Δύο στους τρεις παίρνουν μισθό κάτω από 1.000 ευρώ!
Από τον Σπύρο Γεράρδη
Με την κυβέρνηση και προσωπικά τον πρωθυπουργό να πανηγυρίζουν για τις διαδοχικές αυξήσεις στον κατώτατο μισθό, αποκρύπτεται η σκληρή πραγματικότητα που βιώνει η πλειονότητα των εργαζομένων στον ιδιωτικό τομέα. Είναι όσοι δεν αμείβονται ούτε με τον κατώτατο μισθό ούτε καλύπτονται από κάποια συλλογική σύμβαση εργασίας ούτε βέβαια λαμβάνουν τον διαβόητο μέσο μισθό, που επίσης διαφημίζουν Μητσοτάκης και Κεραμέως.
Τα στοιχεία της ετήσιας έκθεσης του συστήματος «Εργάνη» για το 2024 είναι αποκαλυπτικά: Αφενός, μεν, ο μέσος μισθός το 2024 ανήλθε στα 1.342 ευρώ, αφετέρου,
Πρόκειται για την πέμπτη αύξηση από το 2019 και έπειτα, που φτάνει σωρευτικά το 27,7% (ή 180 ευρώ μεικτά), ενώ μετά τη μερική επαναφορά των τριετιών, ο μισθός ανεβαίνει στα 968 ευρώ για όσους έχουν συμπληρωμένη μία τριετία, στα 1.056 ευρώ για όσους έχουν συμπληρωμένες δύο τριετίες και στα 1.144 ευρώ για όσους έχουν πάνω από εννέα έτη προϋπηρεσίας. Εξάλλου, στόχος της κυβέρνησης είναι ο κατώτατος μισθός να φτάσει τα 950 ευρώ το 2027, δηλαδή 70 ευρώ περισσότερα σε δύο χρόνια από σήμερα.
Με την εξέλιξη αυτή η Ελλάδα ανέβηκε από τη 13η στην 11η θέση μεταξύ των 22 χωρών της Ευρωπαϊκής Ένωσης που έχουν θεσμοθετημένο κατώτατο μισθό, κάτι το οποίο τόσο ο πρωθυπουργός όσο και το οικονομικό επιτελείο τονίζουν σε κάθε περίπτωση για να αποκρύψουν ότι κρατούν αναλλοίωτο όλο το μνημονιακό θεσμικό πλαίσιο συμπίεσης των μισθών, μέσω της απουσίας συλλογικών συμβάσεων εργασίας. Μάλιστα, ο Κυριάκος Μητσοτάκης την 1η Απριλίου 2025, κατά την επίσκεψή του στο υπουργείο Εργασίας, είχε δηλώσει: «Μην ξεχνάμε ότι σε όσους επιχειρούν να αφορίσουν συνολικά την πολιτική μας και να μας χαρακτηρίσουν ότι είμαστε «ουραγοί» στην Ευρώπη, ότι στην Ελλάδα σήμερα ο κατώτατος μισθός βρίσκεται στην 11η θέση ανάμεσα στις 22 ευρωπαϊκές χώρες οι οποίες έχουν κατώτατο μισθό».
Ο λόγος είναι ότι, παρά την ψήφιση του νόμου 5163/2024 για την ενσωμάτωση της Κοινοτικής Οδηγίας 2022/2041 της Ευρωπαϊκής Ένωσης για επαρκείς κατώτατους μισθούς, που προβλέπει ότι το 70% των μισθωτών του ιδιωτικού τομέα πρέπει να υπάγονται σε συλλογικές συμβάσεις εργασίας, στη χώρα μας το ποσοστό είναι περίπου 30% και η κυβέρνηση καθυστερεί χαρακτηριστικά να προβεί στις απαραίτητες διορθωτικές κινήσεις.
Σύμφωνα με πρόσφατη έρευνα του Ινστιτούτου Εργασίας της ΓΣΕΕ, λιγότερο από ένας στους τρεις εργαζομένους (29%) που ερωτήθηκαν δηλώνει ότι καλύπτεται από κάποια μορφή συλλογικής σύμβασης στην εργασία του. Επιβεβαιώνεται έτσι ακόμη μια φορά η παγίωση της τάσης που κατατάσσει τη χώρα μας στις τελευταίες θέσεις της Ε.Ε. σε ό,τι αφορά τα ποσοστά κάλυψης των εργαζομένων από συλλογικές συμβάσεις. Επιπλέον, μόλις το 43% των εργαζομένων δηλώνει ότι έλαβε αύξηση το 2024, ποσοστό που σε σημαντικό βαθμό συμπίπτει με το ποσοστό των εργαζομένων που αμείβονται με τον κατώτατο μισθό ή καλύπτονται από κάποια από τις λίγες εν ισχύ συλλογικές συμβάσεις.
