Επόμενη μέρα! Αυτά είναι τα «4» ανοιχτά μέτωπα για την Κυβέρνηση

Πολλαπλές είναι οι προσκλήσεις που έχει να αντιμετωπίσει η κυβέρνηση και προσωπικά ο πρωθυπουργός, Κυριάκος Μητσοτάκης, στην προσπάθεια μετάβασης στη «νέα κανονικότητα» και έπειτα από αυτήν.

Η πρωτόγνωρη υγειονομική κρίση ανέτρεψε κάθε σχεδιασμό του Μεγάρου Μαξίμου, το οποίο, υπό τα νέα δεδομένα, καλείται να αντιμετωπίσει αποτελεσματικά τόσο την απειλή νέας έξαρσης της πανδημίας όσο και των επιπτώσεων αυτής, την ίδια ώρα που η Τουρκία αρχίζει πάλι να κλιμακώνει τις προκλήσεις της.

Η διπλή διαδοχική

κρίση, η πρώτη, η εθνική, στον Έβρο και η δεύτερη, ελέω κορωνοϊού, ξεπεράστηκαν με σχετική επιτυχία από την κυβέρνηση, με τα πιο δύσκολα πάντως, όπως ομολογούν συνεργάτες του πρωθυπουργού, να βρίσκονται μπροστά μας.

Τέσσερα είναι τα βασικά μέτωπα, τα οποία έχουν μπροστά τους ο πρωθυπουργός και το επιτελείο του, με φόντο την επόμενη μέρα:

1. Ο κίνδυνος επιστροφής του κορωνοϊού και η περαιτέρω ενίσχυση του Εθνικού Συστήματος Υγείας

Οι έως τώρα επιδόσεις της κυβέρνησης στον τομέα αυτό είναι καλές, ωστόσο η περιπέτεια δεν έχει τελειώσει ακόμα. Ο κίνδυνος επιστροφής του «αόρατου και ύπουλου εχθρού» δεν μπορεί να αποκλειστεί, από τη στιγμή μάλιστα που οι δραστηριότητες επανεκκινούν και οι εκτιμήσεις για ένα δύσκολο υγειονομικά -και όχι μόνο- φθινόπωρο δίνουν και παίρνουν.

Στο Μέγαρο Μαξίμου και στο υπουργείο Υγείας έχει σημάνει συναγερμός, με τον προβληματισμό να είναι έντονος από τις μεγάλες συναθροίσεις που παρατηρούνται τις τελευταίες ημέρες σε διάφορες πλατείες της Αθήνας και της χώρας. Σε κάθε ευκαιρία οι αρμόδιοι επαναλαμβάνουν πως υπάρχει ο κίνδυνος να τιναχθούν όλες οι προσπάθειες που έχουν γίνει έως τώρα στον αέρα και ενώ ακόμα ένα μεγάλο στοίχημα είναι τα σχολεία, που ανοίγουν σταδιακά από αύριο, όπως και τα εμπορικά καταστήματα.

Στον τομέα της Υγείας συνεχίζονται οι προσλήψεις προσωπικού, ο εξοπλισμός ενισχύθηκε ιδιαίτερα, με τη συνεισφορά και του ιδιωτικού τομέα, ενώ ήδη ορίστηκε από τον υπουργό Υγείας Βασίλη Κικίλια επιστημονική επιτροπή για τον σχεδιασμό νέων κλινών Μονάδων Εντατικής Θεραπείας στα νοσοκομεία του Εθνικού Συστήματος Υγείας.

2. Οικονομία

Το αγωνιώδες μήνυμα που δέχεται η κυβέρνηση από όλους τους κλάδους της οικονομίας είναι σαφές: Η κατάσταση έχει φτάσει στο απροχώρητο, οι αντοχές έχουν εξαντληθεί και η ανάγκη άμεσου ανοίγματος για επιστροφή στην κανονικότητα, πιο επιτακτική από ποτέ!

Την ώρα που οι προβλέψεις για την ύφεση της ελληνικής οικονομίας είναι από δυσοίωνες έως εφιαλτικές, άπαντες αναγνωρίζουν ότι η άρση των περιοριστικών μέτρων είναι επιβεβλημένη το συντομότερο δυνατόν, αλλά και η λήψη επιπλέον μέτρων στήριξης, δεδομένου ότι κάθε μέρα που περνά οι διαστάσεις της ζημιάς σε αρκετούς κλάδους, όπως ο τουρισμός και η εστίαση, τείνουν να ξεφύγουν από κάθε έλεγχο.

