Άκουσον-άκουσον! Ο Ρέγκλινγκ χαρακτηρίζει βιώσιμο το ελληνικό χρέος, παρά την αύξηση κατά 52,3%!

Βιώσιμο χαρακτηρίζει τώρα το ελληνικό χρέος ο Κλάους Ρέγκλινγκ, παρά το γεγονός ότι ύστερα από τρία απανωτά Μνημόνια αυξήθηκε κατά 52,3%!

Την Τρίτη ο επικεφαλής του Ευρωπαϊκού Μηχανισμού Σταθερότητας (ESM) Κλάους Ρέγκλινγκ παραδέχτηκε πως το χρέος της Ελλάδας (που μας οδήγησε στο πρόγραμμα λιτότητας των δανειστών) είναι διαχειρίσιμο, παρά την αύξηση

που θα σημειώσει, λόγω των μέτρων για την αντιμετώπιση της πανδημίας του κορονοϊού, καθώς το κόστος εξυπηρέτησής του (τα μειωμένα επιτόκια) είναι χαμηλότερο σε σχέση με πολλές άλλες χώρες.

Σε κοινή συνέντευξη που έδωσε στο γερμανικό, στο γαλλικό, στο ιταλικό, στο ισπανικό και το ολλανδικό πρακτορείο ειδήσεων, ο Ρέγκλινγκ τόνισε: «Όταν λέτε ότι το χρέος γίνεται εκρηκτικό, θεωρώ ότι αυτό δεν είναι αλήθεια. Αυξάνεται, βέβαια, επειδή η Ελλάδα θα έχει ένα μεγαλύτερο δημοσιονομικό έλλειμμα, όπως παντού αλλού. Το πρόβλημα, από τη μία πλευρά, είναι ότι το επιπλέον χρέος προστίθεται σε ένα από τα υψηλότερα ποσοστά στην Ευρώπη. Αυτό είναι αλήθεια. Όταν, όμως, συγκρίνετε τα ποσοστά του χρέους, πρέπει να κατανοήσετε ότι στην περίπτωση της Ελλάδας περισσότερο από το μισό του χρέους της είναι έναντι του ESM, δηλαδή είναι με πολύ χαμηλά επιτόκια.

Επομένως, με την έννοια αυτή, το ετήσιο κόστος εξυπηρέτησής του για την Ελλάδα σε σχέση με το ΑΕΠ είναι χαμηλότερο από ό,τι σε πολλές άλλες χώρες. Αυτός είναι ο λόγος που το χρέος της είναι διαχειρίσιμο, αν και η Ελλάδα έχει υψηλό επίπεδο. Το χρέος της Ελλάδας θα αυξηθεί, όπως και σε όλες τις άλλες χώρες, αλλά η χώρα δεν θα διαφέρει με την έννοια αυτή από τις άλλες χώρες-μέλη».

Θυμίζουμε ότι λόγω του χρέους μάς επιβλήθηκε ένα αυστηρό πρόγραμμα από τους δανειστές, που οδήγησε σε συρρίκνωση του Ακαθάριστου Εγχωρίου Προϊόντος κατά 61,6 δισ. ευρώ (ή κατά 26%), σε μείωση των συνολικών εσόδων της γενικής κυβέρνησης κατά 5 δισ. ευρώ, σε περικοπές κατά 19,13 δισ. ευρώ στους μισθούς του Δημοσίου, στις συντάξεις και στα κοινωνικά επιδόματα. Το δημόσιο χρέος, αντί να μειωθεί, αυξήθηκε κατά 52,3% του ΑΕΠ, στο μη βιώσιμο επίπεδο του 179% του ΑΕΠ!

Keywords
Τυχαία Θέματα