Τσίπρας σε Μητσοτάκη: Εθνική γραμμή για Τουρκία δε σημαίνει και συναίνεση σε λάθη και παραλείψεις σας

Μπορεί το κλίμα που εξέπεμπε ο Υπουργός Εξωτερικών, Νίκος Δένδιας μετά τη χθεσινή συνεδρίαση του Εθνικού Συμβουλίου Εξωτερικής Πολιτικής να ήταν «συναινετικό», ωστόσο δεδομένο πρέπει να θεωρείται πως η ανησυχία στο ΣΥΡΙΖΑ για τους κυβερνητικούς χειρισμούς στην κλιμάκωση της Άγκυρας στο Αιγαίο ούτε έχει υποχωρήσει, ούτε θα μείνει κρυμμένη κάτω από το χαλί στο όνομα των εθνικών θεμάτων.

Χαρακτηριστικό είναι το γεγονός ότι σύμφωνα με πληροφορίες ο κ.

Τσίπρας στην ομιλία του σήμερα το απόγευμα θα ανεβάσει τους τόνους. Κεντρική γραμμή της Κουμουνδούρου είναι ότι η αυτονόητη εθνική συνεννόηση για τα ελληνοτουρκικά δεν μπορεί να αποτελεί πανάκεια για εξάλειψη κριτικής στην κυβέρνηση του κ. Μητσοτάκη για όσα κάνει ή δεν έχει πράξει σε σχέση με τις τουρκικές προκλήσεις.

Ούτε φυσικά για τις παλινωδίες που παρατηρούνται σε σχέση με κρίσιμα ζητήματα, όπως το δίωρο «πάγωμα» των Μέτρων Οικοδόμησης Εμπιστοσύνης, τα οποία εν συνεχεία «ξεπάγωσαν» από το Μέγαρο Μαξίμου, αδειάζοντας το Υπουργείο Εθνικής Άμυνας στο παρά πέντε της συνάντησης του Έλληνα Πρωθυπουργού με τον Τούρκο Πρόεδρο στο Λονδίνο.

Στο πλαίσιο αυτό, ο ίδιος ο Αλέξης Τσίπρας, τηρώντας προσεκτικές ισορροπίες για να μην κατηγορηθεί πως ασκεί μικροκομματική πολιτική πάνω σε εθνικό θέμα, κάτι για το οποίο κατηγορεί κατά κόρον τον κ. Μητσοτάκη με αφορμή το Μακεδονικό και την μετεκλογική του κυβίστηση, αναμένεται να εκφράσει έντονες διαφωνίες για τη γραμμή που ακολουθεί η κυβέρνηση στα ελληνοτουρκικά, εγκαλώντας την για αδράνεια και έλλειψη στρατηγικής.

Στο στρατηγείο του κ. Τσίπρα διαπιστώνεται από το Μάρτιο, όταν και υπογράφηκε η συμφωνία για τον EastMed με τη στήριξη Ισραήλ και ΗΠΑ (3+1) μία διαρκής όξυνση από την πλευρά της Άγκυρας, η οποία επιχειρεί διαρκώς να ακυρώσει de facto τα διπλωματικά και γεωπολιτικά κεκτημένα της Ελλάδας από την εν λόγω στρατηγική σύγκλισης με Τελ Αβίβ και Ουάσινγκτον.

Η μέχρι πρότινος σύνδεση της προσφυγικής κρίσης με τις προκλήσεις στο Αιγαίο, όπως είχε διατυπωθεί από τον κυβερνητικό εκπρόσωπο, κ. Πέτσα, υπογράμμισε χθες ο κ. Τσίπρας πως απέτυχε διπλά, αφού ούτε οι προσφυγικές ροές μειώθηκαν αλλά κλιμακώθηκαν σημαντικά και οι προκλήσεις της Άγκυρας με την ανυπόστατη συμφωνία Τουρκίας – Λιβύης.

Παράλληλα, αιχμή του δόρατος αναμένεται να αποτελέσουν οι κυρώσεις για την τουρκική παραβατική συμπεριφορά στην Κυπριακή ΑΟΖ. Στη χθεσινή του παρέμβαση ο πρώην Πρωθυπουργός τόνισε πως όχι μόνο πρέπει να εφαρμοστούν αυτές που εξασφαλίστηκαν στο Ευρωπαϊκό Συμβούλιο του Ιουνίου σε βάρος φυσικών και νομικών προσώπων που εμπλέκονται στις παράνομες δραστηριότητες στην Κυπριακή ΑΟΖ, αλλά η Ελλάδα οφείλει να ζητήσει την επέκτασή τους και για τυχόν παράνομες δραστηριότητες νοτίου της Κρήτης, στη βάση του ανυπόστατου MoU με την Τρίπολη.

Το θέμα μάλιστα των κυρώσεων ο κ. Τσίπρας αναμένεται να το θέσει εκ νέου εμφατικά και στην αυριανή συμμετοχή του στην Προπαρασκευαστική Σύνοδο του PES στις Βρυξέλλες, όπου θα παραβρεθεί εκ νέου ως προσκεκλημένος.

Ο κ. Τσίπρας θα αναφερθεί στις παλινωδίες κυβερνητικών στελεχών αλλά και του Μαξίμου όσον αφορά στα Μέτρα Οικοδόμησης Εμπιστοσύνης (ΜΟΕ) και θα κατηγορήσει την Κυβέρνηση για έλλειψη συγκεκριμένων στόχων στην εξωτερική μας πολιτικής και ειδικά απέναντι στη στάση του Ρ. Τ. Ερντογάν. Κάτι τέτοιο μία ημέρα μετά τη συνεδρίαση του Εθνικού Συμβουλίου Εξωτερικής Πολιτικής αποκτά όπως είναι φυσικό ξεχωριστή σημασία.

Παράλληλα ο ΣΥΡΙΖΑ ζητά να άμεση σύγκληση της Συνόδου των Ευρωπαϊκών χωρών του Νότου για τη στήριξη της Ελλάδας και Κύπρου, να εξαντληθούν οι πιέσεις προς τις ΗΠΑ για πιο δυναμική στάση απέναντι στην Τουρκία, ενόψει της συνάντησης του Πρωθυπουργού με τον Πρόεδρο των ΗΠΑ και τις συνομιλίες για περαιτέρω αναβάθμιση της διμερούς στρατιωτικής συνεργασίας,

Επίσης, να πιεστεί η Ιταλία προκειμένου να πάρει σαφή θέση απέναντι στις παράνομες ενέργειες της διεθνώς αναγνωρισμένης κυβέρνησης της Λιβύης, ενόψει μάλιστα και της ανανέωσης της ευρωπαϊκής επιχείρησης Sophia τον Μάρτιο, να ενισχυθούν οι επαφές με όλες τις πλευρές στη Λιβύη και να ενταθούν οι συνομιλίες με την Αίγυπτο για οριοθέτηση ΑΟΖ και να καταβληθεί προσπάθεια ώστε και οι όποιοι δίαυλοι επικοινωνίας με την Τουρκία να υπάρχουν και να συνεχιστεί ο διάλογος για τα Μέτρα Οικοδόμησης Εμπιστοσύνης.

Keywords
Τυχαία Θέματα