ΑΠΟΚΑΛΥΨΗ: Το σκάνδαλο Siemens, ο εισαγγελέας κ. Αθανασίου και η εξεταστική επιτροπή

Περί πολλού έχει η Επιτροπή της Βουλής τον εισαγγελέα Παναγιώτη Αθανασίου που εξετάστηκε ως μάρτυρας και στην κατάθεσή του βασίστηκε κυρίως η επέκταση του κατηγορητηρίου σε βάρος του πρώην αναπληρωτή υπουργού Δικαιοσύνης, Δημήτρη Παπαγγελόπουλου.
Ποιος είναι όμως ο κ. Αθανασίου; Είναι ο εισαγγελέας που καθυστέρησε επί τρία χρόνια να ερευνήσει το περίφημο σκάνδαλο της Siemens. Είναι ο άνθρωπος που δεν απαγόρευσε ως όφειλε την έξοδο

από τη χώρα του περιβόητου Μιχάλη Χριστοφοράκου με αποτέλεσμα εκείνος λίγο πριν απολογηθεί να διαφύγει στη Γερμανία. Είναι ο εισαγγελέας που έδινε ψευδή στοιχεία σε Ελβετούς συναδέλφους του προκειμένου να μην υπάρχουν όλα τα έγγραφα που θα αποδείκνυαν τις δωροδοκίες όλων των πολιτικών προσώπων.
Δεν τα λέμε εμείς αυτά τα αναφέρει το πόρισμα της Εξεταστικής Επιτροπής της Βουλής που εκδόθηκε στις 24 Ιανουαρίου 2011.

Αναφέρουν χαρακτηριστικά σε αυτό οι βουλευτές της τότε πλειοψηφίας:

«Ο Εισαγγελέας Πρωτοδικών κ. Παναγιώτης Αθανασίου ανέλαβε στις 27.04.2005 την διενέργεια προκαταρτικής εξέτασης προκειμένου να ερευνήσει την υπόθεση προμήθειας του συστήματος ασφαλείας C4I. Η εντολή αφορούσε στην «προμήθεια», αλλά δεν απέκλειε και την «παραλαβή» του συστήματος. Η έρευνα του Εισαγγελέα δεν συμπεριέλαβε την εξέλιξη της σύμβασης αυτής, από το 2004 και μετά, δηλαδή τις τροποποιητικές συμβάσεις και τη διαδικασία παραλαβής του συστήματος. Ο κ. Παναγιώτης Αθανασίου, ο οποίος στην Εξεταστική κατέθεσε ανακριβώς, ότι ανέλαβε την έρευνα στα τέλη αντί για τις αρχές του 2005 (βλ. κατάθεση κ. Παναγιώτη Αθανασίου, στην Εξεταστική Επιτροπή, στις 04.03.2010, σελ. 5),υπερέβη τόσο τον από το νόμο προβλεπόμενο χρόνο περαίωσης της προκαταρκτικής, όσο και την εκ του νόμου προβλεπόμενη τετράμηνη παράταση. Μέχρι το Νοέμβριο του 2006 δεν είχε παραδώσει κανένα πόρισμα και δεν είχε ασκήσει ποινική δίωξη. Δεν προκύπτει από κανένα έγγραφο ότι έλαβε παράταση με απόφαση του Εισαγγελέα Εφετών. Το Νοέμβριο του 2006 ανατέθηκε στον Εισαγγελέα να ερευνήσει συμπληρωματικά, αν έχουν διαπραχθεί κακουργήματα σε σχέση με την προγραμματική σύμβαση 8002 που συνομολογήθηκε μεταξύ της εταιρείας SIEMENS, του ΟΤΕ και του Ελληνικού Δημοσίου και αφορούσε στην προμήθεια τηλεπικοινωνιακού υλικού. Μέχρι τότε ο κ. Παναγιώτης Αθανασίου – όπως προκύπτει από τα στοιχεία της δικογραφίας – δεν είχε ασχοληθεί ενεργά με την υπόθεση. Οι μόνες ανακριτικές πράξεις, που διενήργησε, ήταν να αποστείλει δύο παραγγελίες προς εκτέλεση στον Πταισματοδίκη Αθήνας, οι οποίες αφορούσαν συλλογή στοιχείων για την υπόθεση και εξέταση δύο μαρτύρων…».

Σε άλλο επίσης σημείο του πορίσματος Siemens της πλειοψηφίας διαβάζουμε:

«Ο κ. Παναγιώτης Αθανασίου – όπως κατέθεσε στην Εξεταστική Επιτροπή της Βουλής- κατ ́ εντολή του τότε Εισαγγελέα του Αρείου Πάγου κ. Γιώργου Σανιδά, δεν απαλλάχθηκε από την υπόθεση μετά την περαίωση της προκαταρκτικής εξέτασης, αλλά παρέμεινε άτυπα ως «κατά κάποιο τρόπο εποπτεία» επί της υποθέσεως αν και είχε προαχθεί στο βαθμό του Αντεισαγγελέα Εφετών (βλ. κατάθεση κ. Παναγιώτη Αθανασίου στην Εξεταστική Επιτροπή, στις 04.03.2010, σελ. 12). Ο κ. Παναγιώτης Αθανασίου δεν μπορούσε ούτε οργανικά, ούτε μέσω άλλης διαδικασίας να συνδεθεί νόμιμα με την ανάκριση, η οποία εφόσον διενεργείτο από πρωτοδίκη, επικουρείτο από τον εισαγγελέα ανακρίσεων της Εισαγγελίας Πρωτοδικών Αθήνας. Ο κ. Παναγιώτης Αθανασίου καθυστέρησε απαράδεκτα, αφού η προκαταρτική εξέταση που διενεργούσε διήρκησε πάνω από τρία (3) χρόνια. Κατά την άσκηση των καθηκόντων του, άφησε συνειδητά εκτός του πεδίου της έρευνας τις εγκληματικές πράξεις που τελέστηκαν από το 2004 και μετά. Καθυστέρησε δε αδικαιολόγητα την άσκηση των ποινικών διώξεων. Αυτές οι ενέργειες του Εισαγγελέα κ. Παναγιώτη Αθανασίου είχαν καταλυτικές συνέπειες σχετικά με τη πιθανή παραγραφή ποινικών ευθυνών Υπουργών, για πράξεις που διέπραξαν κατά την εκτέλεση των καθηκόντων τους». ΄
Και το ίδιο πόρισμα συμπληρώνει:
«Αξίζει να σημειωθεί, ότι ούτε ο Εισαγγελέας κ. Παναγιώτης Αθανασίου, ούτε ο Ανακριτής κ. Νικόλαος Ζαγοριανός δεν εισηγήθηκαν στον εποπτεύοντα την ανάκριση εισαγγελέα να εκδώσει διάταξη απαγόρευσης εξόδου από τη χώρα, ώστε να μην διαφύγουν οι κ.κ. Μιχαήλ Χριστοφοράκος και Χρήστος Καραβέλας που ήσαν μαζί με τους κ.κ. Πρόδρομου Μαυρίδη και Ηλία Γεωργίου διαχρονικά οι βασικοί διακινητές μαύρου χρήματος της SIEMENS».
Αυτός λοιπόν είναι ο εισαγγελέας που σήμερα χωρίς να κοκκινίζει από ντροπή, παριστάνει τον κήνσορα της ηθικής και της εντιμότητας…

ΑΠΟΚΑΛΥΨΗ: Το σκάνδαλο Siemens, ο εισαγγελέας κ. Αθανασίου και η εξεταστική επιτροπή - newsbreak

Keywords
Τυχαία Θέματα