Προσοχή: Έτσι γίνεται η εξαπάτηση ηλικιωμένων – Τι επισημαίνει η Αστυνομία

Διάφορα τεχνάσματα χρησιμοποιούν απατεώνες, τη δράση των οποίων αποκαλύπτουν οι ίδιοι οι παθόντες, κυρίως ηλικιωμένοι, οι οποίοι παρασύρονται εύκολα, πιστεύοντας τους επιτήδειους.

Η μέθοδος απόσπασης χρημάτων και κοσμημάτων περιλαμβάνει διάφορα προσχήματα-τεχνάσματα (πρόσχημα πρόκλησης τροχαίου ατυχήματος, πρόσχημα νοσηλείας συγγενικού προσώπου, προσποιούμενοι τους τεχνικούς επικαλούμενοι υποτιθέμενη ηλεκτρολογική βλάβη κ.ά.)

Συνήθως τα άτομα αυτά «πλησιάζουν» τους ηλικιωμένους, ως γνωστοί συγγενικών-φιλικών προσώπων,

τα ονόματα των οποίων φροντίζουν να μάθουν.

Προσπαθήσουν να πείσουν για την καταβολή χρηματικού ποσού, με το πρόσχημα επείγουσας ανάγκης συγγενικού-φιλικού προσώπου (π.χ. νοσηλεία σε νοσοκομείο). Το ίδιο μπορεί να προσπαθήσουν και τηλεφωνικά, ζητώντας ραντεβού για την κατάθεση των μετρητών.

Επικαλούνται έκτακτη ανάγκη γνωστού-συγγενικού προσώπου, είσοδος δήθεν σε εντατική νοσοκομείου και άμεση ανάγκη εγχείρησης.

Ζητούν την καταβολή χρημάτων για οφειλές γνωστών ή συγγενικών προσώπων σε δημόσιες υπηρεσίες ή σε καταστήματα-εταιρείες για αγορά αγαθών-προσφορά υπηρεσιών.

Η Αστυνομική Διεύθυνση Θεσσαλονίκης επισημαίνει ότι πρέπει να επιδιώκουν πάντα οι ίδιοι οι ηλικιωμένοι να επικοινωνούν τηλεφωνικά με το γνωστό-συγγενικό τους πρόσωπο, προς επιβεβαίωση των όσων επικαλούνται οι επιτήδειοι.

Η επικοινωνία να γίνεται με δικό τους τηλέφωνο και κατόπιν δικής τους πρωτοβουλίας και να μην δέχονται να μιλούν με άτομο το οποίο κάλεσαν οι άγνωστοι, γιατί υπάρχει η δεύτερη φάση της εξαπάτησης με μίμηση ομιλίας.

Σε κάθε περίπτωση, να δηλώνουν ότι δεν πρόκειται να παραδώσουν χρήματα, εάν δεν εμφανιστούν οι γνωστοί-συγγενείς τους ή εάν δεν τους δουν με τα μάτια τους και να καταγράφουν, εάν είναι δυνατόν, τον αριθμό της πινακίδας του αυτοκινήτου του επιτήδειου.

Προσοχή: Έτσι γίνεται η εξαπάτηση ηλικιωμένων – Τι επισημαίνει η Αστυνομία - newsbreak

Keywords
Τυχαία Θέματα