Ο νέος Ποινικός Κώδικας έριξε την «αυλαία» στο περίφημο σκάνδαλο «ΔΕΗ TRAVEL»!

Έπαυσε, χθες, οριστικά, με απόφαση που εξέδωσε το Πενταμελές Εφετείο Κακουργημάτων,  η ποινική δίωξη κατά συνδικαλιστών της ΓΕΝΟΠ για την περίφημη υπόθεση «ΔΕΗ TRAVEL», τις «χρυσές» δαπάνες της ΔΕΗ την περίοδο 2008-11, στις οποίες συμπεριλαμβάνονταν σύμφωνα με το κατηγορητήριο υπέρογκα ποσά για πολυτελή ταξίδια και δώρα.

Κι αυτό διότι, όπως αναφέρει το «dikastiko.gr»,  μετά την εφαρμογή του νέου ποινικού κώδικα, απαιτείται δήλωση – παρασταση κατηγορίας από

τη ΔΕΗ για την πρόοδο της υπόθεσης στα δικαστήρια, διαφορετικά μετά την παρέλευση 4μηνης προθεσμία έχουμε εξάλειψη του αξιοποίνου.

Χρεώσεις ακόμα και για… πάρκινγκ συγγενών

Η υπόθεση είχε προκαλέσει σάλο καθώς, σύμφωνα με το βούλευμα, φέρονται να δόθηκαν δεκάδες χιλιάδες ευρώ, παρανόμως, την τριετία 2008-2011 σε προγράμματα κοινωνικού τουρισμού, πολυτελή ταξίδια και δώρα, γεύματα και άλλες παροχές, ενώ, στις δαπάνες περιλαμβάνονταν ακόμα και χρήματα που δόθηκαν για… πάρκινγκ μελών της ΓΕΝΟΠ ή συγγενικών τους προσώπων:

«Από τον έλεγχο παραστατικών των δαπανών των ετών 2008 έως και 2011 που πραγματοποιήθηκε διαπιστώθηκε ότι σε πολλές περιπτώσεις τα υποβληθέντα τιμολόγια αναφέρονται σε δαπάνες πολυτελών ταξιδιών,δώρων κλπ ή σε χρήση υπηρεσιών από μη δικαιούχους, καθώς και σε κάλυψη κινητοποιήσεων ή νομικών υπηρεσιών, στρεφόμενων μάλιστα κατά της εταιρίας… Στις πλείστες των περιπτώσεων, δεν αναγράφεται επί του παραστατικού ο σκοπός (του ταξιδιού, του γεύματος κλπ) ούτε τα ονόματα των συμμετεχόντων, ώστε να καθίσταται εφικτός ο ουσιαστικός έλεγχος της δαπάνης», ανέφερε το παραπεμπτικό βούλευμα.

Πάω από 1.000.000 ευρώ χασούρα

Η υπόθεση που εφέρετο να ζημίωσε την Δημόσια Επιχείρηση Ηλεκτρισμού με πάνω από 1 εκατομμύριο ευρώ, επρόκειτο να εκδικαστεί σε δεύτερο βαθμό για το αδίκημα της κακουργηματικής απάτης, για το οποίο βαρύνονταν επτά άτομα, μετά το «ξεσκαρτάρισμα» της υπόθεσης σε πρώτο βαθμό, όπου είχαν οδηγηθεί σε αθώωση, είτε για λόγους ουσίας, είτε λόγω παραγραφής 51 από τους συνολικά 58 κατηγορουμένους.

Όλοι είχαν τότε οδηγηθεί στο εδώλιο, ανάμεσα τους και συνδικαλιστές πρώτης γραμμής, όπως οι Νίκος Φωτόπουλος και Ρίζος Ρίζος. Κατά περίπτωση οι κατηγορούμενοι αντιμετώπιζαν τα αδικήματα της απιστίας κατά συναυτουργία και κατ’ εξακολούθηση, της άμεσης συνέργειας σε απιστία, της ηθικής αυτουργίας σε απιστία και της απάτης κατά συναυτουργία και κατ’ εξακολούθηση σε βάρος της ΔΕΗ. Ωστόσο, το πρωτόδικο δικαστήριο έκρινε ένοχους μόνο 7 πρώην συνδικαλιστές για το αδίκημα της απάτης, χωρίς όμως την επιβαρυντική περίσταση του ν.1608/50, γεγονός που έριξε πολύ την ποινή τους.

Ποινές που ξεκινούσαν από τα 3 χρόνια

Οι ποινές που επιβλήθηκαν τότε σε όσους κηρύχθηκαν ένοχοι, (οι Νίκος Φωτόπουλος, ο Ρίζος Ρίζος και η κόρη του, οι Παύλος Βαρλάμος, Αργύρης Παπαγεωργίου, Κων/νος Κατσαρός και Ευάγγελος Μπουζούλας ) ξεκινούσαν από τρία χρόνια φυλάκιση και φτάνανε έως τα 5 χρόνια κάθειρξη, δίνοντας στην έφεση τους ανασταλτικό αποτέλεσμα. Μάλιστα ο Νίκος Φωτόπουλος είχε στο πρωτόδικο δικαστήριο αθωωθεί για το δάνειο που χορήγησε η ΔΕΗ στην ΓΕΝΟΠ ύψους 500.000 ευρώ, καθώς το ποσό είχε επιστραφεί στην επιχείρηση.

Τα στελέχη της ΔΕΗ που είχαν προσέλθει και καταθέσει τότε στο Τριμελές εφετείο Κακουργημάτων, ανάμεσα τους και ο τότε πρόεδρος της, είχαν δηλώσει ότι καμία απολύτως ζημία δεν είχε υποστεί η επιχείρηση ηλεκτρισμού.

Ωστόσο, το δικαστήριο χθες κήρυξε απαράδεκτη την ποινική δίωξη, αφού η ΔΕΗ δεν ζήτησε την συνέχιση της υπόθεσης ούτε και στο πρωτόδικο δικαστήριο είχε δηλώσει παράσταση πολιτικής αγωγής.

Ο νέος Ποινικός Κώδικας έριξε την «αυλαία» στο περίφημο σκάνδαλο «ΔΕΗ TRAVEL»! - newsbreak

Keywords
Τυχαία Θέματα