Αντιμέτωπο με τον εφιάλτη της ύφεσης το 60% των ελληνικών επιχειρήσεων

Υπό κατάρρευση βρίσκονται οι περισσότεροι τομείς της ελληνικής οικονομίας, με τους εκπροσώπους τους να βγάζουν κραυγή αγωνίας για την βιωσιμότητα των επιχειρήσεων.

Βιοτέχνες, ξενοδόχοι, ιδιοκτήτες μικρών τουριστικών καταλυμάτων, έμποροι, επιχειρηματίες σχεδόν από κάθε κλάδο, ζητούν άμεση ενίσχυση από την Πολιτεία και τις τράπεζες, προκειμένου να καταφέρουν να σταθούν όρθιοι.

Τα στοιχεία είναι αποκαλυπτικά: Το 60% των

ελληνικών επιχειρήσεων βρίσκεται σε κίνδυνο επιβράδυνσης λόγω του κορωνοϊού και έχει ήδη αρχίσει να σημειώνει από μικρή έως και πολύ μεγάλη πτώση πωλήσεων. Πτώση που υπολογίζεται ότι θα αγγίξει το 50% των εσόδων τους.

Σύμφωνα με τη νέα έρευνα της Endeavor Greece , ισχυρές πιέσεις δέχονται οι επιχειρήσεις και στην κερδοφορία τους, ως απόρροια της απώλειας καναλιών πωλήσεων, με χαρακτηριστικό παράδειγμα τα εστιατόρια, ενώ έντονα προβλήματα παρουσιάζονται και στην εφοδιαστική αλυσίδα.

Μείωση ανθρώπινου δυναμικού έως και 50%

Όσον αφορά στην πορεία της απασχόλησης, τα αποτελέσματα δείχνουν ότι το 30% των εταιρειών πιθανολογεί ότι θα υποχρεωθεί να προχωρήσει σε μείωση του ανθρώπινου δυναμικού σε ποσοστό που ενδέχεται να φτάσει έως και το 25%, ενώ το 5% των εταιρειών αναμένει μείωση του προσωπικού έως και 50%.

Μία άλλη έρευνα, την οποία υλοποίησε το Κέντρο Προγραμματισμού και Οικονομικών Ερευνών (ΚΕΠΕ) επισημαίνει πως για κάθε 1 δισ. απώλεια στις τουριστικές εισπράξεις, προκαλείται μία συνολική (άμεση και έμμεση) μείωση του ΑΕΠ της οικονομίας κατά περίπου 1,076 δισ. ευρώ και μείωση της απασχόλησης κατά περίπου 26.403 απασχολούμενους.

Την ίδια στιγμή, η Ένωση ξενοδόχων Αθηνών-Αττικής και Αργοσαρωνικού αναφέρει ότι, τα μηνύματα που φτάνουν τόσο από τα ξενοδοχεία μεγάλων πολυεθνικών αλυσίδων, όσο και από μεγάλες ή μικρότερες οικογενειακές επιχειρήσεις, σε όλες τις περιοχές της Αττικής και σε όλες τις κατηγορίες αστεριών, αφορούν χωρίς ίχνος υπερβολής «άδεια κτήρια». Από τις δε κρατήσεις, οι περισσότερες εξ αυτών και έως τους μήνες Μάιο και Ιούνιο ακυρώθηκαν ήδη, από τα μέσα ή τα τέλη Φεβρουαρίου!

Διαβάστε επίσης: Η ΕΚΤ ανακοίνωσε πρόγραμμα «μαμούθ» 750 δισ. ευρώ με την ονομασία Pandemic Emergency Purchase Programme (PEPP)

Σήμα κινδύνου εκπέμπει και το Βιοτεχνικό Επιμελητήριο Θεσσαλονίκης, υπογραμμίζοντας ότι, ειδικά στον τομέα της μεταποίησης υπάρχουν μαζικές ακυρώσεις και αναστολή παραγγελιών τόσο από το εξωτερικό, όσο και από το εσωτερικό. Οι επιχειρήσεις των κλάδων ένδυσης–κλωστοϋφαντουργίας και υπόδησης ζητούν με κυβερνητική απόφαση να προβλεφθεί η άμεση παύση λειτουργίας τους, καθώς έχει σχεδόν μηδενιστεί η ζήτηση.

Αντιμέτωπο με τον εφιάλτη της ύφεσης το 60% των ελληνικών επιχειρήσεων via newsbreak.gr.

Keywords
Τυχαία Θέματα