Αν τα πράγματα συνεχίσουν να επιδεινώνονται με τον κορωνοϊό, δεν θα υπάρχει άλλη επιλογή! Προειδοποιήσεις για πιο αυστηρά μέτρα

Ο κορωνοϊός συνεχίζει να διασπείρεται, η ανησυχία κυβέρνησης και λοιμωξιολόγων αυξάνεται παρακολουθώντας την επιδημιολογική καμπύλη (μαζί και οι σκέψεις για πιο αυστηρά μέτρα), όπως αυξάνονται και οι διαμαρτυρίες των επιχειρηματιών που βλέπουν πως δεν μπορούν να σηκώσουν κεφάλι, με τα νέα μέτρα που ανακοινώθηκαν σχετικά με τον περιορισμό του ωραρίου, να είναι ίσως και τα «τελειωτικά» για τις επιχειρήσεις τους, όπως υποστηρίζουν.

Δείτε ακόμα: Στο ζενίθ ο κορωνοϊός! 196 νέα

κρούσματα – 20 στις πύλες εισόδου – 214 οι νεκροί

Βάσει των μέτρων που ελήφθησαν το τελευταίο δεκαήμερο και κυρίως με τη γενικευμένη χρήση μάσκας, οι επιστήμονες αναμένουν σταθεροποίηση στον αριθμό των κρουσμάτων, όπως επισήμανε ο επίκουρος καθηγητής στο Τμήμα Υγιεινής και Επιδημιολογίας Ιατρικής Σχολής ΕΚΠΑ, Γκίκας Μαγιορκίνης μιλώντας στον ΣΚΑΪ:

«Αναμένουμε μια σταθεροποίηση από το τέλος της εβδομάδας βάσει των μέτρων που ελήφθησαν τις τελευταίες 10 ημέρες με τη γενίκευση της μάσκας. Αν παραμείνουμε κάτω από 200 κρούσματα και δε δούμε 250-300 κρούσματα, είμαστε σε καλό επίπεδο. Εάν ξεπερνάμε τα 200 κρούσματα σταθερά, τότε θα πρέπει να δούμε πάλι από τα μέσα της επόμενης εβδομάδας αν χρειάζεται να ληφθούν νέα μέτρα».

Για να συνεχίσει: «Εάν δούμε ότι ο αριθμός των διασωληνωμένων φτάνει σε εξαιρετικά μεγάλους αριθμούς, για παράδειγμα στους 150, είναι σίγουρο ότι θα χρειαστούν επιπλέον μέτρα».

Ιατρικός Σύλλογος Αθηνών: «Οφείλουμε να δείξουμε υπευθυνότητα και ομοψυχία»

Ο Ιατρικός Σύλλογος Αθηνών εξέφρασε την έντονη ανησυχία του για τη συνεχιζόμενη αύξηση των κρουσμάτων κορωνοϊού σε όλη τη χώρα και ειδικά στο Νόμο Αττικής. Κάλεσε τους πολίτες να αναλάβουν την ευθύνη, τόσο για την ατομική τους υγεία, όσο και για την ασφάλεια της κοινωνίας και να συστρατευθούν με υπευθυνότητα στη μάχη ενάντια στον «κοινό εχθρό», απευθύνοντας έκκληση στους νέους «να τηρούν με σχολαστικότητα τα μέτρα προφύλαξης καθώς είναι και αυτοί ευάλωτοι στην λοίμωξη και εμφανίζουν σε μεγάλη συχνότητα σοβαρές επιπλοκές».

Η δήλωση του Προέδρου του ΙΣΑ Γιώργου Πατούλη:

«Η επιδημιολογική εικόνα που παρουσιάζει η χώρα μας και ειδικά η Αττική χτυπά καμπανάκι κινδύνου. Είναι προφανές ότι κινδυνεύουμε το επόμενο χρονικό διάστημα να βρεθούμε στο μάτι του κυκλώνα. Δεν επιτρέπεται καμία χαλάρωση, ειδικά στις διακοπές, που ερχόμαστε σε επαφή με πολύ κόσμο.

