Ο κορωνοϊός… γέννησε πλήθος από «καλούς Σαμαρείτες» σε όλη την Ελλάδα

Τους αποκαλούν φύλακες αγγέλους των αδύναμων, καθώς προσφέρουν ανιδιοτελώς χείρα βοηθείας εκεί που η Πολιτεία υστερεί. Για ορισμένους συμπολίτες μας αποτελούν το μοναδικό στήριγμα στο ίσως πιο δύσκολο σταυροδρόμι της ζωής τους, ένα αποκούμπι ηθικής και ουσιαστικής στήριξης στον κυκεώνα ανημποριάς που αντιμετωπίζουν στο διάβα τους.

Είναι οι εκατοντάδες εργαζόμενοι και εθελοντές ανά την επικράτεια που δεν μένουν στο σπίτι, όπως η συντριπτική πλειονότητα των Ελλήνων πολιτών, αλλά βρίσκονται έξω προκειμένου να μην αφήσουν ούτε μία ψυχή αβοήθητη.

Ο λόγος για τους λεγόμενους «καλούς Σαμαρείτες»,

τους ανθρώπους που σε αυτές τις πρωτόγνωρες ημέρες της πανδημίας δεν σκέφτηκαν λεπτό να αφήσουν στο έλεός τους τις αδύναμες ψυχές και καθημερινά βρίσκονται στο πλευρό των αδύναμων, με κίνδυνο να νοσήσουν οι ίδιοι από τον ιό που διασπείρεται με ταχύτητα… φωτός.

Ενδεικτική είναι η προσπάθεια που καταβάλλουν καθημερινά οι εργαζόμενοι στην οργάνωση «Equal Society» ή αλλιώς «Κοινωνία Ίσων Ευκαιριών». Η μαγείρισσα της οργάνωσης Ελένη Μπίνιου ετοιμάζει σε καθημερινή βάση φαγητό, το οποίο στη συνέχεια διανέμεται από τους εργαζομένους σε αστέγους και απόρους συνανθρώπους μας.

Φορώντας τον απαραίτητο πλέον προστατευτικό εξοπλισμό, τις μάσκες μιας χρήσης και τα γάντια, οι άνθρωποι της «Κοινωνίας Ίσων Ευκαιριών» φροντίζουν ώστε να μη μείνει κανείς χωρίς τα απαραίτητα.

Η Ελένη Μπίνιου από την Κοινωνία Ίσων Ευκαιριών μαγειρεύει καθημερινά για άστεγους και άπορουςΔιανομή γευμάτων από την Κοινωνία Ίσων Ευκαιριών

Η προσφορά προς τον συνάνθρωπο, ωστόσο, δεν σταματά μονάχα στα γεύματα αλλά επεκτείνεται και στη φαρμακευτική περίθαλψη, μέσω των κοινωνικών φαρμακείων που λειτουργούν σε Λευκάδα και Κέρκυρα. Επιπλέον, σε συνεργασία με τον Οίκο Πρόνοιας της Ιεράς Μητρόπολης Λευκάδος και Ιθάκης προσφέρονται καθημερινά 100 μερίδες φαγητού σε απόρους και αστέγους στο νησί των Επτανήσων, ενώ παράλληλα λειτουργεί και το Ανοιχτό Κέντρο Ημέρας Αστέγων στην Κέρκυρα.

Πολίτες λαμβάνουν βοήθεια στο Κοινωνικό Φαρμακείο που λειτουργεί υπό την αιγίδα της Κοινωνίας Ίσων ΕυκαιριώνΗλικιωμένες ράβουν μάσκες

Μπορεί να βρίσκονται σε προχωρημένη ηλικία, ωστόσο οι γυναίκες του Κέντρου Ημερήσιας Φροντίδας Ηλικιωμένων στο Ρέθυμνο δεν το βάζουν κάτω και παρέχουν άοκνα τις εθελοντικές τους υπηρεσίες προς τους ήρωες με τις λευκές και γαλάζιες στολές.

Οι ηλικιωμένες κάθονται σε καθημερινή βάση μπροστά από τη ραπτομηχανή τους και ράβουν μάσκες για το ιατρικό και νοσηλευτικό προσωπικό της χώρας. Μέχρι στιγμής, οι μάσκες που έφτιαξαν έχουν σταλεί στα Νοσοκομεία «Σωτηρία» και «Σισμανόγλειο», σε ίδρυμα χρόνιων παθήσεων του Ηρακλείου και στην Ωτορινολαρυγγολογική Κλινική του Νοσοκομείου Ρεθύμνου.

