Γ. Βρούτσης: «Άρση αναστολής τουλάχιστον στο 40% του προσωπικού»

Σε τρεις άξονες  θα κινηθεί το σχέδιο που αφορά στις πολιτικές του υπουργείου Εργασίας στο πλαίσιο της θωράκισης του κόσμου της εργασίας απέναντι στις συνέπειες που έχει επιφέρει η πανδημία του κορονοιού. Το πλαίσιο αυτό σύμφωνα με τον αρμόδιο υπουργό Γιάννη Βρούτση θα αποσκοπεί:

Στην στήριξη των θέσεων εργασίας των επιχειρήσεωνΣτην στήριξη των εισοδημάτων μέσω ενός νέου μηχανισμού αναπλήρωσης τυχόν απωλειών του εισοδήματος των εργαζομένωνΣτην προστασία της υγείας και της ασφάλειας των εργαζομένων με πλήρη εφαρμογή των μέτρων πρόληψης της διασποράς του ιού στους εργασιακούς χώρους

Ο  κ.

Βρούτσης  αναφέρθηκε στις ρυθμίσεις  για τις συνθήκες ασφαλείας σε χώρους εργασίας για την υγεία και ασφάλεια των εργαζομένων σε επιχειρήσεις – εργοδότες.

«Οι επιχειρήσεις καλούνται να συμπληρώσουν την «Δήλωση Αυτοσυμμόρφωσης» η οποία θα αποτελεί τον οδηγό συμμόρφωσης των εργοδοτών και των εργαζομένων στις επιταγές του ΕΟΔΥ και κατ’ επέκταση της προστασίας όλων από τον κίνδυνο διασποράς του ιού μέσα στους χώρους εργασίας. Οι κυρώσεις για τους παραβάτες θα είναι αυστηρές και τον έλεγχο θα αναλάβει: «Το ενισχυμένο ελεγκτικό σώμα του Υπουργείου Εργασίας και το Σώμα Επιθεώρησης Εργασίας (Σ.ΕΠ.Ε), όπως είπε ο κ. Βρούτσης.

Μηχανισμός στήριξης εισοδημάτων

«Για το σκοπό αυτό προχωράμε οριζόντια σε οικονομική ενίσχυση των εργαζομένων που θα επιστρέψουν στην εργασίας τους αλλά πιθανόν σε συνθήκες μειωμένου ωραρίου. Τυχόν απώλειες που θα προκύψουν,  θα αναπληρωθούν από την Πολιτεία με κονδύλια που θα διασφαλιστούν από την αποτελεσματική αξιοποίηση σχετικών εργαλείων που διαθέτει η Ευρωπαϊκή Κοινότητα και ειδικότερα με την ενεργοποίηση του νέου ευρωπαϊκού προγράμματος SURE», τόνισε ο υπουργός Εργασίας, ενώ για τις δράσεις που αφορούν στην προστασία των θέσεων εργασίας είπε:

 «Δίνουμε την δυνατότητα κατάργησης της αναστολής των συμβάσεων εργασίας των εργαζομένων τουλάχιστον για ποσοστό 40%, εφόσον η αναστολή έχει διαρκέσει κατ’ ελάχιστον δεκαπέντε (15) ημέρες. Οι παραπάνω επιχειρήσεις και  εργοδότες θα έχουν την δυνατότητα να παρατείνουν την αναστολή μέρους των συμβάσεων εργασίας που έχουν τεθεί σε αναστολή, όχι μεγαλύτερου του 60%, κατά ανώτατο χρονικό διάστημα 30 ημερών και όχι πέραν της 31ης  Μαΐου 2020.

Ωστόσο, η παράταση της αναστολής των συμβάσεων θα ισχύσει υπό δύο βασικές προϋποθέσεις: την απαγόρευση απολύσεων και της μείωσης του προσωπικού τους μέχρι τις 31 Μαΐου και την ρητή διατήρηση των θέσεων εργασίας με τις ίδιες μορφές συμβάσεων. Καμία απόλυση, καμία καταγγελία σύμβασης εργασίας για το επόμενο χρονικό διάστημα κατά το οποίο θα εξακολουθούν να εφαρμόζονται τα έκτακτα και αναγκαία μέτρα για την αντιμετώπιση των δυσμενών συνεπειών της διασποράς του κορωνοϊού στη χώρα μας.