«Ναι, θα έχουμε μια βαθιά ύφεση φέτος, εξαιτίας ενός εξωγενούς, απρόβλεπτου γεγονότος, όπως η πανδημία του κορωνοϊού», αναγνωρίζουν στο Μέγαρο Μαξίμου, ωστόσο εκφράζουν την αισιοδοξία τους ότι θα υπάρχει ισχυρή ανάπτυξη του χρόνου.

Και ναι μεν δηλώνουν αποφασισμένοι να στηρίξουν ειδικά τους πιο αδύναμους, ωστόσο υπογραμμίζουν την ανάγκη «διατήρησης καυσίμων», ώστε η επανεκκίνηση της οικονομίας να είναι γρήγορη, για να αντισταθμίσει οποιεσδήποτε φετινές απώλειες.

3. Μεταναστευτικό

Και εδώ, όπως παραδέχεται το Μαξίμου, τα δύσκολα δεν έχουν τελειώσει. Σύμφωνα με εσωτερική, εμπιστευτικού χαρακτήρα έκθεση του Frontex Situation Centre, που δημοσίευσε η γερμανική εφημερίδα «Die Welt», αναμένεται νέο κύμα μεταναστών στον Έβρο μόλις αρθούν τα μέτρα στην Τουρκία, ενώ και η βελτίωση του καιρού κρούει τον κώδωνα του κινδύνου στα νησιά του βορειοανατολικού Αιγαίου.

Και αυτό, ενώ ο αναβρασμός στις τοπικές κοινωνίες δεν έχει σταματήσει λόγω πανδημίας, με το χρονοδιάγραμμα κατασκευής των κλειστών δομών στα πέντε από αυτά να προχωρά – έστω με καθυστερήσεις. Την ίδια ώρα, με το νομοσχέδιο του υπουργείου Μετανάστευσης και Ασύλου, που συζητήθηκε στη Βουλή τις προηγούμενες μέρες, επιδιώκεται η μείωση των ροών και ο περιορισμός των επιπτώσεων στις τοπικές κοινωνίες.

«Εκπέμπουμε το μήνυμα ότι η χώρα μας δεν είναι πλέον προορισμός για όσους δε δικαιούνται και, πλέον, δεν θα λάβουν διεθνή προστασία», τόνισε σχετικά ο αρμόδιος υπουργός Νότης Μηταράκης, υπογραμμίζοντας και την αυστηρή πιστοποίηση των Μη Κυβερνητικών Οργανώσεων.

4. Ελληνοτουρκικά

Η Αθήνα διαπιστώνει νέα όξυνση της προκλητικότητας της Άγκυρας και προβλέπει ότι, με τη σταδιακή άρση των περιοριστικών μέτρων λόγω πανδημίας, θα επανέλθει (πιο σωστά, έχει ήδη επανέλθει) η… κανονικότητα και στις ελληνοτουρκικές σχέσεις.

Το ήρεμο «διάλειμμα», που άρχισε μετά τη μεγάλη κρίση στον Έβρο ελέω κορωνοϊού, δείχνει να τελείωσε, καθώς οι παραβιάσεις του εθνικού εναέριου χώρου και οι υπερπτήσεις από τα τουρκικά μαχητικά αποτελούν πάλι μέρος της καθημερινότητας.

Μάλιστα, οι Τούρκοι δεν δίστασαν να παρενοχλήσουν ακόμα και το ελικόπτερο στο οποίο επέβαιναν ο υπουργός Εθνικής Αμυνας και ο αρχηγός ΓΕΕΘΑ, προκαλώντας την άμεση έντονη αντίδραση της ελληνικής κυβέρνησης.

«Πολλές φορές η Τουρκία ξεπερνά τα όρια, τα οποία θέτουν και οι κανόνες του Διεθνούς Δικαίου, αλλά φυσικά και οι κανόνες καλής γειτονίας. Εμείς είμαστε εδώ, πάντα για ν’ αναχαιτίζουμε τέτοιου είδους προκλητικές ενέργειες και να κάνουμε ό,τι χρειαστεί, για να προασπίσουμε τα κυριαρχικά μας δικαιώματα», σχολίασε σχετικά ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Στέλιος Πέτσας, που συνδύασε τις προκλήσεις της γείτονος χώρας και με το Προσφυγικό.

Η ελληνική κυβέρνηση θεωρεί πολύ πιθανή την περαιτέρω κλιμάκωση των προκλήσεων του Ταγίπ Ερντογάν, ο οποίος φέρεται ότι πιέζεται ιδιαίτερα σε εσωτερικό επίπεδο, στην οικονομία και όχι μόνο σε αυτήν, αναζητώντας διέξοδο μέσω της πρόκλησης τεχνητής κρίσης ίσως στο Αιγαίο ή την κυπριακή ΑΟΖ.

Keywords
Τυχαία Θέματα