Ηλικιωμένη ράβει μάσκες για γιατρούς και νοσηλευτές

«Η προσφορά τους έχει βαρύνουσα σημασία διότι πρόκειται για ηλικιωμένες που μας προσφέρουν χείρα βοηθείας από την απομόνωση που βρίσκονται. Πρόκειται για τις γυναίκες αυτές που όταν ήταν μικρές έπλεκαν τη φανέλα του στρατιώτη και πριν από λίγα χρόνια έφτιαχναν σκουφάκια και κασκόλ για τα προσφυγόπουλα. Η αγωνία τους για τον συνάνθρωπο είναι μεγάλη, περιμένουν απλώς το νεύμα μας και είναι έτοιμες για οτιδήποτε συντονίσουμε» αναφέρει στη «δημοκρατία» η πρόεδρος του Πανελλήνιου Συλλόγου Εργαζομένων στα Κέντρα Ημερήσιας Φροντίδας Ηλικιωμένων, Εμμανουέλα Μαθιουδάκη.

Ηλικιωμένη ράβει μάσκες για γιατρούς και νοσηλευτές

Για την κοινωνική κουζίνα του Κωνσταντίνου Πολυχρονόπουλου έχουν γίνει εκτενή αφιερώματα στα μεγαλύτερα μέσα ενημέρωσης του κόσμου. Η μικροσκοπική φιγούρα του και το γεμάτο καλοσύνη βλέμμα του «ζεσταίνουν» τα τελευταία χρόνια τις καρδιές ανθρώπων που για διάφορους λόγους βρίσκονται σε δυσμενή θέση και αδυνατούν να καλύψουν τις βασικές τους ανάγκες.

Με σύνθημα «Η αλληλεγγύη είναι το όπλο μας», ο κ. Πολυχρονόπουλος συνεχίζει εν μέσω πανδημίας να μαγειρεύει εκατοντάδες μερίδες φαγητού, οι οποίες στη συνέχεια τοποθετούνται σε αποστειρωμένα μπολάκια συσκευασίας και διανέμονται σε αστέγους, άπορες οικογένειες και συνταξιούχους που δυσκολεύονται να τα βγάλουν πέρα.

Ο Κωνσταντίνος Πολυχρονόπουλος μαγειρεύει με έναν ακόμη εθελοντή εν μέσω πανδημίας

Τα περιοριστικά μέτρα ατομικής προστασίας δεν επιτρέπουν αυτή την περίοδο το συλλογικό μαγείρεμα και την απόλαυση του φαγητού στο ίδιο τραπέζι, όπως συνέβαινε μέχρι πρότινος στην κοινωνική κουζίνα του «Άλλου Ανθρώπου».

Φροντίδα και στα αδέσποτα

Στους χαλεπούς καιρούς της πανδημίας υπάρχουν και αυτοί που φροντίζουν αδέσποτα ζώα, τα οποία για αρκετούς φαντάζουν ως «παράπλευρες απώλειες» αυτού του άνισου πολέμου. Στο πλαίσιο αυτό, η οργάνωση Dogs’ Voice έχει δημιουργήσει στο διαδίκτυο μια πλατφόρμα επικοινωνίας, που έχει στόχο να φέρει κοντά εθελοντές και ζώα.

Ο ενδιαφερόμενος μπορεί να μπει στο covid19.dogsvoice.gr και να ενημερωθεί για το πώς μπορεί να παρέχει βοήθεια και σίτιση σε τετράποδα εκτός του δήμου του, αλλά και πώς να γίνει εθελοντής ώστε να αναλάβει τη φροντίδα των αδέσποτων της περιοχής του.

Χείρα βοηθείας στα αδέσποτα από εθελοντή

Σύμφωνα, πάντως, με την υπεύθυνη της οργάνωσης Έλενα Δέδε, τα περισσότερα μηνύματα αφορούν ζώα τα οποία οι ιδιοκτήτες τους έχουν αφήσει στην εξοχική κατοικία τους, στην οποία -δυστυχώς- πολλές φορές δεν υπάρχει πρόσβαση από κάποιον άλλον.

Πολλά είναι, βέβαια, και τα αδέσποτα που σιτίζονταν από τις ταβέρνες ανά την Ελλάδα, το κλείσιμο των οποίων άφησε αρκετά ζωάκια χωρίς τροφή. Το κενό αυτό καλύπτουν καθημερινά δεκάδες εθελοντές, που σπεύδουν όπου χρειαστεί προκειμένου να μη μείνουν χωρίς φαγητό και νερό τα ανυπεράσπιστα αυτά πλάσματα.

Ο κορωνοϊός… γέννησε πλήθος από «καλούς Σαμαρείτες» σε όλη την Ελλάδα via newsbreak.gr.

Keywords
Τυχαία Θέματα