεν έχουμε μεγάλη ανοσία».

«Θα δούμε όμως περισσότερα για αυτό, δεν μπορούμε να πούμε πολλά για αυτό αυτή τη στιγμή, χωρίς να έχουμε αξιόπιστα τεστ αντισωμάτων, τα οποία να έχουν χρησιμοποιηθεί ευρέως σε πληθυσμούς. Πολύ λίγες μελέτες για αυτό προς το παρόν και οι περισσότερες, η αξιοπιστία των αντισωμάτων ακόμα δεν έχει εγκριθεί σε επίπεδο Παγκόσμιου Οργανισμού Υγείας», πρόσθεσε.

Ο καθηγητής ανακοίνωσε προηγουμένως πως τα επιβεβαιωμένα κρούσματα της πανδημίας του νέου κορονοϊού (Covid-19) στην Ελλάδα ανέρχονται πλέον σε 2.401, καθώς στον απολογισμό περιλαμβάνονται 156 νέα επιβεβαιωμένα περιστατικά. Τα 150 από τα κρούσματα αυτά είναι στη δομή προσφύγων και μεταναστών στο Κρανίδι.

Όλες οι ειδήσεις για τον κορονοϊό στο iEidiseis.gr

Διαβάστε ακόμη:

13033: Τι πρέπει να γράφει το sms για την απαγόρευση κυκλοφορίας

Έντυπο δήλωσης μετακίνησης: Πού θα το βρείτε για εκτύπωση

Κορονοϊός: Αυτά είναι όλα τα νέα δεδομένα για τα συμπτώματα

Κορονοϊός: Έχω συμπτώματα, τι πρέπει να κάνω

Σούπερ μάρκετ: Το νέο ωράριο λειτουργίας ως τις 25 Απριλίου

Keywords
Τυχαία Θέματα