Σε περίπτωση που ο εργοδότης παρατείνει την αναστολή περισσοτέρων συμβάσεων εργασίας από αυτές που αντιστοιχούν στο ποσοστό του 60% επί του συνόλου αυτών, υποχρεούται να καταβάλλει ο ίδιος τις αποδοχές των εργαζομένων αυτών».

Αντίστοιχα παρατείνεται η αναστολή των συμβάσεων εργασίας των εργαζομένων σε επιχειρήσεις και  εργοδότες των οποίων η απαγόρευση λειτουργίας με εντολή δημόσιας αρχής εξακολουθεί να υφίσταται κατά τον μήνα Μάιο.

Σε κάθε περίπτωση μέχρι να αρθεί και η τελευταία αρνητική επίπτωση της πανδημίας, θα χορηγείτε η  αποζημίωση ειδικού σκοπού σε όσους εργαζόμενους παραμένουν σε προσωρινή αναστολή της σύμβασής τους ή οι δραστηριότητες όπου απασχολούνται επαγγελματικά παραμένουν κλειστές για υγειονομικούς λόγους.

Ο  υπουργός συμπλήρωσε ότι: «Παρέχουμε  ακόμα την  δυνατότητα σε επιχειρήσεις και εργοδότες  των οποίων η επιχειρηματική δραστηριότητά τους είτε έχει ανασταλεί με εντολή δημόσιας αρχής είτε πλήττονται σημαντικά, βάσει των οριζομένων από το Υπουργείο Οικονομικών ΚΑΔ, να ανακαλούν προσωρινά την αναστολή συμβάσεων εργασίας των εργαζομένων τους με σκοπό την αντιμετώπιση εκτάκτων, κατεπειγουσών, μη αναβαλλόμενων και ανελαστικών αναγκών.

Η  προσωρινή επάνοδος στην εργασία εργαζομένων των οποίων η σύμβαση τελεί σε αναστολή για τέτοιες επιτακτικές και επείγουσες ανάγκες πρέπει να δηλώνεται από τις επιχειρήσεις και τους εργοδότες με ειδικό έντυπο στο ΠΣ Εργάνη και   σε κάθε περίπτωση πριν την έναρξη της πραγματοποίησης της παρεχόμενης έκτακτης εργασίας».

Τέλος, όπως υποστήριξε ο κ. Βρούτσης: «με σκοπό την διασφάλιση της ομαλής επανεκκίνησης της επιχειρηματικής δραστηριότητας του ιδιωτικού τομέα, καθώς και της δημόσιας υγείας, οι επιχειρήσεις– εργοδότες, που είχε ανασταλεί η λειτουργία τους με εντολή δημόσιας αρχής ή ήταν πληττόμενες σημαντικά θα μπορούν να προσαρμόζουν το ωράριο εργασίας των εργαζομένων τους με το ωράριο λειτουργίας τους, κατά τα οριζόμενα από το Υπουργείο Ανάπτυξης και Επενδύσεων».

Άδωνις: Έναρξη δυο νέων κύκλων για μικρές επιχειρήσεις

Από την πλευρά του, ο υπουργός Ανάπτυξης Άδωνις Γεωργιάδης, ανακοίνωσε την έναρξη δύο νέων κύκλων στον αναπτυξιακό νόμο που αφορούν τις μικρές επιχειρήσεις, είτε με φορολογικές ελαφρύνσεις είτε με επιδότηση και στη γενική επιχειρηματικότητα.

Στο πλαίσιο αυτό ανακοίνωσε  την αύξηση της εγχώριας παραγωγής μασκών και αντισηπτικών, ενώ υπογράμμισε πως «σε ειδική πλατφόρμα που συστήσαμε για να μπορούν να κάνουν αίτηση για επιδότηση επιχειρηματικών δανείων, έχουν ήδη εγκριθεί 5.205 αιτήσεις».  Κατέληξε λέγοντας  με έμφαση πως «πρέπει να οπλιστούμε με υπομονή για τη δεύτερη φάση», σημειώνοντας πως αυτή θα είναι μακρόσυρτη.

Γ. Βρούτσης: «Άρση αναστολής τουλάχιστον στο 40% του προσωπικού» via newsbreak.gr.

Keywords
Τυχαία Θέματα