Η τηλεκατάρτιση των επιστημόνων δημιούργησε «ισορροπίες τρόμου» μεταξύ Μητσοτάκη-Σαμαρά!

Πολλές παραμέτρους αποκτά το «θέμα Βρούτση», το οποίο, εκτός από τις διαστάσεις που δίνει στο σκάνδαλο με το πρόγραμμα τηλεκατάρτισης των επιστημόνων μέσω voucher, φαίνεται ότι προκαλεί και σοβαρές εσωτερικές αναταράξεις στο κυβερνητικό στρατόπεδο, ενώ επηρεάζει «εξ αντανακλάσεως» ευαίσθητες ισορροπίες και στην αξιωματική αντιπολίτευση.

Οπως αναφέρει η εφημερίδα «δημοκρατία», ύστερα από σχεδόν δέκα μήνες διακυβέρνησης και με την αντιμετώπιση όλων

των έως τώρα κρίσεων επιτυχή, πρόκειται για την πρώτη σκανδαλώδη υπόθεση που εκδηλώνεται και δοκιμάζει σε επίπεδο κορυφής τις αντοχές της Ν.Δ. απέναντι σε θέματα μείζονος πολιτικής και ηθικής -και όχι μόνο οικονομικής- σημασίας. Θεωρείται, μάλιστα, βέβαιο ότι, εάν δεν αποσπούσε τόσο πολύ το ενδιαφέρον η πανδημία του κορωνοϊού, οι αναταράξεις θα ήταν… πολύ ισχυρότερες!

Από την πλευρά του Μεγάρου Μαξίμου δεν επιδιώκεται, απλώς, να βγει από το κάδρο του προβλήματος ο πρωθυπουργός. Είναι εμφανής η επικοινωνιακή προσπάθεια να πιστωθεί πολιτικά ο Κ. Μητσοτάκης την ακύρωση του προγράμματος και τη διόρθωση της «αστοχίας», όπως την βαφτίζουν επισήμως. Οι εκδοχές, πάντως, για τα πραγματικά αίτια αυτής της εξέλιξης ποικίλουν, αφού οι καταγγελίες και οι αποκαλύψεις -με πρώτες αυτές που έκανε η εφημερίδα «δημοκρατία»- μετρούν ήδη αρκετές εβδομάδες, στο διάστημα των οποίων η κάλυψη προς τον κ. Βρούτση ήταν πλήρης.

Έγγραφο-ντοκουμέντο περί οικονομικής συναλλαγής

Οι διαστάσεις του σκανδάλου επηρέασαν, ασφαλώς, το κλίμα στο κυβερνητικό επιτελείο. Καθοριστικό ρόλο έπαιξαν, ωστόσο, πληροφορίες που έφτασαν στο Μέγαρο Μαξίμου για την ύπαρξη έγγραφου-ντοκουμέντου, από το οποίο προκύπτει θέμα οικονομικής συναλλαγής κατά τη διαδικασία ανάθεσης των κονδυλίων για την τηλεκατάρτιση.

Αν και αυτό αποδίδεται σε έναν σύμβουλο, οι στενότερες σχέσεις που διατηρεί με (μη κοινοβουλευτικό) μέλος της πολιτικής ηγεσίας του υπουργείου Εργασίας θα μπορούσαν, όπως λέγεται χαρακτηριστικά, να αποτελέσουν ωρολογιακή βόμβα, ικανή να απειλήσει ολόκληρη την κυβέρνηση.

Η συναλλαγή, κατά τις ίδιες πληροφορίες, δεν εντοπίζεται στο σύνολο των περίπου 190.000.000 ευρώ, που είναι το συνολικό πρόγραμμα, αλλά στο σκέλος των 36.000.000 ευρώ που αφορά τις πλατφόρμες για την τηλεκάρτιση, η διανομή του οποίου θα γινόταν όχι στα εκατοντάδες Κέντρα Διά Βίου Μάθησης, αλλά σε τέσσερα-πέντε άτομα.

Ορισμένοι, μάλιστα, υποστηρίζουν ότι τα συνολικά ποσά «επιστροφής» θα ανέρχονταν σε διψήφιο αριθμό εκατομμυρίων. Σε κάθε περίπτωση, είναι προφανές ότι κάτι τέτοιο θα είχε μεγαλύτερη και πιο ακλόνητη αποδεικτική αξία, από τα στοιχεία που έως τώρα έχουν αποκαλυφθεί για τη σύνθεση της επιτροπής αξιολόγησης, τις ιδιότητες των μελών της και τις ασφυκτικές και ύποπτες χρονικές προθεσμίες που τηρήθηκαν.

Μπροστά σε αυτή την κατάσταση, ο πρωθυπουργός φέρεται ότι αποφάσισε να δράσει προληπτικά και -ακυρώνοντας το πρόγραμμα- να εξουδετερώσει τη βόμβα ή τουλάχιστον να περιορίσει την ισχύ της, όσο γίνεται πιο μακριά από το Μέγαρο Μαξίμου. Ενώ, πάντως, θεωρούνταν θέμα χρόνου μετά τη σχετική ανακοίνωση και η απομάκρυνση του κ. Βρούτση, είτε διά της παραίτησης, είτε διά της αποπομπής, ο υπουργός Εργασίας παρέμεινε στη θέση του, συνεχίζοντας με θράσος να ζητά και τα «ρέστα», ενώ ο κυβερνητικός εκπρόσωπος, Στ. Πέτσας, επανέλαβε την «εμπιστοσύνη» του πρωθυπουργού προς το πρόσωπό του.

