Άτοπες οι διαβεβαιώσεις των ασφαλιστικών εταιρειών για αποζημίωση των πελατών τους, που έχουν κορωνοϊό

Καμία ισχύ δεν έχουν αυτή τη στιγμή τα συμβόλαια υγείας που έχουν υπογράψει οι πολίτες με τις ασφαλιστικές εταιρίες σε ό,τι αφορά τη νοσοκομειακή περίθαλψη όσων θα νοσήσουν από τον Covid-19 που επελαύνει στον πλανήτη και τον οποίο ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας αναβάθμισε στις 11 Μαρτίου στο επίπεδο της πανδημίας.

Κι αυτό γιατί, είτε η ασφαλιστική εταιρία καλύπτει το ενδεχόμενο της πανδημίας είτε όχι, σύμφωνα με τα μέτρα που έχει πάρει η ελληνική κυβέρνηση και όσα ισχύουν στα διεθνή πρωτόκολλα όλα τα περιστατικά των ανθρώπων

που νοσούν από τον ιό πρέπει να νοσηλεύονται στο δημόσιο σύστημα υγείας για να παρακολουθούνται και να καταγράφεται η εξέλιξη τους.

Έτσι, στην πραγματικότητα, αυτή τη στιγμή στα ιδιωτικά νοσοκομεία δεν μπορούν να νοσηλευτούν πολίτες που πλήττονται από τον συγκεκριμένο ιό, ανεξάρτητα από την ασφαλιστική με την οποία συνεργάζονται και ανεξάρτητα από το συμβόλαιο που έχουν υπογράψει με τη συγκεκριμένη εταιρία.

«Σήμερα, εάν εγώ πρέπει να νοσηλευτώ κάπου για τον κορωνοϊό, δεν δικαιούμαι να επιλέξω. Θα πάω εκεί που θα επιλέξει ο ΕΟΔΥ υποχρεωτικά. Επομένως το κόστος το έχει αναλάβει με τις αποφάσεις της η ελληνική κυβέρνηση. Έτσι, δεν τίθεται θέμα αποζημίωσης από τις ασφαλιστικές εταιρίες» θα πει στη «δημοκρατία» ο Δημήτρης Γαβαλάκης, γενικός γραμματέας του Επαγγελματικού Επιμελητηρίου Αθηνών και πρόεδρος της Επιτροπής Ασφαλιστικής Διαμεσολάβησης του επιμελητηρίου.

Αυτό πρακτικά σημαίνει πως όσες ασφαλιστικές εταιρίες δημοσιεύουν ανακοινώσεις που αναφέρουν είτε πως πρόκειται να καλύψουν νοσήλια ασθενών από κορωνοϊό παρά το γεγονός ότι στα συμβόλαιά τους εξαιρούν την κάλυψη σε περίπτωση πανδημίας είτε πως πρόκειται να καλύψουν νοσήλια επειδή η πανδημία δεν εξαιρείται από τα συμβόλαιά τους στην πραγματικότητα απλά το κάνουν για λόγους προβολής.

Κανένας από τους πελάτες τους, τη συγκεκριμένη στιγμή, δεν μπορεί πρακτικά να ζητήσει κάποια αποζημίωση. Ωστόσο, όπως εξηγεί ο κ. Γαβαλάκης, όταν «ηρεμήσει η κατάσταση με τον κορωνοϊό, παύσει να ισχύει η πανδημία και ελεγχθεί η διασπορά, τότε θα συνεχίσουν να ισχύουν τα συμβόλαια όπως γίνεται κάθε χρόνο και με τη γρίπη Η1Ν1. Τότε που δεν θα χαρακτηρίζεται πανδημία ο ιός, οι εταιρίες θα καλύπτουν κανονικά αυτά που τώρα εξαιρούνται. Φέτος, για παράδειγμα, υπήρξαν πολλές αποζημιώσεις για Η1Ν1».

Κάλυψη στον διαγνωστικό τομέα

Η μόνη κάλυψη που μπορούν να έχουν οι πολίτες από τις ασφαλιστικές εταιρίες αφορά τον διαγνωστικό τομέα. Εν ολίγοις, μπορεί κάποιος να κάνει το τεστ διάγνωσης για τον κορωνοϊό στον ιδιωτικό τομέα και να ζητήσει αποζημίωση από την ασφαλιστική του, αρκεί να πληρώνει για διαγνωστική παροχή, να καλύπτει η ασφαλιστική του το ενδεχόμενο πανδημίας, αλλά και να έχει κάποια συμπτώματα, όπως βήχας ή πυρετός.