Τονίζουμε ότι οι επαγγελματίες όλων των κλάδων οφείλουν να τηρούν σχολαστικά τις οδηγίες πρόληψης της διασποράς του κορωνοϊού, που έχει θεσπίσει η πολιτεία. Ο εχθρός μας απειλεί περισσότερο από ποτέ. Οφείλουμε να δείξουμε υπευθυνότητα και ομοψυχία, για να βγούμε νικητές κι από αυτή τη δύσκολη μάχη, όπως το πετύχαμε το προηγούμενο διάστημα. Θέλουμε ασφάλεια στις διακοπές, στις επαγγελματικές και εκπαιδευτικές δραστηριότητες σε όλες τις πτυχές της καθημερινότητας τόσο για τους πολίτες της χώρας μας, όσο και για τους επισκέπτες».

Ο ΙΣΑ τονίζει για άλλη μια φορά την ανάγκη να τηρούνται σχολαστικά τα μέτρα προστασίας που συνιστούν οι ειδικοί.

Ειδικότερα:

Αποφεύγουμε το συγχρωτισμό. Κρατάμε απόσταση 2 τουλάχιστον μέτρων από τους άλλους σε όλους τους χώρους.Πλένουμε τα χέρια μας τακτικά και σχολαστικά με σαπούνι και νερό ή με αλκοολούχο διάλυμα και αποφεύγουμε την επαφή των χεριών με το πρόσωπο (μάτια, μύτη, στόμα).Χρησιμοποιούμε μάσκα σε όλους τους κλειστούς χώρους και στους ανοιχτούς σύμφωνα με τις οδηγίες των ειδικών.Απολυμαίνουμε τις επιφάνειες με τις οποίες ερχόμαστε σε επαφή στην παραλία και σε άλλους δημόσιους χώρους (π.χ. ξαπλώστρες κ.τ.λ.)Απολυμαίνουμε τα χέρια μας, όταν ακουμπάμε αντικείμενα ευρείας χρήσης (πρίζες χερούλια ΑΤΜ κ.τ.λ.)Καλύπτουμε τον βήχα ή το φτέρνισμα με χαρτομάντιλο, το οποίο απορρίπτουμε άμεσα στα απορρίμματα. Αν αυτό δεν είναι διαθέσιμο, καλύπτουμε την περιοχή με το εσωτερικό του αγκώνα.Εάν εμφανίσουμε συμπτώματα λοίμωξης του αναπνευστικού (βήχας, καταρροή, πυρετός πονόλαιμος κ.τ.λ. ) παραμένουμε στο σπίτι σε απομόνωση και επικοινωνούμε άμεσα με το γιατρό.Ο «καλπασμός» του κορωνοϊού, οι ανησυχίες και οι διαμαρτυρίες

Οι αυξητικές τάσεις των ημερήσιων κρουσμάτων και η απότομη κορύφωση της καμπύλης στη χώρα μας οδήγησαν στη λήψη νέων μέτρων, τα οποία πρέπει να τηρηθούν για την αποφυγή νέου κύματος πανδημίας.

Την ίδια ώρα ιδιοκτήτες μπαρ και εστιατορίων διαμαρτύρονται για την αλλαγή στο ωράριο, κάνοντας λόγο για ένα ακόμη ισχυρό πλήγμα.

