Πιθανή έξαρση σε θανάτους και αναπηρίες από εγκεφαλικά, λόγω της πανδημίας

Συναγερμό για πιθανή αύξηση των εγκεφαλικών, λόγω της πανδημίας του κορωνοϊού σημαίνει ο Ευρωπαϊκός Οργανισμός Αγγειακών Εγκεφαλικών Επεισοδίων.

Σύμφωνα με τους ειδικούς, υπάρχουν δύο πιθανές αιτίες για την αύξηση των θανάτων, αλλά και των αναπηριών από τα εγκεφαλικά επεισόδια: ο φόβος του κορωνοϊού, που κρατάει μακριά από τα νοσοκομεία τους ασθενείς, αλλά και ο πρωτοφανής φόρτος εργασίας των γιατρών και των νοσηλευτών, που εργάζονται καθημερινά κάτω από πολεμικές συνθήκες για να σώσουν χιλιάδες

ασθενείς της νόσου Covid-19, που προσέρχονται στα θεραπευτήρια.

Περίπου 1.500.000 Ευρωπαίοι πολίτες εκδηλώνουν σε ετήσια βάση κάποιο Αγγειακό Εγκεφαλικό Επεισόδιο (ΑΕΕ), σύμφωνα με τα επίσημα στοιχεία του Ευρωπαϊκού Οργανισμού Αγγειακών Εγκεφαλικών Επεισοδίων. Το 20% των ασθενών αυτών καταλήγει λόγω του ΑΕΕ, ενώ το ένα τρίτο παρουσιάζει υπολειμματική αναπηρία και εξάρτηση.

Έγκαιρη παρέμβαση για σωτήρια έκβαση

Η πιθανότητα της καλής λειτουργικής έκβασης των ασθενών με ΑΕΕ, εξαρτάται σε μεγάλο βαθμό από την ταχύτητα με την οποία οι ασθενείς αυτοί προσέρχονται σε νοσοκομεία, όπου υπάρχει πρόσβαση σε εξειδικευμένες θεραπείες.

Σε αυτές συγκαταλέγονται οι θεραπείες επαναιμάτωσης στο οξύ ισχαιμικό ΑΕΕ (ενδοφλέβια θρομβόλυση, μηχανική θρομβεκτομή), οι χειρουργικές και ενδοαγγειακές θεραπείες αντιμετώπισης των εγκεφαλικών αγγειακών δυσπλασιών σε ασθενείς με αιμορραγικά ΑΕΕ, η νοσηλεία σε εξειδικευμένες μονάδες αντιμετώπισης ΑΕΕ, οι θεραπείες δευτερογενούς πρόληψης και οι θεραπείες αποκατάστασης.

Σε μια μελέτη συμπλήρωσης ερωτηματολογίων από 426 επαγγελματίες υγείας που αντιμετωπίζουν ασθενείς με ΑΕΕ σε 55 χώρες, καταγράφηκε ότι, μόνο το 20% των συμμετεχόντων δήλωσε πως οι ασθενείς με ΑΕΕ αντιμετωπίζονται με τον συνήθη τρόπο, τόσο στην οξεία φάση, όσο και στη φάση της αποκατάστασης στα νοσηλευτικά τους ιδρύματα κατά τη διάρκεια της πανδημίας του Covid-19.

Επίσης, καταγράφηκε ότι η έλλειψη βέλτιστης θεραπευτικής αντιμετώπισης μπορεί να οδηγήσει σε μεγαλύτερες πιθανότητες θανάτου και μικρότερες πιθανότητες καλής λειτουργικής έκβασης των ασθενών με ΑΕΕ.

Δεν υπάρχουν τεκμηριωμένα δεδομένα, που να υποδηλώνουν ότι η επίπτωση των ΑΕΕ έχει ελαττωθεί μετά την έναρξη της πανδημίας του Covid-19, αλλά, σε πολλές χώρες, προσέρχονται στα νοσοκομεία λιγότεροι ασθενείς με πιθανά συμπτώματα εκδήλωσης ΑΕΕ, σύμφωνα με τον καθηγητή Νευρολογίας του ΕΚΠΑ, της Β’ Νευρολογικής Κλινικής του Nοσοκομείου Αττικόν, γενικό γραμματέα της Ελληνικής Εταιρείας Αγγειακών Εγκεφαλικών Νόσων και μέλος του Δ.Σ. του Ευρωπαϊκού Οργανισμού ΑΕΕ Γεώργιο Τσιβγούλη.

«Αυτό μπορεί να οφείλεται σε διαφορετικά αίτια, όπως ο φόβος να μολυνθούν από τον ιό κατά την επίσκεψή τους στο νοσοκομείο και η υποκειμενική τους θεώρηση ότι, το ιατρικό προσωπικό δεν έχει χρόνο να ασχοληθεί με τη θεραπευτική αντιμετώπιση ασθενών με ΑΕΕ, λόγω των ανειλημμένων υποχρεώσεών του που σχετίζονται με την αντιμετώπιση ασθενών με Covid-19», εξηγεί ο καθηγητής.

O Ευρωπαϊκός Οργανισμός ΑΕΕ υποστηρίζει τις προσπάθειες διαχείρισης της πανδημίας με Covid-19 και της αντιμετώπισης ασθενών με κορωνοϊό. Παράλληλα όμως, δίνει ιδιαίτερη έμφαση στη σημασία της έγκαιρης προσέλευσης ασθενών με εγκεφαλικά στα νοσοκομεία και συστήνει ότι θα πρέπει να διατηρηθεί το ίδιο επίπεδο αντιμετώπισης ασθενών με ΑΕΕ (συμπεριλαμβανομένων των ενδοφλέβιων και ενδοαγγειακών θεραπειών επαναιμάτωσης) που ίσχυε και πριν από την εκδήλωση της πανδημίας.

Πιθανή έξαρση σε θανάτους και αναπηρίες από εγκεφαλικά, λόγω της πανδημίας via newsbreak.gr.

Keywords
Τυχαία Θέματα