Ζελένσκι μετά τη συνομιλία Σολτς - Πούτιν: Ανοίγει το κουτί της Πανδώρας

«Ο πόλεμος στην Ουκρανία θα τελειώσει πιο γρήγορα με την κυβέρνηση Τραμπ», τόνισε ο Ζελένσκι.

«Ανοίγει το κουτί της Πανδώρας». Με αυτήν τη φράση ο Βολοντίμιρ Ζελένσκι περιέγραψε την τηλεφωνική επικοινωνία που είχαν την Παρασκευή (15/11) ο Βλαντιμίρ Πούτιν με τον Όλαφ Σολτς.

Η προθυμία του Γερμανού καγκελάριου να συνεργαστεί με τον Ρώσο πρόεδρο είναι πιθανό να προκαλέσει απογοήτευση στην Ουκρανία, το μέλλον της οποίας έγινε αβέβαιο μετά τη νίκη του Ντόναλντ Τραμπ, εγείροντας ανησυχίες ότι η Ουάσιγκτον μπορεί να τερματίσει

τη στρατιωτική της βοήθεια προς το Κίεβο.

Σύμφωνα με το Reuters, ο Ζελένσκι προειδοποίησε τον Σολτς να μην μιλήσει τηλεφωνικά με τον Πούτιν, λέγοντας ότι θα μειώσει την απομόνωση του Ρώσου ηγέτη.

Στην απογευματινή του ομιλία, ο Ουκρανός πρόεδρος ανέφερε ότι η κλήση μεταξύ του Σολτς και του Πούτιν άνοιξε ένα «κουτί της Πανδώρας», υπονομεύοντας τις προσπάθειες απομόνωσης του Ρώσου ηγέτη.

«Τώρα μπορεί να υπάρχουν άλλες συνομιλίες, άλλες κλήσεις. Μόνο πολλά λόγια... Και αυτό ακριβώς ήθελε ο Πούτιν εδώ και καιρό: είναι εξαιρετικά σημαντικό γι' αυτόν να αποδυναμώσει την απομόνωσή του», σημείωσε ο Ζελένσκι.

Ζελένσκι: Ο πόλεμος θα τελειώσει πιο γρήγορα με την κυβέρνηση Τραμπ

Παράλληλα, ο πρόεδρος της Ουκρανίας προχώρησε στην εκτίμηση πως ο πόλεμος της Ρωσίας εναντίον της χώρας του θα «τελειώσει πιο γρήγορα» με την κυβέρνηση του Ντόναλντ Τραμπ.

«Ο πόλεμος θα τελειώσει, αλλά δεν υπάρχει ακριβής ημερομηνία. Φυσικά, με την πολιτική αυτής της ομάδας, η οποία θα ηγηθεί τώρα του Λευκού Οίκου, ο πόλεμος θα τελειώσει πιο γρήγορα», δήλωσε στον ουκρανικό ραδιοτηλεοπτικό σταθμό Suspilne.

Ακόμη, ο Ζελένσκι τόνισε ότι η «δίκαιη ειρήνη» είναι ζωτικής σημασίας για την Ουκρανία.

Πώς αντιμετωπίζει ο Τραμπ τον πόλεμο στην Ουκρανία

Ο Ντόναλντ Τραμπ κατά τη διάρκεια της προεκλογικής εκστρατείας κατηγόρησε τον Βολοντίμιρ Ζελένσκι για την έναρξη του πολέμου και αρνήθηκε να δηλώσει ξεκάθαρα πως επιθυμεί τη νίκη της Ουκρανίας. Αντίθετα, τόνισε πως επιθυμεί να τερματίσει τη σύγκρουση με το που θα αναλάβει τα προεδρικά του καθήκοντα.

«Η Ουκρανία θα είναι η λυδία λίθος της αμερικανικής στρατιωτικής και διπλωματικής ισχύος. Σίγουρα για την Ευρώπη», είχε γράψει ι ο Μάθιου Καμίνσκι, συνιδρυτής και αρχισυντάκτης του Politico, συμπληρώνοντας όμως πως οι κινήσεις των ΗΠΑ στο Ουκρανικό αφορούν και τις χώρες της Ασίας.

«Βλέπουν τι κάνουν οι ΗΠΑ στην Ουκρανία μέσα από το πρίσμα του τι θα μπορούσαν να κάνουν ως αποτρεπτική πολιτική για την Κίνα στην Ανατολική και Νοτιοανατολική Ασία. Από την πλευρά τους, οι Ευρωπαίοι ανησυχούν για το πόσο δεσμευμένες θα είναι οι ΗΠΑ στο ΝΑΤΟ και τη σταθερότητα στο ανατολικό μέτωπο με τη Ρωσία. Και οι δύο πλευρές επιθυμούν σαφήνεια», είεχε προσθέσει.