Το υπόλοιπο 57% των εργαζομένων δηλώνει ότι δεν είχε πέρυσι καμιά αύξηση στο ύψος του μισθού του. Η κυβερνητική απάτη αποκαλύπτεται, εάν κάποιος εξετάσει μεθοδικά τα στοιχεία της ετήσιας έκθεσης του Πληροφοριακού Συστήματος «Εργάνη» του υπουργείου Εργασίας και Κοινωνικής Ασφάλισης. Το 2024 και σε σύνολο 2.390.157 εργαζομένων, 1.106.858 αμείβονται με κάτω από 1.000 ευρώ μεικτά, δηλαδή ποσοστό 46,33%!
«Καταπέλτης» η Eurostat για την αγοραστική μας δύναμηΕλάχιστες ημέρες πριν την επίσκεψη του Κυριάκου Μητσοτάκη στο υπουργείο Εργασίας, συγκεκριμένα στις 27 Μαρτίου 2025, η Eurostat δημοσίευσε τα στοιχεία του 2024 για την αγοραστική δύναμη στις 27 χώρες της Ε.Ε., διαψεύδοντας τον πρωθυπουργό προτού καν μιλήσει. Σύμφωνα με τα στοιχεία, το κατά κεφαλήν ακαθάριστο εγχώριο προϊόν (ΑΕΠ) σε μονάδες αγοραστικής δύναμης αυξήθηκε στο 70% του μέσου όρου της Ε.Ε., από 69% το 2023 και 64% το 2021.
Ωστόσο, αυτό δεν ήταν αρκετό για να ανεβάσει τη χώρα στην κατάταξη των 27 χωρών της Ε.Ε., αφήνοντάς τη στην προτελευταία θέση, 30% χαμηλότερα από τον ευρωπαϊκό μέσο όρο και μπροστά μόνον από τη Βουλγαρία, που με 66% ήρθε τελευταία. Αν πάει κανείς λίγο πιο πίσω, τα δεδομένα προκαλούν μεγαλύτερη ανησυχία: Η αγοραστική δύναμη στην Ελλάδα, με βάση το κατά κεφαλήν ΑΕΠ, διαμορφώθηκε το 2023 στο 69% του ευρωπαϊκού μέσου όρου, από το 67% το 2022 και το 66% το 2019, όταν στην «καρδιά» των Μνημονίων βρισκόταν στο 71% (έτη 2013-204). Δηλαδή, από το 2019 αυξήθηκε κατά 3 ποσοστιαίες μονάδες.
Ωστόσο, η γειτονική Βουλγαρία από το 55% το 2019 έφτασε το 2022 στο 62% και το 2023 στο 64%, δηλαδή η ανοδική πορεία που ακολούθησε σε επίπεδο αγοραστικής δύναμης των πολιτών είναι πολύ πιο ισχυρή από την ελληνική, φτάνοντας τις 9 μονάδες. Με αυτόν τον ρυθμό η Βουλγαρία απειλεί ευθέως να ρίξει τη χώρα μας στην τελευταία θέση της ευρωπαϊκής κατάταξης, ακόμα κι αν η Ελλάδα συνεχίσει να αυξάνει το κατά κεφαλήν ΑΕΠ.
Διαβάστε περισσότερα Δύο στους τρεις παίρνουν μισθό κάτω από 1.000 ευρώ!
