Ο κορωνοϊός θερίζει τους φτωχούς και «δείχνει» τις τεράστιες κοινωνικές ανισότητες

Ο νέος κορωνοϊός δεν κάνει διακρίσεις. Χτυπά ανεξαιρέτως πλούσιους και φτωχούς, ανθρώπους με εξουσία ή δίχως αυτή. «Ο νέος κορωνοϊός είναι… αταξικός» σχολιάζουν το διάστημα αυτό πολλοί αναλυτές αλλά και ειδικοί που -στο πλαίσιο της προσπάθειας που γίνεται για την έγκαιρη ανακάλυψη του εμβολίου– επιχειρούν να τον αποκωδικοποιήσουν. Τι γίνεται, όμως, όταν κάποιος προσβληθεί από τον Covid-19;

Μέσα από την αταξική του, ραγδαία εξάπλωση, ο νέος κορωνοϊός αποκάλυψε τις μεγάλες ανισότητες που έχουν δημιουργηθεί τα τελευταία χρόνια από την εφαρμογή ακραίων νεοφιλελεύθερων πολιτικών «συνταγών»,

οι οποίες, ειδικά στην Ευρώπη, έδειξαν ότι μόνο διαλυτικά λειτουργούν για τους φτωχότερους. Τα εθνικά συστήματα υγείας είτε αντέχουν οριακά είτε «γονατίζουν» μπροστά στον θάνατο που σκορπά ο Covid-19.

Τη στιγμή που εκατομμύρια Αμερικανοί βγαίνουν στην ανεργία, έχουν φανεί πολλά στο κομμάτι της πρόσβασης των απλών πολιτών στις πλατφόρμες κοινωνικής πρόνοιας. «Ο ιός έφερε στο προσκήνιο τις ανισότητες με έναν τρόπο που δεν αφορά μόνο τις θέσεις εργασίας και τους μισθούς, αλλά και με τις υγειονομικές συνθήκες και τις γενικότερες συνθήκες εργασίας, όπως, επίσης, και με την πρόσβαση στην ασφάλιση. Όλα αυτά τα στοιχεία υπογραμμίζουν το γεγονός ότι στη χώρα συνυπάρχουν δύο διαφορετικές κοινωνίες.

Εξαιτίας της αυξανόμενης ανισότητας, περισσότεροι άνθρωποι είναι ευάλωτοι» δήλωνε στον «Guardian» η Ελίζ Γκούλντ, οικονομολόγος στο Ινστιτούτο Οικονομικής Πολιτικής της Ουάσινγκτον, υπογραμμίζοντας ότι οι Αμερικανοί εργαζόμενοι είναι εξαιρετικά ευάλωτοι, γιατί δεν έχουν στη διάθεσή τους ούτε το δίχτυ ασφαλείας της κοινωνικής πρόνοιας που προσφέρουν ευρωπαϊκές χώρες, όπως η Γαλλία ή η Γερμανία, ούτε το δημόσιο σύστημα υγείας που συναντά κάποιος στη Βρετανία και στον Καναδά. Σε χειρότερη μοίρα στις ΗΠΑ φαίνεται ότι είναι οι Αφροαμερικανοί, καθώς γίνονται πιο ευάλωτοι στον κορωνοϊό.

Είναι χαρακτηριστικό πως στην επαρχία του Μιλγουόκι, στο Γουισκόνσιν, το 81% των θανάτων από κορωνοϊό αφορούσε μαύρους πολίτες, παρά το γεγονός ότι αποτελούν μόλις το 26% του πληθυσμού, σύμφωνα με στοιχεία του ProPublica. Ακόμη και σε πόλεις που δεν έχουν ακόμη χτυπηθεί πολύ από τον ιό, όπως το Κάνσας Σίτι, η υψηλότερη συγκέντρωση του ιού απαντάται στις συνοικίες που κατοικούνται κυρίως από Αφροαμερικανούς. Γροθιά στο στομάχι ήταν και σχετικό ρεπορτάζ των «New York Times», που σχολίαζε ότι σε πολιτείες του αμερικανικού Νότου οι φτωχότεροι δεν έχουν ισότιμη πρόσβαση στις δομές υγείας.

Τέλος, σύμφωνα με την εφημερίδα «δημοκρατία» αίσθηση προκάλεσε τις τελευταίες ώρες και η τοποθέτηση της Έμιλι Μέιτλις, παρουσιάστριας του BBC, η οποία άσκησε κριτική σε αξιωματούχους της βρετανικής κυβέρνησης για τις φράσεις που χρησιμοποιούν όταν αναφέρονται στον κορωνοϊό. «Η γλώσσα που χρησιμοποιείται γύρω από τον κορωνοϊό συχνά αποπροσανατολίζει την κοινή γνώμη. Δεν ξεπερνάς την αρρώστια μόνο αν είσαι δυνατός χαρακτήρας» τόνισε, προσθέτοντας ότι είναι «πολύ πιο δύσκολο να τον αντιμετωπίσεις αν είσαι φτωχός».

Ο κορωνοϊός θερίζει τους φτωχούς και «δείχνει» τις τεράστιες κοινωνικές ανισότητες via newsbreak.gr.

Keywords
Τυχαία Θέματα