Ακόμη, ο Καμίνσκι είχε εκφράσει την άποψη πως ο Τραμπ δεν θα πρέπει να προχωρήσει σε μια τέτοια κίνηση. «Οτιδήποτε δίνει στον Πούτιν ή την Κίνα μια νίκη, αποδυναμώνοντας την Ευρώπη και τις ΗΠΑ, σίγουρα δεν είναι μια συνταγή ισχυροποίησης».

Ουκρανία: O Economist προανήγγειλε το τέλος του Ζελένσκι

Σημειώνεται πως Η εκλογή του Ντόναλντ Τραμπ στην προεδρία των ΗΠΑ ήταν ένα σενάριο που απεύχονταν στο Κίεβο. Οι προεκλογικές δηλώσεις του νέου Αμερικανού ηγέτη προμήνυαν δύσκολες μέρες για τον Βολοντίμιρ Ζελένσκι, για τον οποίο έχει εκφραστεί επανειλημμένα με απαξιωτικούς χαρακτηρισμούς.

Ο Ζελένσκι «θα αντιμετωπίσει μια μάχη εξουσίας το 2025», είχε σημειώσει σε άρθρο του ο Economist, υπογραμμίζοντας πως παρά τις διαψεύσεις από την ουκρανική ηγεσία, στη χώρα πληθαίνουν οι φωνές για πολιτικές εξελίξεις και έχουν ξεκινήσει ήδη προετοιμασίες για εκλογές.

Ο νέος πρόεδρος των ΗΠΑ έχει επικρίνει τον Βολοντίμιρ Ζελένσκι, αλλά και την κυβέρνηση του Τζο Μπάιντεν για την υποστήριξη -οικονομική και πολιτική- που του έχει προσφέρει. Μάλιστα, σε προεκλογική συγκέντρωση τον χαρακτήρισε ως τον «μεγαλύτερο πλασιέ στην ιστορία», καθώς κάθε φορά που επισκέπτεται στις ΗΠΑ επιστρέφει με δεκάδες δισεκατομμύρια στη βαλίτσα του, παρότι αρνείται να κάνει την παραμικρή υποχώρηση για μια ειρηνευτική συμφωνία.

Ο Τραμπ σε συνάντηση με τον Ουκρανό πρόεδρο είχε τονίσει -μπροστά στον Ζελένσκι- πως διατηρεί καλές σχέσεις με τον Βλαντιμίρ Πούτιν, ενώ έχει διαμηνύσει πως με την εκλογή του στην προεδρία θα προχωρήσει σε πρωτοβουλία για άμεσο τερματισμό του πολέμου, φέρνοντας τις δύο πλευρές στο τραπέζι των διαπραγματεύσεων.

Παρότι ο Ρεπουμπλικάνος πρόεδρος δεν έχει διευκρινίσει πώς ακριβώς θα μπορούσε να τερματίσει τον πόλεμο στην Ουκρανία, οι διαρροές για το σχέδιό του αναφέρουν πως αυτό προβλέπει πιέσεις προς το Κίεβο να αποδεχτεί την παράδοση εδαφών που έχει καταλάβει ο Ρωσικός Στρατός.

Ο Ζελέσνκι έχει απορρίψει ένα τέτοιο ενδεχόμενο, υποστηρίζοντας πως θα ισοδυναμεί με ήττα. Ωστόσο, όπως υπογράμμισε και ο Θέμης Τζήμας, διδάκτορας δημοσίου διεθνούς δικαίου και πολιτικής επιστήμης στο ΑΠΘ και στο Ανοιχτό Πανεπιστήμιο, μιλώντας στο podcast του iEidiseis.gr «Global View», ιδιαίτερο ενδιαφέρον έχουν τα όσα ενδεχομένως να συμβούν μέχρι την επίσημη ορκωμοσία του Τραμπ τον Ιανουάριο του 2025.

Οι αποτυχίες στο πεδίο των μαχών σε συνδυασμό με τις αμφιβολίες για το κατά πόσο οι ΗΠΑ του Τραμπ θα συνεχίσουν να υποστηρίζουν την Ουκρανία στον ίδιο βαθμό, θα μπορούσαν να οδηγήσουν σε εσωτερικές πολιτικές εξελίξεις στο Κίεβο, πιθανόν και με κάποια κίνηση κατά του Ζελένσκι.

Keywords
Τυχαία Θέματα
Ζελένσκι, Ουκρανία, Τραμπ,zelenski, oukrania, trab