Ανησυχία στην Παγκόσμια Συνέλευση Υγείας προκαλεί η συνεχιζόμενη κόντρα Ουάσινγκτον-Πεκίνου

Η ένταση ανάμεσα στην Κίνα και στις ΗΠΑ για την προέλευση και τη διαχείριση της πανδημίας του κορωνοϊού, αλλά και το θέμα των εμβολίων, απειλεί να… δυναμιτίσει την Παγκόσμια Συνέλευση Υγείας του Παγκόσμιου Οργανισμού Υγείας, η οποία, λόγω πανδημίας, διεξάγεται για πρώτη φορά μέσω τηλεδιάσκεψης, με τη συμμετοχή 194 χωρών και ολοκληρώνεται σήμερα.

Το κλίμα μεταξύ ΗΠΑ

και Κίνας είναι εχθρικό, ενώ ο Κινέζος πρόεδρος Σι Τζινπίνγκ συνεχίζει να υποστηρίζει την πολιτική της χώρας του απέναντι στην πανδημία: «Κάναμε ό,τι μπορούσαμε για να υποστηρίξουμε και να βοηθήσουμε όσες χώρες βρέθηκαν σε ανάγκη» είπε και υποσχέθηκε ότι θα ανάψει το πράσινο φως για τη διεξαγωγή έρευνας, όχι όμως προτού τεθεί υπό έλεγχο η κατάσταση.

Ο Σι υποσχέθηκε, επίσης, 2 δισεκατομμύρια δολάρια μέσα σε μια διετία για να συμβάλει στην αντιμετώπιση της νόσου Covid-19 και υπογράμμισε ότι όποια εμβόλια παρασκευαστούν από την Κίνα θα διατεθούν για το κοινό όφελος. Ωστόσο, οι Αμερικανοί δεν φαίνεται να πείθονται, ούτε, φυσικά, αποσύρουν τις κατηγορίες που έχουν διατυπώσει για το πώς άρχισε η πανδημία, ενώ χρέωσαν και ολιγωρία στον ΠΟΥ, κάνοντας λόγο για μια πανδημία που «ξέφυγε εξαιτίας της δαπανηρής αποτυχίας» του οργανισμού.

Κατά τη διάρκεια της διήμερης συνέλευσης πολλοί ηγέτες κρατών, αλλά και υπουργοί θα λάβουν το λόγο, ενώ οι περισσότεροι εξ αυτών ελπίζουν πως η όξυνση της σινοαμερικανικής έντασης δεν θα εμποδίσει την υιοθέτηση ενός ομόφωνου σχεδίου για τη διαχείριση της πανδημίας.

Επιπλέον, το σχέδιο, το οποίο βασίζεται σε σχέδιο απόφασης της Ε.Ε., καλεί να υπάρξει «παγκόσμια, άμεση και ίση πρόσβαση σε όλα τα προϊόντα που είναι απαραίτητα για την αντιμετώπιση της πανδημίας» και υπογραμμίζει τον ρόλο «του εμβολιασμού σε μεγάλη κλίμακα κατά της νόσου Covid-19, ως παγκόσμιου δημόσιου αγαθού, προκειμένου να προληφθεί να ανασχεθεί και να εξαλειφθεί η μετάδοσή της».

Αξίζει να σημειωθεί πως η ευθύνη βαρύνει τον Τέντρος Αντανόμ Γκεμπρεγέσους, τον πρώτο Αφρικανό που τίθεται επικεφαλής του Παγκόσμιου Οργανισμού Υγείας (ΠΟΥ), ο οποίος καλείται να συντονίσει την αντίδραση της υπηρεσίας αυτής του ΟΗΕ σε αυτές τις δύσκολες συνθήκες.

Ο Αιθίοπας πρώην υπουργός Υγείας, είπε ότι η συνέλευση αυτή «θα είναι μία από τις σπουδαιότερες από την ημέρα της ίδρυσης (του ΠΟΥ) το 1948», ενώ ο γενικός γραμματέας του ΟΗΕ, Αντόνιο Γκουτέρες, επέκρινε, μιλώντας στη συνέλευση, τις χώρες που «αγνόησαν τις συστάσεις» του ΠΟΥ για την πανδημία, εκτιμώντας ότι ο κόσμος τώρα πληρώνει «μεγάλο τίμημα» εξαιτίας των διαφορετικών στρατηγικών που ακολουθήθηκαν.

Απειλές κατά της ζωής Κινέζας που κρατούσε ημερολόγιο πανδημίας

Αίσθηση προκαλούν οι αποκαλύψεις μιας Κινέζας συγγραφέως στο ημερολόγιο που κρατούσε για την πανδημία και το χάος που επικράτησε στην Ουχάν. Η 64χρονη Φανγκ Φανγκ, η οποία μεγάλωσε στην Ουχάν, κατέγραψε όσα άκουσε, διάβασε και είδε κατά τη διάρκεια της πανδημίας του κορωνοϊού, ενώ τα κείμενά της αναμένεται να εκδοθούν στα αγγλικά και τα γερμανικά.

Στο ημερολόγιό της, η συγγραφέας ομολόγησε ότι ο αδελφός της ήταν αυτός που της είπε πρώτος ότι ο ιός ήταν μεταδοτικός. «Διδάσκει στο πανεπιστήμιο Επιστήμης και Τεχνολογίας της Χουανζόνγκ και στις 31 Δεκεμβρίου μου έστειλε ένα δοκίμιο με τίτλο “Ύποπτη περίπτωση ιού άγνωστης προέλευσης στην Ουχάν”. Ωστόσο, δεν πέρασε πολύς καιρός μέχρι την επίσημη κυβερνητική γραμμή: “Δεν είναι μεταδοτικός μεταξύ ανθρώπων, είναι ελεγχόμενος και αποτρέψιμος”. Μόλις το ακούσαμε, όλοι ανακουφιστήκαμε», γράφει.

Η συγγραφέας που ανάρτησε μέρος των σημειώσεών της σε κινεζικούς ιστοτόπους -οι οποίες φυσικά διαγράφηκαν- έχει δεχτεί έκτοτε μέχρι και απειλές για τη ζωή της.

Keywords
Τυχαία Θέματα