«Όταν έχεις πακέτο διαγνωστικών εξετάσεων, απαραίτητη προϋπόθεση για να λειτουργεί το συμβόλαιό σου -κι αυτό ισχύει για κάθε αρρώστια- είναι να έχεις ένα σύμπτωμα. Δεν πρόκειται για προληπτική παροχή. Προληπτική παροχή είναι το τσεκ απ, το οποίο σε κάποιες περιπτώσεις κάνουν δώρο οι εταιρίες» συμπληρώνει ο κ. Γαβαλάκης.

Το μόνο που μοιάζει να μπορούν να διεκδικήσουν οι πολίτες, από τις ασφαλιστικές εταιρίες, είναι μία ημερήσια αποζημίωση ύψους συνήθως γύρω στα 100 ευρώ, η οποία έχει τη φιλοσοφία του μπόνους, και η οποία έτσι κι αλλιώς προσφέρεται σε πελάτες των εταιριών, όταν επιλέγουν να νοσηλευτούν στον δημόσιο και όχι στον ιδιωτικό τομέα, επειδή κάτι τέτοιο μεταφράζεται σε μείωση του κόστους για την ασφαλιστική.

Φυσικά, και σε αυτή την περίπτωση απαραίτητες προϋποθέσεις είναι τόσο να περιλαμβάνεται αυτή η παροχή στο συμβόλαιο του πελάτη όσο και να καλύπτεται η περίπτωση της πανδημίας από την ασφαλιστική. Ή μάλλον, ορθότερα, να μην εξαιρεί η ασφαλιστική την περίπτωση της πανδημίας.

Δείτε επίσης: Αντιμέτωπο με τον εφιάλτη της ύφεσης το 60% των ελληνικών επιχειρήσεων

Γιατί, όπως επισημαίνει η Παναγιώτα Καλαποθαράκου, νομικός και αντιπρόεδρος της Ένωσης Καταναλωτών ΕΚΠΟΙΖΩ, για να μην καλύψει μία ασφαλιστική εταιρία έναν καταναλωτή σε όσα δικαιούται σε περίπτωση πανδημίας θα πρέπει «να προβλέπεται ρητά στην ασφαλιστική σύμβαση» στην κατηγορία «εξαιρέσεις» και η πανδημία.

Η εξήγηση πίσω από την εξαίρεση της πανδημίας

Συνολικά περίπου λίγο πάνω από τις μισές εταιρίες από αυτές που δραστηριοποιούνται στην Ελλάδα δεν εξαιρούν το ενδεχόμενο της πανδημίας στα συμβόλαιά τους. Σύμφωνα με τον κ. Γαβαλάκη, αυτή η εξαίρεση επιλέγεται κυρίως «για την επιβίωση των εταιριών. Για να μην αλλοιώνεται η στατιστική συμπεριφορά του δείγματος που θα μπορούσε να προκαλέσει οικονομική καταστροφή της εταιρίας, γιατί έτσι δεν θα αποζημιωθεί κανένας».

Ένας άλλος λόγος των εξαιρέσεων είναι η αντασφάλιση. Επειδή σε μία χώρα μπορεί να συμβούν περισσότερες ζημίες από αυτές που είχε υπολογίσει μία εταιρία, συνήθως ένα ποσοστό του κινδύνου σε κάθε συμβόλαιο μεταφέρεται και ασφαλίζεται σε μία άλλη εταιρία στο εξωτερικό. Αυτό ονομάζεται αντασφάλιση. Εάν η εταιρία στο εξωτερικό εξαιρεί ένα ενδεχόμενο, όπως για παράδειγμα η πανδημία, τότε ούτε και η εταιρία που δραστηριοποιείται στην Ελλάδα μπορεί να το συμπεριλάβει στα συμβόλαιά της.

Γι’ αυτό σε κάθε περίπτωση, όπως εξηγεί και ο κ. Γαβαλάκης καταλήγοντας, το πιο σημαντικό είναι να εξηγούνται επαρκώς από τις ασφαλιστικές εταιρίες και τους διαμεσολαβητές οι όροι και οι προϋποθέσεις των συμβολαίων που συνάπτουν. Εξίσου σημαντικό είναι οι πελάτες να διαθέτουν τον απαιτούμενο χρόνο για να μελετήσουν τα συμβόλαια πριν τα υπογράψουν.

Άτοπες οι διαβεβαιώσεις των ασφαλιστικών εταιρειών για αποζημίωση των πελατών τους, που έχουν κορωνοϊό via newsbreak.gr.

Keywords
Τυχαία Θέματα