Διχασμένοι οι οικονομολόγοι για το επόμενο (μετέωρο) βήμα της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας

Η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα καλείται να πάρει δύσκολες αποφάσεις σε αβέβαιες συνθήκες για την ευρωπαϊκή οικονομία. Η Ίσαμπελ Σνάμπελ, μέλος του Διοικητικού Συμβουλίου της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας δήλωσε πως “Υπάρχει σημαντικό ρίσκο για καθοδική πορεία των τιμών” ενώ τα νοικοκυριά περιμένουν το αντίθετο. Σύμφωνα με έρευνα της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας και της Κομισιόν το 32% των νοικοκυριών περιμένει αύξηση του πληθωρισμού, ποσοστό που αποτελεί ιστορικά υψηλό

για την Ευρωζώνη.

Οι οικονομολόγοι παγκοσμίως βρίσκονται σε διχασμό για το κατά πόσο η κρίση θα είναι πληθωρισμού ή αποπληθωρισμού. Κάποιοι πιστεύουν πως η ζήτηση θα αργήσει να φτάσει σε φυσιολογικά επίπεδα με αποτέλεσμα να πέσουν οι τιμές. Άλλοι πιστεύουν πως θα αυξηθεί μέσω της εισροής συναλλάγματος στην οικονομία από τα Ευρωπαϊκά Προγράμματα γεγονός που σε συνδυασμό με την μείωση της παραγωγής λόγω χρεοκοπιών και περιοριστικών μέτρων θα οδηγήσει σε αύξηση του πληθωρισμού.

Η απόφαση διπλασιασμού του προγράμματος αγοράς ομολόγων

Πολλοί αξιωματούχοι της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας έχουν δηλώσει στο Bloomberg πως η απόφαση τους να διπλασιάσουν το πρόγραμμα αγοράς ομολόγων βασίστηκε στον φόβο πως οι τιμές θα έχουν πτωτική τάση. Ωστόσο η ίδια η Κεντρική Τράπεζα έχει δηλώσει πως τα ίδια τα νοικοκυριά συνήθως έχουν δίκαιο καθώς αυτά αγοράζουν αγαθά και υπηρεσίες. Έτσι και ο πληθωρισμός αποτελεί πιθανό σενάριο εφόσον τα νοικοκυριά πιστεύοντας σε άμεση αύξηση των τιμών επιδοθούν σε μαζική κατανάλωση αυξάνοντας έτσι τη συνολική ζήτηση.

Ωστόσο είναι σημαντικό σε αυτό το σημείο να τονιστεί ραγδαία αύξηση των καταθέσεων των ευρωπαϊκών νοικοκυριών στις τράπεζες, πράγμα που μπορεί να έχει αποσταθεροποιητικές επιπτώσεις για την συνολική ζήτηση. Στη Γαλλία λόγου χάρη τον Μάρτιο και τον Απρίλιο οι καταθέσεις σε τράπεζες ήταν αξίας 36 δισεκατομυρίων Ευρώ ενώ ο μέσος όρος για αυτήν την περιόδο κατά τα τελευταία είκοσι χρόνια ειναι 9 δισεκατομύρια. Κρίσιμο ρόλο θα διατελέσει το κατά πόσο τα ευρωπαϊκά πακέτα τόνωσης της οικονομίας θα μπορέσουν να απελευθερώσουν τις αποταμιεύσεις των νοικοκυριών.

Ο Οικονομολόγος της Deutsche Bank Πιέτ Κρίστιανσεν δήλωσε πως “το κατά πόσο θα υπάρξει πληθωρισμός ή αποπληθωρισμός βασίζεται στην εμπιστοσύνη των καταναλωτών και κατά πόσο θα ξοδέψουν στα πλαίσια του κορονοϊού”.

Διχασμένοι οι οικονομολόγοι για το επόμενο (μετέωρο) βήμα της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας - newsbreak

Keywords
Τυχαία Θέματα