Xλιδάτη ζωή στις σουίτες του Προεδρικού Μεγάρου για την Κατερίνα Σακελλαροπούλου και τον σύντροφό της

Απόλυτη, ίσως καταχρηστική -και σίγουρα προκλητική- αξιοποίηση των πολυτελών προνομίων που προσφέρει η Προεδρία της Δημοκρατίας αρχίζουν να κάνουν η Αικατερίνη Σακελλαροπούλου και ο σύντροφός της, Παύλος Κοτσώνης.

Όπως αποκάλυψε χθες η «Espresso», το προεδρικό ζεύγος περνά όλο και περισσότερες ώρες και μέρες στις σουίτες του δευτέρου ορόφου του Προεδρικού Μεγάρου, στην οδό Ηρώδου Αττικού, προετοιμάζοντας την εκεί μόνιμη εγκατάστασή του και αδιαφορώντας για τις μεγάλες δαπάνες που θα γίνουν σε εποχές κρίσης.

Σύμφωνα με το ρεπορτάζ της εφημερίδας, η προ ημερών

συμβολική κίνηση της νέας Προέδρου να περικόψει στο μισό τον μισθό της για δύο μήνες (κατόπιν -φυσικά- της σύστασης του πρωθυπουργού και όχι με δική της σκέψη και πρωτοβουλία) αποδεικνύεται προπέτασμα καπνού μπροστά σε όσα πραγματικά συμβαίνουν. Παρά τα δημόσια μηνύματα και τις δακρύβρεχτες αναρτήσεις της στο facebook για τον κορωνοϊό, η κυρία Σακελλαροπούλου φένεται να μη συνειδητοποιεί, πραγματικά, την κρίση που βιώνει ο τόπος. Και -το σημαντικότερο- δεν δείχνει να θέλει να προσαρμοστεί ούτε και σε όσα θα ακολουθήσουν, μετά τον τερματισμό των περιοριστικών μέτρων, με τους βάσιμους φόβους για είσοδο σε νέα περίοδο Μνημονίων, με το άλμα της ανεργίας και τις πιθανές περικοπές μισθών.

Γαστρονομική αλλαγή

Έτσι, σε πείσμα των καιρών, η κυρία Σακελλαροπούλου και ο κ. Κοτσώνης προτιμούν να απολαμβάνουν καθημερινά τις σπεσιαλιτέ του σεφ της Προεδρίας, Βασίλη Μπέκα, που είναι γνωστός στους γαστρονομικούς κύκλους της Αθήνας από τις προηγούμενες εργασίες του στον «Αστέρα Βουλιαγμένης» και το «Intercontinental». Εύκολα, μπορεί να υπολογίσει κάποιος το μεγάλο κόστος των πλούσιων και απολαυστικών πρωινών, γευμάτων και δείπνων και να το συγκρίνει με το ελάχιστο κόστος επί της θητείας των προηγούμενων Προέδρων, οι οποίοι «άνοιγαν» τις κουζίνες του Μεγάρου μόνο για τις επίσημες εκδηλώσεις και αυτοπεριορίζονταν σε έναν καφέ και -πολύ σπάνια- σε κάποιο λιτό φαγητό.

Γι’ αυτό και το ζεύγος Σακελλαροπούλου – Κοτσώνη, είτε από ενοχές είτε (όπως πιστεύουν οι περισσότεροι) ανησυχώντας μη διαρρεύσουν λεπτομέρειες για μια τέτοια «βασιλική ζωή», απέλυσε ακόμα και τον «μετρ» της Προεδρίας, Στέφανο Τσιαμπαλή. Πρόκειται για τον άνθρωπο που υποστήριζε τις καθημερινές, απλές συνήθειες των Προέδρων Προκόπη Παυλόπουλου και Κάρολου Παπούλια και που, παλαιότερα, ήταν ο αγαπημένος σερβιτόρος των αείμνηστων Κωνσταντίνου Καραμανλή και Κωστή Στεφανόπουλου. Φαίνεται πως οι τέσσερις προηγούμενοι Πρόεδροι, που ήταν μια ζωή «μπαρουτοκαπνισμένοι» στην πολιτική και καταλάβαιναν την «κοψιά» και τον χαρακτήρα των ανθρώπων με μια ματιά, δεν είχαν την ικανότητα να ξεχωρίσουν ποιος είναι έμπιστος («τάφος» που λέμε)!

Όπως συζητείται στους διαδρόμους της Προεδρίας, στην εκδίωξη του συμπαθούς κ. Τσιαμπαλή συνηγόρησε η προϊσταμένη του Τμήματος Δημοσίων Σχέσεων, κυρία Λ. Μολυβιάτη. Αδιαφόρησε για το ενδιαφέρον που, μέχρι και τώρα, έδειχνε ο «μετρ» για τον πατέρα της Πέτρο Μολυβιάτη (πρώην γενικός γραμματέας της Προεδρίας και πρώην υπουργός Εξωτερικών) και, κυρίως, για την ανθρώπινη διάσταση. Η οικογένεια του κ. Τσιαμπαλή ήταν θύμα της πυρκαγιάς στο Μάτι το καλοκαίρι του 2018 και, μολονότι ζει ακόμα τις συνέπειες της καταστροφής, η κυρία Μολυβιάτη δεν κατάφερε -ούτε σε αυτό το θέμα- να συμβουλεύσει σωστά την κυρία Σακελλαροπούλου.