Σύψας: «Ανησυχητικό σημάδι ο διπλασιασμός των κρουσμάτων στην Αττική… Ίσως αυστηρότερα μέτρα στο τέλος της εβδομάδας»

Ο καθηγητής Λοιμωξιολογίας Νίκος Σύψας χαρακτήρισε ανησυχητικό σημάδι τον διπλασιασμό των κρουσμάτων στην Αττική σε μια ημέρα (82 από 38), ενώ για τα μέτρα είπε πως ενδεχομένως να αυστηροποιηθούν: «Το σημαντικό είναι να μην λαμβάνουμε συνεχώς μέτρα, αλλά να τηρούνται αυτά που έχουμε, αλλά αυτό δεν γίνεται. Ίσως να υπάρξουν πιο αυστηρά μέτρα στο τέλος της εβδομάδας αν τα πράγματα συνεχίσουν να επιδεινώνονται. Αν πρέπει να λάβουμε μέτρα θα το κάνουμε. Δεν έχουμε άλλη επιλογή».

Μιλώντας στον ΑΝΤ1, εξέφρασε την ανησυχία του και για την αύξηση των διασωληνωμένων (ήταν 26 την Τρίτη), οι οποίοι δεν είναι ηλικιωμένοι άνω των 70, ούτε πάσχουν από υποκείμενα νοσήματα.

Ο καθηγητής είπε πως η κινητικότητα ενόψει Δεκαπενταύγουστου σχετίζεται με την έξαρση της επιδημίας, όπως και η χαλαρότητα που παρατηρείται: «Υπάρχει μια χαλαρότητα, παρατηρείται συνωστισμός και δεν υπάρχουν αποστάσεις. Όλα αυτά κάνουν διασπορά του ιού».

«Έχουμε έξαρση. Δεν είναι παραπληροφόρηση, ούτε fake news, είναι μια πραγματικότητα»

Ο Καθηγητής Ιατρικής και Πρύτανης του ΕΚΠΑ Θάνος Δημόπουλος, τόνισε στον ΣΚΑΪ πως είναι κάτι παραπάνω από εμφανές ότι έχουμε έξαρση του κορωνοϊού: «Έχουμε τριψήφια νούμερα κρουσμάτων, αυξάνονται οι ασθενείς που νοσηλεύονται, ανοίγουν συνεχώς νέες μονάδες ειδικών λοιμώξεων που νοσηλεύουν τα περιστατικά που χρήζουν νοσηλεία, έχουν διπλασιαστεί οι αριθμοί των ασθενών που χρειάζονται μηχανική υποστήριξη αναπνοής».

Και πρόσθεσε με έμφαση:«Δεν πρόκειται ούτε για παραπληροφόρηση, ούτε για fake news, είναι μια πραγματικότητα που είναι μπροστά μας και γνωρίζουμε πλέον τι πρέπει να κάνουμε και πως μπορούμε να περιορίσουμε την έξαρση, ενώ όσοι δεν το αποδέχονται έχουν και ατομική και κοινωνική ευθύνη».

Για τα καταστήματα και ειδικά τα κέντρα διασκέδασης, ο κ.Δημόπουλος τόνισε: «Χρειάζεται συνειδητοποίηση και εφαρμογή μέτρων απ όλους μας και ιδιαίτερα από τους υπευθύνους των καταστημάτων εστίασης και διασκέδασης, ότι δεν πρέπει να μετακυλήσουν τα ωράρια, να βρουν κάποια τρικ να ξεφύγουν προσχηματικά, δεδομένου ότι τα μέτρα αυτά λαμβάνονται για την προστασία όλων μας. Δεν είναι τιμωρητικά μέτρα».

Καταλήγοντας είπε πως παγκοσμίως, κανείς δεν έχει να προτείνει άλλον τρόπο αντιμετώπισης της διασποράς του κορωνοϊού: «Τα μέτρα αυτά δίνουν και ένα σημαντικό μήνυμα σε όλους μας ότι δεν υπάρχει άλλος τρόπος παγκοσμίως, κανένας δεν έχει προτείνει κάτι διαφορετικό για να αποτραπεί κάτι περαιτέρω».

Αν τα πράγματα συνεχίσουν να επιδεινώνονται με τον κορωνοϊό, δεν θα υπάρχει άλλη επιλογή! Προειδοποιήσεις για πιο αυστηρά μέτρα - newsbreak

Keywords
Τυχαία Θέματα