Δεκτές μέχρι σήμερα Παρασκευή οι αιτήσεις για προστασία της πρώτης κατοικίας, αλλιώς… μπαράζ πλειστηριασμών από Σεπτέμβρη

Δεκτές θα γίνονται οι αιτήσεις για την προστασία της πρώτης κατοικίας ακόμη και εάν υποβληθούν με την εκπνοή του υφιστάμενου πλαισίου, που ολοκληρώνεται σήμερα Παρασκευή.

Σύμφωνα με τον υπουργό Οικονομικών, Χρήστο Σταϊκούρα, οι αιτήσεις, που θα έχουν υποβληθεί – και όχι «οριστικοποιηθεί» μέχρι τις  31/7/2020 μπορούν να οριστικοποιηθούν με την ανάκτηση των απαραίτητων στοιχείων από τους χρηματοδοτικούς φορείς και το δημόσιο, ακόμη και αν αυτή η διεργασία γίνει μετά την 31/7/2020.

Το υφιστάμενο πλαίσιο προστασίας λήγει σήμερα  Παρασκευή με συνέπεια

όσοι μείνουν εκτός να κινδυνεύουν να βρεθούν από Σεπτέμβρη αντιμέτωποι με πλειστηριασμό της α΄κατοικίας τους, εφόσον δεν εξυπηρετούν το δάνειο τους.

Αξίζει να σημειωθεί ότι  για το 2020 είχαν αναρτηθεί 58.000 ακίνητα για πλειστηριασμό. Το πρόγραμμα, που «πάγωσε» στα μέσα Μαρτίου, αναμένεται να «τρέξει» με εντατικούς ρυθμούς από τον Σεπτέμβριο, με τις τράπεζες μάλιστα να έχουν ζητήσει μείωση της τιμής εκκίνησης των πλειστηριασμών, που σήμερα ορίζεται από τον δικαστικό επιμελητή και είναι κοντά στις ισχύουσες αντικειμενικές αξίες, ώστε να διευκολύνεται η επίτευξη αποτελέσματος.

Με βάση τα υπάρχοντα στοιχεία το 80% των ακινήτων που βγαίνουν σε πλειστηριασμό από τις τράπεζες καταλήγουν στις ίδιες, με αποτέλεσμα να έχουν σχηματίσει ένα μεγάλο στοκ περί τα 30.000 ακίνητα. Στόχος των τραπεζών, προ κορωνοϊού, ήταν να γίνουν 20.000-25.000 πλειστηριασμοί ακινήτων μέσα στο 2020. Άρα και υπό την πίεση των εποπτικών αρχών, αναμένεται το τελευταίο τετράμηνο του έτους, να «ανεβάσουν ταχύτητες», προκειμένου να πλησιάσουν όσο γίνεται τον στόχο τους.

Εάν σε έναν πολίτη έχει ορισθεί ημερομηνία πλειστηριασμού από τον μήνα Σεπτέμβριο δηλ. από 1.9.20 και έπειτα ο πλειστηριασμός ενεργείται κανονικά, εκτός αν ο χρόνος διεξαγωγής τους δεν αρκεί για την τήρηση των προθεσμιών που αφορούν τον προσδιορισμό της συζήτησης της ανακοπής  και την έκδοση απόφασης. Ο πλειστηριασμός επαναφέρεται μέσα σε καθορισμένες προθεσμίες, ήτοι 2 έως 3 μήνες από την ημέρα της δήλωσης.

Επισημαίνεται ακόμη ότι από τις αρχές του νέου έτους θα τεθεί σε εφαρμογή ο νέος πτωχευτικός νόμος που ανοίγει τον δρόμο ώστε ευάλωτοι «κόκκινοι» δανειολήπτες να μπορούν να μεταβιβάζουν στο Δημόσιο την πρώτη κατοικία τους προκειμένου να ρυθμίζουν τα χρέη τους. Με τη συγκεκριμένη πρόβλεψη οι εν λόγω δανειολήπτες θα γίνονται ενοικιαστές του ακινήτου τους, έχοντας υπό προϋποθέσεις το δικαίωμα να το αποκτήσουν ξανά στο μέλλον.

Ως δικαιούχος υπαγωγής στην σχετική ρύθμιση νοείται κάθε οφειλέτης που το μηνιαίο διαθέσιμο οικογενειακό του εισόδημα δεν υπερβαίνει τις εύλογες δαπάνες διαβίωσης  προσαυξημένες κατά 70%, η αντικειμενική αξία της πρώτης κατοικίας δεν υπερβαίνει τις 200.000 ευρώ για τον άγαμο οφειλέτη, προσαυξημένη κατά 40.000 ευρώ για τον έγγαμο οφειλέτη και κατά 20.000 ευρώ ανά τέκνο μέχρι τρία τέκνα και ο οποίος είχε οφειλές σε καθυστέρηση τουλάχιστον 90 ημερών που υπερέβαιναν τουλάχιστον το 50% της αντικειμενικής αξίας της πρώτης κατοικίας.

Δεκτές μέχρι σήμερα Παρασκευή οι αιτήσεις για προστασία της πρώτης κατοικίας, αλλιώς… μπαράζ πλειστηριασμών από Σεπτέμβρη - newsbreak

Keywords
Τυχαία Θέματα