Πολιτικό θέμα

Όμως, πέρα από την αδιαφορία για τα απλά, τα ανθρώπινα της ζωής, το μεγάλο πολιτικό θέμα που αρχίζει να συζητείται στο Προεδρικό Μέγαρο, στο Μέγαρο Μαξίμου και στα υπουργικά γραφεία είναι η απόφαση του ζεύγους Σακελλαροπούλου – Κοτσώνη να αξιοποιήσει όλες τις προνομιακές πτυχές του υψηλού αξιώματος.

Το πρώτο βήμα είναι η «κατάληψη» του μεγάλου σαλονιού και της βιβλιοθήκης του πρώτου ορόφου του νεοκλασικού κτιρίου, για να χρησιμοποιηθεί ως προσωπικό γραφείο του -απλού ιδιώτη- κ. Παύλου Κοτσώνη.

Οι συγκεκριμένοι χώροι βρίσκονται ακριβώς πάνω από το γραφείο της Προέδρου της Δημοκρατίας, που είναι στο ισόγειο. Δηλαδή, όπως έχουν αρχίσει τα σχόλια και οι ειρωνείες στην Ηρώδου Αττικού, «η Μεγάλη Αικατερίνη θα έχει πάνω από το κεφάλι της μόνον τον Βασιλέα Παύλο»!

Οι χώροι του «γραφείου Κοτσώνη», όπως μαρτυρούν και οι φωτογραφίες, αρμόζουν πραγματικά σε βασιλιά, λόγω του μεγέθους και της χλιδής τους και, επί δεκαετίες ολόκληρες, χρησιμοποιούνταν μόνο για επίσημες εκδηλώσεις ή ως χώρος εργασίας και συναντήσεων στελεχών της Προεδρίας. Ποτέ δεν είχε «πατήσει» συγγενής κάποιου Προέδρου, ούτε το είχε χρησιμοποιήσει για προσωπικούς λόγους, αγναντεύοντας από τη μια μεριά τον Εθνικό Κήπο και από την άλλη τον μεγάλο κήπο του Προεδρικού Μεγάλου.

Το δεύτερο βήμα που προετοιμάζεται, και για το οποίο αρκετοί υπουργοί άρχισαν να ψιθυρίζουν «μακάρι να το αποφύγουμε», είναι η μόνιμη διαμονή του ζεύγους στις σουίτες του δευτέρου ορόφου του Μεγάρου. Οι άμεσοι συνεργάτες της κυρίας Σακελλαροπούλου και η παραμένουσα σύμβουλος κυρία Μολυβιάτη καθησυχάζουν το προεδρικό ζεύγος ότι κανείς δεν ενδιαφέρεται (ή δεν μαθαίνει) τι συμβαίνει στην Ηρώδου Αττικού. Όπως επίσης ότι δεν πρέπει να νοιάζονται τον «λαουτζίκο» και ότι δεν θα υπάρξουν αντιδράσεις από την κοινή γνώμη με κόστος για την Πρόεδρο και την κυβέρνηση.

Προς τον σκοπό αυτόν και για να προληφθούν η λαϊκή οργή για την εικόνα, που θα παγιωθεί τους επόμενους μήνες και χρόνια, περί μίας «Μεγάλης Αικατερίνης» και ενός «Βασιλέα Παύλου», επιστρατεύονται διάφορες δικαιολογίες και -λανθασμένες- αναμνήσεις από το παρελθόν.

Υποστηρίζεται σχετικά πως οι Κ. Στεφανόπουλος, Καρ. Παπούλιας και Πρ. Παυλόπουλος όντως δεν διέμεναν στην Ηρώδου Αττικού, αλλά οι πολυτελείς χώροι χρησιμοποιούνταν από τους Κων. Καραμανλή και Χρ. Σαρτζετάκη.

Ακόμα και αν παραβλέψει κάποιος την ιστορική ασέβεια της σύγκρισης μεταξύ της τεράστιας προσωπικότητας του Καραμανλή και της μικρόψυχης κυρίας Σακελλαροπούλου (που εκδίωξε 15 στελέχη της Προεδρίας χωρίς λόγο ή καν αφορμή), το αληθές είναι ότι ο λεγόμενος Εθνάρχης δεν διέμενε στην Ηρώδου Αττικού, παρά ελάχιστες μέρες το 1980-85 και ίσως λίγο περισσότερο το 1990-95. Ειδικά, από το φθινόπωρο του 1994 έως τον Μάρτιο του 1995, η διαμονή του οφειλόταν, αποκλειστικά, σε λόγους υγείας.

Όσο για τον κ. Σαρτζετάκη, που είχε διαμείνει οικογενειακώς στο Προεδρικό, προκαλώντας θυελλώδεις αντιδράσεις στην ταραγμένη δεκαετία του ’80, η αλήθεια είναι ότι είχε περιοριστεί σε δύο τρία δωμάτια. Η σύζυγός του, Φρόσω Σαρτζετάκη, δεν είχε κάνει κατάληψη στα σαλόνια και τη βιβλιοθήκη του Μεγάρου, αλλά χρησιμοποιούσε ως γραφείο μόνο ένα μικρό δωμάτιο, όπου είχε μεταφέρει βιβλία από την παλιά της εργασία στην Ακαδημία Αθηνών.

Και, σε πολιτικό επίπεδο, ο Χρ. Σαρτζετάκης έκανε ουσιαστικές παρεμβάσεις για τα ελληνοτουρκικά, το Κυπριακό και το Μακεδονικό, ενώ η κυρία Σακελλαροπούλου αποφεύγει να χρησιμοποιήσει ακόμα και τη λέξη «έθνος» στα μηνύματά της.

Xλιδάτη ζωή στις σουίτες του Προεδρικού Μεγάρου για την Κατερίνα Σακελλαροπούλου και τον σύντροφό της via newsbreak.gr.

Keywords
Τυχαία Θέματα