Φορείς των πληττόμενων κλάδων για το νέο πακέτο στήριξης: «Με… ασπιρίνες δεν σταματάει η αιμορραγία της αγοράς»

«Ημίμετρα» χαρακτηρίζουν οι φορείς της πραγματικής οικονομίας το νέο πλαίσιο παρεμβάσεων που ανακοίνωσε η κυβέρνηση.

Οι εκπρόσωποι των πληττόμενων κλάδων θεωρούν ότι το «πακέτο» κινείται σε θετική κατεύθυνση, όμως δεν υλοποιήθηκαν πολλά από τα αιτήματα που είναι καίρια για την επιβίωσή τους, στην οικονομική κρίση που αφήνει πίσω του ο κορωνοϊός.

Σύμφωνα με τον πρόεδρο της Γενικής Συνομοσπονδίας Επαγγελματιών Βιοτεχνών Εμπόρων (ΓΣΕΒΕΕ), Γιώργο Καββαθά, «αν εξαιρέσουμε τη μείωση του συντελεστή ΦΠΑ από το 24%

στο 13% για τον καφέ και τα μη αλκοολούχα ποτά, δεν υπάρχει κανένα ουσιαστικό μέτρο για την εστίαση, η οποία έχει πληγεί ισχυρότερα, λόγω του υποχρεωτικού lockdown σε σχέση με άλλους κλάδους».

Ο πρόεδρος του Συνδέσμου Ελληνικών Τουριστικών Επιχειρήσεων, Γιάννης Ρέτσος δήλωσε πως «υπάρχουν ακόμα πεδία σημαντικών βελτιώσεων και πρωτοβουλιών, τόσο στα εργασιακά ζητήματα, όσο και στα ζητήματα της φορολογίας, που αφορούν την επέκταση της μείωσης του ΦΠΑ στα καταλύματα, στην υπηρεσία του τουριστικού πακέτου και στον θαλάσσιο τουρισμό. Στους αμέσως επόμενους μήνες, σίγουρα θα χρειαστούν και άλλες παρεμβάσεις, αλλά και ακαριαία αντιμετώπιση όλων των αστάθμητων παραγόντων που θα προκύπτουν».

Στήριξη όλων των επιχειρήσεων, χωρίς αποκλεισμούς

Σύμφωνα με τον πρόεδρο του Επαγγελματικού Επιμελητηρίου Αθηνών, Γιάννη Χατζηθεοδοσίου, «για να υπάρξει ανάκαμψη της οικονομίας, χρειάζεται να ληφθούν οριζόντια μέτρα στήριξης όλων των επιχειρήσεων, χωρίς αποκλεισμούς. Όπως και επιπλέον βελτίωση στο θέμα της φορολόγησης».

Ο πρόεδρος του Βιοτεχνικού Επιμελητηρίου Αθηνών, Παύλος Ραβάνης, κάνει λόγο για σοβαρούς αποκλεισμούς για τη μεγάλη πλειονότητα μικρομεσαίων επιχειρήσεων των κατασκευαστικών-παραγωγικών κλάδων και παροχής τεχνικών υπηρεσιών, ενώ τονίζει ότι «το ΒΕΑ έγινε αποδέκτης έντονων διαμαρτυριών, από πληττόμενες επιχειρήσεις, σχετικά με τα προβλήματα που δημιουργούσαν οι τράπεζες, με όρους και προϋποθέσεις που απαιτούνταν πριν από την υγειονομική κρίση».

Ο πρόεδρος της Κεντρικής Ενωσης Επιμελητηρίων και του ΕΒΕΑ, Κωνσταντίνος Μίχαλος, επισημαίνει ότι «προτεραιότητα για την ελληνική οικονομία παραμένει η αλλαγή παραγωγικού μοντέλου και η κυβέρνηση θα πρέπει να προχωρήσει σε όλες τις απαραίτητες μεταρρυθμίσεις και παρεμβάσεις για την ενίσχυση των κλάδων της οικονομίας που μπορούν να παράγουν διεθνώς εμπορεύσιμα και ανταγωνιστικά προϊόντα και υπηρεσίες».

Η ΓΣΕΕ, από την πλευρά της, κρίνει απαραίτητη τη λήψη νέων επιπλέον παρεμβάσεων για να καλυφθούν οι εργαζόμενοι, με παράλληλη εντατικοποίηση των ελέγχων, για να αντιμετωπιστούν η εργοδοτική παραβατικότητα και η καταστρατήγηση εργασιακών δικαιωμάτων.

Φορείς των πληττόμενων κλάδων για το νέο πακέτο στήριξης: «Με… ασπιρίνες δεν σταματάει η αιμορραγία της αγοράς» - newsbreak.gr

Keywords
Τυχαία Θέματα