Τσουκαλάς στο iEidiseis.gr: Πρακτικά αδύνατο το ΣΕΠΕ να ελέγξει την τήρηση του 8ωρου

Ανατροπές και έκτακτες συνθήκες στα εργασιακά φέρνει ο κορονοϊός τόσο στις κλειστές με κρατική εντολή όσο και στην εν λειτουργία επιχειρήσεις. Η «λεπτομέρεια» που μπορεί να οδηγήσει σε ελαστικοποίηση του ωραρίου σε βάρος των εργαζομένων. 

Έκτακτα μέτρα στην αγορά εργασίας έχει φέρει η ανάγκη περιορισμού των δραστηριοτήτων των επιχειρήσεων λόγω του κορονοϊού. Και μπορεί το Υπουργείο Εργασίας να δηλώνει πώς τα μέτρα έχουν ως στόχο την προστασία των επιχειρήσεων αλλά και την διατήρηση των θέσεων εργασίας ωστόσο

υπάρχουν «λεπτομέρειες» που μπορεί να οδηγήσουν σε εργοδοτική αυθαιρεσία και μάλιστα το κράτος να μην είναι σε θέση να την ελέγξει και να αποδώσει τα προβλεπόμενα από το νόμο πρόστιμα.

Μία τέτοια «λεπτομέρεια» δεν αποκλείεται να εκμεταλλευτούν αρκετοί εργοδότες ώστε να προχωρήσουν αυθαίρετα σε ελαστικοποίηση του ωραρίου εργασίας των υπαλλήλων τους.  Ειδικότερα, ο εργοδότης θα μπορεί να αλλάξει ή να τροποποιήσει το ωράριο του εργαζόμενου να μην το δηλώσει άμεσα. «Ο εργοδότης υποχρεούται να αναγγέλλει στην ΕΡΓΑΝΗ τις αλλαγές του ωραρίου των εργαζομένων, εφόσον υπάρξουν- όχι αμέσως αλλά στο μέσα πρώτο δεκαήμερο του επόμενου μήνα» σημειώνει μιλώντας στο iEidiseis.gr ο εργατολόγος Κώστας Τσουκαλάς με αποτέλεσμα όπως εξηγεί ο ελεγκτικός μηχανισμός να μην είναι σε θέση σε πραγματικό χρόνο να διαπιστώσει αν ο εργαζόμενος δουλεύει τις ώρες που πρέπει και εντός του 8ωρου

«Πρακτικά είναι αδύνατο το ΣΕΠΕ (Σώμα Επιθεώρησης Εργασίας) να ελέγξει την τήρηση του ωραρίου και του 8ωρου. Αν για παράδειγμα ένας ελεγκτής διαπιστώσει πώς ένας εργαζόμενος βρίσκεται στην εργασία του μία ώρα που δεν θα έπρεπε ο εργοδότης μπορεί να δικαιολογηθεί λέγοντας πώς θα προβεί στην κοινοποίηση της ανάλογης αλλαγής στο 10ημερο του επόμενου μήνα αποφεύγοντας τις κυρώσεις. Ουσιαστικά όμως κανείς δεν μπορεί να γνωρίζει αν ο εργοδότης έχει αναγκάσει εκείνη τη στιγμή τον εργαζόμενο να προσέλθει νωρίτερα ή να δουλέψει πέραν του 8ωρου» υπογραμμίζει ο κ.Τσουκαλάς αν και όπως παραδέχεται λόγω της κατάστασης δεν αναμένει αυτή την περίοδο αύξηση των ελέγχων του ΣΕΠΕ στις επιχειρήσεις. 

Διαβάστε την επίμαχη πρόβλεψη στη διευκρινιστική εγκύκλιο που εξέδωσε το Υπουργείο Εργασίας: 

 «Με την παράγραφο 1α του άρθρου 4 της Π.Ν.Π. της 11.3.2020 (ΦΕΚ Α' 55) αναστέλλεται για το χρονικό διάστημα από 11-03-2020 έως και 10-04-2020 η υποχρέωση του εργοδότη να υποβάλλει στο Π.Σ. «ΕΡΓΑΝΗ» τα έντυπα Ε4 (Συμπληρωματικός ωραρίου), Ε8 (Αναγγελία Υπερεργασίας ή Νόμιμης Υπερωριακής Απασχόλησης), καθώς και Ε12 (e- Οικοδομώ).Γ

ια το ως άνω χρονικό διάστημα ο εργοδότης δεν έχει υποχρέωση να καταχωρεί στο Π.Σ. «ΕΡΓΑΝΗ» κάθε αλλαγή ή τροποποίηση του ωραρίου ή της οργάνωσης του χρόνου εργασίας των εργαζομένων πριν την πραγματοποίησή τους, όπως:

i. τροποποίηση της ώρας έναρξης ή λήξης του ωραρίου,

ii. αλλαγή της ημέρας ανάπαυσης εντός της εβδομάδας,

iii. αλλαγή ημερήσιας βάρδιας λόγω απρόβλεπτων συνθηκών,

iv. εξατομικευμένη μεταβολή του χρόνου προσέλευσης στην εργασία, κ.λ.π.ν. υπερεργασία και νόμιμη υπερωριακή απασχόληση.  Η καταχώρηση κάθε αλλαγής ή τροποποίησης του ωραρίου στο Π.Σ. «ΕΡΓΑΝΗ», θα υποβληθεί με δήλωση ωραρίου, συγκεντρωτικά και απογραφικά, στο πρώτο δεκαήμερο του επόμενου μήνα της παρασχεθείσας εργασίας με ειδικό έντυπο».

Keywords
Τυχαία Θέματα