Εντολή σχηματισμού κυβέρνησης στο Ισραήλ – Λήγει η πολιτική κρίση στη χώρα

Εντολή σχηματισμού κυβέρνησης έδωσε ο Ισραηλινός πρόεδρος Ρεουβέν Ριβλίν στον απερχόμενο πρωθυπουργό Μπέντζαμιν Νετανιάχου, γεγονός που σηματοδοτεί το τέλος της μεγαλύτερης πολιτικής κρίσης στη σύγχρονη Ιστορία του Ισραήλ.

«Μόλις εστάλη στο γραφείο του πρωθυπουργού επιστολή που δίνει εντολή στον Νετανιάχου να σχηματίσει κυβέρνηση και ενημερώθηκε επίσης ο πρόεδρος της Βουλής» υπογράμμιζε η σχετική ανακοίνωση. Την υποψηφιότητα του Νετανιάχου ενέκριναν 72 από τους 120 νομοθέτες της Κνέσετ, αφού το Κοινοβούλιο ψήφισε σχετική νομοθεσία για την έγκριση λεπτομερειών μιας συμφωνίας

κατανομής εξουσίας μεταξύ του δεξιού κόμματος Likud, του Νετανιάχου και του βασικού αντιπάλου κόμματος, Μπλε και Λευκό, του Μπένι Γκαντς.

Το ανώτατο δικαστήριο του Ισραήλ ενέκρινε τον σχηματισμό κυβέρνησης μεταξύ του Νετανιάχου και του Γκαντς το βράδυ της Τετάρτης. Στο δικαστήριο είχαν προσφύγει ένα κόμμα της αντιπολίτευσης αλλά και μη κυβερνητικές οργανώσεις αμφισβητώντας τη νομιμότητα της συμφωνίας και, κυρίως, το ενδεχόμενο να αναλάβει την πρωθυπουργία ο Νετανιάχου, εναντίον του οποίου έχουν απαγγελθεί κατηγορίες για διαφθορά. Ωστόσο το ανώτατο δικαστήριο αποφάσισε ομόφωνα να απορρίψει όλες τις προσφυγές. Η ορκωμοσία της νέας κυβέρνησης θα πραγματοποιηθεί στις 13 Μαΐου.

Keywords
Τυχαία Θέματα