Η αντίφαση αυτή, που άφησε ημιτελή την αποτροπή του σκανδάλου από τον πρωθυπουργό, γέννησε πολλά ερωτήματα και συζητήσεις, ακόμη και μεταξύ των βουλευτών της Ν.Δ.

Εύλογη εξήγηση για τη μη αποπομπή Βρούτση

Μια αρκετά εύλογη εξήγηση είναι αυτή που έρχεται μέσω του antinews. Το «φιλοσαμαρικό» site, αναφερόμενο στο όλο θέμα, στέλνει ουσιαστικά μήνυμα προς το Μέγαρο Μαξίμου να «μην πειράξουν» τον υπουργό Εργασίας. Το μήνυμα αυτό θα πρέπει να συνδυαστεί με τις στενές σχέσεις που συνδέουν τον κ. Βρούτση με τον πρώην πρωθυπουργό, ο οποίος του είχε αναθέσει το ίδιο χαρτοφυλάκιο και στη συγκυβέρνηση του 2012.

Γενικότερα, ο κ. Βρούτσης αποδίδεται έως και σήμερα στις εσωκομματικές επιρροές του Αντώνη Σαμαρά, για τον οποίο, τυχόν καρατόμηση του υπουργού -υπό το ατιμωτικό βάρος, μάλιστα, ενός μεγάλου σκανδάλου- θα είχε ευθεία αντανάκλαση και στο γόητρο του ιδίου.

Υπό το πρίσμα αυτό, μια νέα «ισορροπία τρόμου» φαίνεται ότι εγκαθίσταται στις σχέσεις του Κυριάκου Μητσοτάκη με τον πρώην πρωθυπουργό και ότι το εσωτερικό ξεκαθάρισμα λογαριασμών θα περάσει από αλλεπάλληλα στάδια. Επί του παρόντος, ο Σαμαράς προσπαθεί να κάνει νέα επίδειξη ισχύος, ο δε Μητσοτάκης δείχνει ότι αναμένει μια πιο κατάλληλη στιγμή, για να επικυρώσει τη δική του κυριαρχία.

Ενδεχομένως, αυτό να γίνει στον ανασχηματισμό που θα δρομολογηθεί, εφόσον δεν προχωρήσει τελικά το σενάριο της ριζικής εκκαθάρισης διά των εκλογών, στον απόηχο της πανδημίας.

Προετοιμάζουν την άμυνα στην επίθεση ΣΥΡΙΖΑ

Με αυτή την εκκρεμότητα να παρατείνεται τουλάχιστον για το προσεχές διάστημα, στο Μαξίμου προσπαθούν, υποχρεωτικά τώρα, να προετοιμάσουν την άμυνά τους απέναντι στον ΣΥΡΙΖΑ, που σηκώνει τους τόνους για το θέμα και το φέρνει στη Βουλή σε επίπεδο ηγεσίας, διά του κ. Τσίπρα.

Από την κυβέρνηση μιλούν, βέβαια, όχι για άμυνα, αλλά για αντεπίθεση και ισχυρίζονται ότι τα στοιχεία που υπάρχουν από την ανάλογη διαχείριση προγραμμάτων που έκανε ο ΣΥΡΙΖΑ με τα ΚΕΚ, κατά την περίοδο της διακυβέρνησής του, δεν του επιτρέπουν να παριστάνει τον τιμητή.

Αρκετοί διακρίνουν πίσω από αυτό μια προσπάθεια… συμψηφισμού, στη βάση της λογικής «μη μιλάτε για να μη μιλάμε», ώστε σταδιακά να εξασθενήσει το θέμα και να μη βγάζει η μία πλευρά τα «άπλυτα» της άλλης στη φόρα.

Υπάρχουν, πάντως, και αυτοί που επισημαίνουν με νόημα ότι η κυβερνητική αντεπίθεση θα επικεντρωθεί πρωτίστως στο πρόσωπο της πρώην υπουργού Εργασίας, Έφης Αχτσιόγλου, η οποία, επί ΣΥΡΙΖΑ, είχε χειριστεί τα προγράμματα έως λίγο πριν από τις εκλογές.

Η στόχευση αυτή δεν στερείται και μιας πιο ειδικής σημασίας, καθώς η 35χρονη πρώην υπουργός ανήκει, κατά την εσωκομματική φιλολογία που αναπτύσσεται στον ΣΥΡΙΖΑ, στα πρόσωπα της νέας γενιάς, που θα μπορούσαν να διαδεχθούν τον κ. Τσίπρα, ύστερα από μια νέα πιθανή εκλογική ήττα του.

Και, υπό την έννοια αυτήν, ένα πλήγμα στο προφίλ της, άλλους θα τους στενοχωρούσε και άλλους θα τους έκανε να… μειδιούν στην Κουμουνδούρου!

ΠΗΓΗ: «δημοκρατία»

Η τηλεκατάρτιση των επιστημόνων δημιούργησε «ισορροπίες τρόμου» μεταξύ Μητσοτάκη-Σαμαρά! via newsbreak.gr.

Keywords
Τυχαία Θέματα