Όταν μετατρέπονται σε ευλογία τα media

Κάθε φορά που υπάρχει η είδηση «Εξαφανίστηκε ένα παιδί» το στομάχι δένεται κόμπος. Κοιτάζεις σαν στήλη άλατος τη φωτογραφία, νιώθεις το δάκρυ να κυλάει ασυναίσθητα στο μάγουλο και τα συναισθήματα της οργής, της απόγνωσης, της στενοχώριας γίνονται κοκτέιλ που σου διαλύει το μυαλό.

Από τον Βασίλη Βέργη

Η 10χρονη Μαρκέλλα, η οποία βρέθηκε έπειτα από δύο ημέρες εξαφάνισης στη Θεσσαλονίκη, αποτελεί -ευτυχώς, λόγω της αίσιας κατάληξης της υπόθεσης- την πιο τρανή απόδειξη ότι η κοινωνία όχι μόνο δεν έπαψε

να λειτουργεί, μα εξακολουθεί να αποτελεί την ασφαλέστερη πανοπλία απέναντι σε κάθε έκφραση κτηνωδίας διπόδων με ανθρώπινη μορφή.

Ο πανελλήνιος ξεσηκωμός γλίτωσε τη ζωή του 10χρονου κοριτσιού. Και στην προκειμένη περίπτωση, η αστραπιαία κινητοποίηση με αιχμή του δόρατος τα media έφερε το πολυπόθητο αποτέλεσμα.

Οι δράστες της απαγωγής πανικοβλήθηκαν και άφησαν ελεύθερη τη μικρή, η οποία ναι μεν κουβαλάει ένα μεγάλο ψυχολογικό φορτίο, όμως -το πιο σημαντικό- σώθηκε. Και με την κατάλληλη επιστημονική υποστήριξη μπορεί να φτάσει στο σημείο κάποια στιγμή να βάλει στο ντουλάπι της λήθης αυτή την τρομερή περιπέτεια.

Σε τούτες τις στιγμές τα media λειτουργούν ως «ευλογία» και όχι ως «κατάρα», όπως πολλάκις υποστηρίζει ο κόσμος και σίγουρα σε πλείστες περιπτώσεις έχει δίκιο. Η άμεση πίεση που άσκησαν μέσα από την πολύπλευρη δημοσιοποίηση της απαγωγής, η εικόνα της μικρής Μαρκέλλας που πλημμύρισε την Ελλάδα και αποτυπώθηκε στο μυαλό κάθε πολίτη αποτέλεσαν τα όπλα της κοινωνίας κόντρα στους απάνθρωπους απαγωγείς. Η δύναμη της επικοινωνίας και της θέλησης έσωσε μια ανθρώπινη ζωή. Αυτό δεν πρέπει να το ξεχνάμε. Είναι η «γέφυρα» που θωρακίζει όταν λειτουργεί σωστά.

ΥΓ.: Τα social media αποτελούν τη σύγχρονη μορφή επικοινωνίας, όμως η ανάγνωση της άλλης πλευράς του νομίσματος προκαλεί τρόμο. Σαν κι εκείνον που σκόρπισε η δράστις της «υπόθεσης βιτριόλι», η οποία έχει σοκάρει εσχάτως ολόκληρη τη χώρα.

Ποιος μπορούσε να φανταστεί πριν από δύο δεκαετίες ότι μια εγκληματική πράξη θα είχε ως «αιτία» ένα… αίτημα φιλίας στο facebook; Ακόμη και η φράση «αίτημα φιλίας» μοιάζει με τρομερή ειρωνεία της μοίρας ύστερα απ’ αυτό που συνέβη. Η ζήλια, δυστυχώς, αποτελεί διαχρονικά ένα από χειρότερα ανθρώπινα πάθη. Η γυναικεία ζήλια ομοιάζει με ανίατη αρρώστια και μπορεί να οδηγήσει τον «ασθενή» σε πράξεις που δεν χωράει ο νους του ανθρώπου. Όπως συνέβη, με βάση τις υπάρχουσες ενδείξεις, και στην προκειμένη περίπτωση.

Η χρήση των social media προφανώς δεν μπορεί να δαιμονοποιείται επειδή κάποιοι εκ των χρηστών λειτουργούν παραβατικά. Όμως, από την άλλη πλευρά, ουδείς μπορεί να κλείσει τα μάτια στο γεγονός ότι εκεί έχει δημιουργηθεί ένας «άλλος κόσμος», ο οποίος για αρκετούς αποτελεί διέξοδο για να λειτουργήσουν όπως δεν μπορούν στην πραγματική ζωή. Γι’ αυτό και πολλά σύγχρονα εγκλήματα περνούν σήμερα μέσα από το συγκεκριμένο «τούνελ».
Δυστυχώς, το «βιτριόλι» των social media το έχουμε δει να εκφράζεται μέσα από την ασύδοτη συμπεριφορά πολλών, οι οποίοι με φρασεολογία πεζοδρομίου και εν κρυπτώ πίσω από fake προφίλ βγάζουν τα «κατακάθια» του χαρακτήρα τους, μένοντας ατιμώρητοι για κάτι που στην πραγματική ζωή δεν μπορεί να συμβεί.

Στην προκειμένη, πάντως, η γυναίκα, η οποία για ένα «αίτημα φιλίας» διέλυσε τη ζωή μιας άλλης, φώτισε ακόμα μια πτυχή του «κόσμου των social»: αυτή που δεν έχει να κάνει με την επικοινωνία των ανθρώπων, αλλά με το «άβυσσος η ψυχή τους»…

Όταν μετατρέπονται σε ευλογία τα media - newsbreak

Keywords
Τυχαία Θέματα