- Δημοφιλέστερες Ειδήσεις Κατηγορίας Ειδήσεις
- 20 χρόνια γάμου για το βασιλιά Κάρολο και την Καμίλα – Ξεχωριστές κρεβατοκάμαρες κι εξοχικά το μυστικό της ευτυχίας τους
- Ζάκυνθος: 3χρονο παιδί βρέθηκε νεκρό σε πισίνα
- Ο γρίφος που μπέρδεψε το διαδίκτυο: Μπορείτε να λύσετε αυτό το «λάθος» μαθηματικό πρόβλημα;
- Συλλήψεις δύο ατόμων στη Λακωνία: Σε βάρος του ενός εκκρεμούσε ένταλμα σύλληψης για ανθρωποκτονία – Κατασχέθηκαν όπλα και ναρκωτικά
- Τραγωδία στη Ζάκυνθο: 2χρονο παιδί πνίγηκε σε πισίνα
- Χυδαία επίθεση 9χρονου σε δημοσιογράφο την ώρα που μετέδιδε ρεπορτάζ
- Βίντεο: Η στιγμή που ρωσικοί βαλλιστικοί πύραυλοι χτυπούν την Σούμι στην Ουκρανία - Τουλάχιστον 34 νεκροί
- Θεσσαλονίκη: Κατασβέστηκε φωτιά σε διαμέρισμα πολυκατοικίας
- Ένταση και διακοπή στο Πανιώνιος – Ολυμπιακός
- Αποβλήθηκε για «εγκληματικό» μαρκάρισμα ο Κιλιάν Εμπαπέ
- Δημοφιλέστερες Ειδήσεις newsbreak
- Η Τουρκία απειλεί την Λευκωσία για τις συμφωνίες με την Αίγυπτο
- Στήνουν παγίδα «αποκαθήλωσης» στον Ιερώνυμο!
- «Δεν αυτενεργούμε»: Το νέο «δόγμα» Γεραπετρίτη για την αναστολή του καλωδίου
- Αρχιεπίσκοπος Αμερικής Ελπιδοφόρος: Εξαιρετική τιμή η απονομή του βραβείου Τέμπλτον στον Οικουμενικό Πατριάρχη Βαρθολομαίο
- Μέγιστη ευκαιρία απέναντι στον προαιώνιο εχθρό μας
- Στον χορό για την απόκτηση του Καρέτσα και η Νιούκαστλ
- Κατασβέστηκε φωτιά σε διαμέρισμα – Απομακρύνθηκαν οι τέσσερις κάτοικοι της πολυκατοικίας!
- Τουρικές αντιδράσεις για τις δηλώσεις Χούπη από τους Δελφούς – «Σκανδαλώδης η ομιλία του»
- Ντμίτρι Πέσκοφ: Οι σχέσεις ΗΠΑ – Ρωσίας εξελίσσονται πολύ καλά
- Κάτω τα χέρια από τα ιερά μας!
- Τελευταία Νέα newsbreak
- Δύο στους τρεις παίρνουν μισθό κάτω από 1.000 ευρώ!
- Η Τουρκία απειλεί την Λευκωσία για τις συμφωνίες με την Αίγυπτο
- Στήνουν παγίδα «αποκαθήλωσης» στον Ιερώνυμο!
- Κατασβέστηκε φωτιά σε διαμέρισμα – Απομακρύνθηκαν οι τέσσερις κάτοικοι της πολυκατοικίας!
- Λασίθι: Επιχείρηση διάσωσης γυναίκας μετά από πτώση στο σπήλαιο Περιστεράς
- Ζάκυνθος: Τραγικός θάνατος 3χρονου σε πισίνα στο Τσιλιβή
- Κάτω τα χέρια από τα ιερά μας!
- «Δεν αυτενεργούμε»: Το νέο «δόγμα» Γεραπετρίτη για την αναστολή του καλωδίου
- Σειρήνες ήχησαν στην Ιερουσαλήμ μετά την εκτόξευση πυραύλου
- Τελευταία Νέα Κατηγορίας Ειδήσεις
- Εύβοια: Αυτοκίνητο έφερε τούμπες – Σώος βγήκε ο 26χρονος οδηγός
- Δημητριάδος Ιγνάτιος: «Η αγάπη νικάει τον θάνατο»
- Η τεχνολογία και οι δασμοί- Η διαχείρισή της στις διαδικασίες παραγωγής
- Η Ολίβια Κόλμαν πρωταγωνιστεί στη νέα σειρά «Περηφάνια και Προκατάληψη» του Netflix
- H «ηλεκτρική καρέκλα» του Άντι Γουόρχολ βγαίνει σε δημοπρασία – Ενδέχεται να αγγίξει τα 30 εκατομμύρια δολάρια
- Λαμπερή το Πάσχα: Η κορυφαία μη-επεμβατική θεραπεία προσώπου για αναζωογονημένη επιδερμίδα που λάμπει σαν γυαλί
- Στη Θεσσαλονίκη αύριο ο Νίκος Ανδρουλάκης – Το πρόγραμμά του
- Βραβεία Όσκαρ: Νέα κατηγορία στον θεσμό
- Κυριακή Βαΐων πρωΐ, στον βυζαντινό Ναό Αγίας Θεοδώρας Άρτης
- Πανιώνιος – Ολυμπιακός 85-91: «Σκούπισε» τον Πανιώνιο και προκρίθηκε στα ημιτελικά της Basket League