Η πανδημία «στέλνει» στο 2021 (και αν) την αύξηση του κατώτατου μισθού!

Για το 2021 μεταφέρεται το ενδεχόμενο -οριακής- αύξησης του κατώτατου μισθού των 650 ευρώ, μεικτά, στον ιδιωτικό τομέα με βάση την τελευταία Πράξη Νομοθετικού Περιεχομένου (ΠΝΠ), χωρίς να έχει προηγηθεί επίσημη συνεννόηση της κυβέρνησης με τα συνδικάτα και τους φορείς εκπροσώπησης των επιχειρήσεων.

Την ίδια στιγμή, όπως όλα δείχνουν, μέχρι τον Ιούνιο αναμένεται ένα «τσουνάμι» απολύσεων, μετατροπών συμβάσεων από πλήρους σε μερικής ή εκ περιτροπής απασχόλησης και δραστικών περικοπών στις αμοιβές έως 50%, με το πρόγραμμα SURE (την ώρα που δεν υφίσταται

εθνικό σχέδιο στήριξης της απασχόλησης) να μην είναι… βέβαιο ότι θα εφαρμοστεί άμεσα, λόγω της γραφειοκρατίας και της πολιτικής ανεπάρκειας των Βρυξελλών.

Σύμφωνα και με τον καθηγητή Αλέξη Μητρόπουλο, «εντελώς αιφνιδιαστικά και χωρίς καμία ενημέρωση των κοινωνικών εταίρων, που είχαν υποβάλει τις προτάσεις τους για την αναπροσαρμογή του ύψους του κατώτατου μισθού, σύμφωνα με την προβλεπόμενη από τον νόμο διαδικασία (άρθρο 103 του ν. 4172/2013), η κυβέρνηση απαγορεύει κάθε αύξησή (αναπροσαρμογή) του για το 2020».

Συγκεκριμένα, αντί των επόμενων ημερών, όπως θα έπρεπε βάσει της προβλεπόμενης διαδικασίας, σύμφωνα με την ΠΝΠ, η αρμόδια Επιτροπή Συντονισμού για τη διαβούλευση επί των προτάσεων που ήδη έχουν κατατεθεί για τη διαμόρφωση του κατώτατου μισθού θα στείλει προσκλήσεις στους κοινωνικούς εταίρους και στους εμπλεκόμενους επιστημονικούς φορείς το τελευταίο δεκαήμερο του Σεπτεμβρίου. Η σχετική έκθεση θα συνταχθεί έως τις 31 Οκτωβρίου και η διαβίβαση του υπομνήματος προς τα συνδικάτα και τους εργοδοτικούς φορείς θα γίνει μέχρι τις 15 Νοεμβρίου.

Εως τις 30 του ίδιου μήνα θα ολοκληρωθεί η τεκμηρίωση των δεδομένων και το πόρισμα θα πρέπει να διαμορφωθεί έως τις 31 Δεκεμβρίου 2020. Η εισήγηση του υπουργού Εργασίας προς τα μέλη του υπουργικού συμβουλίου θα πραγματοποιηθεί το δεύτερο δεκαπενθήμερο του Ιανουαρίου του 2021.

Με βάση τα σημερινά δεδομένα, ακόμη και μια αύξηση της τάξης του 1% με 2% φαντάζει δύσκολη. Παράγοντες των εργοδοτικών φορέων φέρεται ότι τάσσονται υπέρ του «παγώματος» της ελάχιστης μηνιαίας αμοιβής στον ιδιωτικό τομέα και για το 2021, με στόχο να αντιμετωπιστούν τα μεγάλα προβλήματα που προκάλεσε σχεδόν στο σύνολο της οικονομίας το lockdown.

Μικρές προσδοκίες φαίνεται να έχουν και τα συνδικάτα, δεδομένου ότι από σήμερα μέχρι τον επόμενο μήνα εκτιμάται ότι θα υπάρξει ένα μεγάλο «κύμα» απολύσεων (αναμένεται να ξεπεράσουν τις 100.000 με βάση το αισιόδοξο σενάριο) και μετατροπών συμβάσεων πλήρους σε μερικής ή εκ περιτροπής απασχόληση με μειώσεις αμοιβών έως 50%.

Δεδομένου ότι η Ελλάδα είναι «χώρα υπηρεσιών», με τον τουρισμό να συμμετέχει στη διαμόρφωση έως του 30%-35% του Ακαθάριστου Εθνικού Προϊόντος (ΑΕΠ), ενέχει ο κίνδυνος η ανεργία να αυξηθεί από 2 έως 9 ποσοστιαίες μονάδες, δηλαδή από το 16,4% που ήταν τον Ιανουάριο θα διαμορφωθεί από περίπου 18,5% έως και πάνω από 25%.

Keywords
Τυχαία Θέματα