«Project Lotus»: Ένα μεγάλο ελληνικό πρωτοποριακό πρόγραμμα κατασκευής drones

Σε ένα πρωτοποριακό για τα ευρωπαϊκά, όπως και τα διεθνή δεδομένα, πρόγραμμα Μη Επανδρωμένων Αεροχημάτων (Unmanned Aerial Vehicles – UAVs ή drones) θα συμμετάσχει το Αριστοτέλειο Πανεπιστήμιο Θεσσαλονίκης.

Πρόκειται για το «Project Lotus» και είναι μία «πολύ μεγάλη επιτυχία της Ελλάδας», όπως τόνισε σε δηλώσεις του ο Κυριάκος Υάκινθος, καθηγητής του Τμήματος Μηχανολόγων Μηχανικών, διευθυντής του Εργαστηρίου Μηχανικής Ρευστών και Στροβιλομηχανών του ΑΠΘ

στο Κέντρο Διεπιστημονικής Ερευνας και Καινοτομίας (ΚΕΔΕΚ).

«Δημιουργήσαμε ένα κονσόρτσιουμ για να σχεδιάσουμε και να κατασκευάσουμε ένα Μη Επανδρωμένο Αερόχημα, το οποίο θα εκτελεί αποστολές επιτήρησης και συλλογής πληροφοριών εν γένει. Είναι ένα πρόγραμμα στο οποίο συνολικά συμμετέχουν πάρα πολλές άλλες ελληνικές εταιρείες, όπως και κυπριακές, ισπανικές και ολλανδικές», ανέφερε ο καθηγητής του ΑΠΘ.

Στο «Project Lotus» εμπλέκονται, σύμφωνα με τον κ. Υάκινθο, ελληνικές εταιρείες που θα αναλάβουν από την κατασκευή του σκάφους και των πτερύγων των drone μέχρι και το σύστημα αυτόματου πιλότου, τα ηλεκτρονικά κ.ά., με αποτέλεσμα ένα κορυφαίο ποσοστό συμμετοχής στην κατασκευή για τη χώρα μας σε όλη τη διάρκεια του. Η παραγωγή θα γίνει στην Ελλάδα και το ελληνικό ποσοστό στην κατασκευή θα είναι πάνω από το 80%!

Σε ό,τι αφορά τη φιλοσοφία σχεδιασμού, ο κ. Υάκινθος εξήγησε πως το «μητρικό» θα είναι ένα «μεγάλο και βαρύ drone με 8 έως 9 μέτρα άνοιγμα πτέρυγας».

«Project Lotus»: Ένα μεγάλο ελληνικό πρωτοποριακό πρόγραμμα κατασκευής drones - newsbreak

Keywords
Τυχαία Θέματα