Σας ενδιαφέρει: Οδηγός είσπραξης αναδρομικών για τους δικαιούχους κληρονόμους

Ποιοι και πώς μπορούν να εισπράξουν τα ποσά που δεν πρόλαβαν να εκταμιεύσουν οι δικαιούχοι. Αναλυτικά η διαδικασία, τα δικαιολογητικά και τα προβλήματα. Γιώργος Ρωμανιάς: «Βασική προϋπόθεση, η αποδοχή κληρονομιάς»

Νάσος Χατζητσάκος

Τον τρόπο με τον οποίο μπορούν οι κληρονόμοι να λάβουν τα αναδρομικά που δεν πρόλαβαν να πάρουν στα χέρια τους οι άμεσοι δικαιούχοι συνταξιούχοι, εξαιτίας των χρονοβόρων δικαστικών διαδικασιών και του (εσκεμμένου;) διακυβερνητικού «στρουθοκαμηλισμού» από το 2015 έως σήμερα, παρουσιάζει η «κυριακάτικη δημοκρατία», δεδομένου ότι, μέχρι στιγμής, από το αρμόδιο υπουργείο

Εργασίας και από τον ΕΦΚΑ δεν έχουν δοθεί οι απαραίτητες οδηγίες για να «επουλωθούν» όσο πιο δίκαια γίνεται αυτές οι κοινωνικές, όπως εξελίχθηκαν, «πληγές».

Σχετικές πληροφορίες από τους αρμοδίους προς τα μέλη οικογενειών που δικαιούνται να λάβουν τα αναδρομικά που δεν πρόλαβαν να πάρουν τα άμεσα συγγενικά τους πρόσωπα δεν έχουν δημοσιοποιηθεί παρά το γεγονός ότι η επιστροφή -ενός μέρους- των παράνομων μειώσεων ήδη άρχισε.

Συγκεκριμένα, σε εφαρμογή των πρόσφατων αποφάσεων της Ολομέλειας του Συμβουλίου της Επικρατείας (ΣτΕ), την περασμένη Πέμπτη 9 Ιουλίου πιστώθηκαν επιστροφές οκτώ μηνών σε περίπου 235.000 δικαιούχους και δικαιούχες επικουρικών που, εκτός νόμου, είχαν «κουρευτεί» στα μέσα του 2016. Τον Οκτώβριο του 2020, επίσης, αναμένονται τα αναδρομικά του νέου επανυπολογισμού σε όσους «νέους» συνταξιούχους (όσους συνταξιοδοτήθηκαν από τις 13 Μαΐου του 2016 και μετά, με βάση τις διατάξεις του νόμου Κατρούγκαλου – ν. 4387/16) έχουν πάνω από 31 έτη ασφάλισης.

Ποιοι, λοιπόν και πώς μπορούν, ως νόμιμοι κληρονόμοι, να ζητήσουν και να λάβουν τα αναδρομικά που δεν πρόλαβαν να απολαύσουν οι άμεσοι/ες δικαιούχοι/ες και τα οποία δικαιούνται βάσει νόμου;

Όπως δηλώνει στην «κυριακάτικη δημοκρατία» ο πρώην γενικός γραμματέας Κοινωνικών Ασφαλίσεων Γιώργος Ρωμανιάς, «σε όσες περιπτώσεις υπάρχει αποδοχή κληρονομιάς, που αποτελεί και τη βασική προϋπόθεση, από τον ΕΦΚΑ πρέπει υποχρεωτικά να δοθούν στους κληρονόμους τα αναδρομικά. Και για να αποφευχθούν ταλαιπωρίες, ζητούμενο είναι να υπάρξει η απαραίτητη βούληση από την πλευρά των αρμοδίων. Οσον αφορά τα αναδρομικά τα οποία δόθηκαν πρόσφατα για τις επικουρικές, το ποσό που μπορούν να διεκδικήσουν και να λάβουν οι νόμιμοι κληρονόμοι είναι από την 1η Οκτωβρίου του 2019 έως και την ημερομηνία του θανάτου του/της άμεσου/ης δικαιούχου/ας».

Πιο αναλυτικά, σύμφωνα με έγκυρους νομικούς, με βάση το κληρονομικό δικαίωμα το σύνολο του -όποιου- ποσού που θα προκύψει τελικά από αναδρομικά για καθέναν από τους θανόντες συνταξιούχους (ή τις θανούσες) το δικαιούνται τμηματικά οι πιο κοντινοί τους, ανάλογα με τον βαθμό συγγένειας. Οι αξιώσεις των κληρονόμων, τονίζουν δικηγόροι εξειδικευμένοι στο ασφαλιστικό Δίκαιο, αφορούν όποια τυχόν διορθωτικά ποσά επιστραφούν από την ημερομηνία που ξεκινά ο υπολογισμός τους έως και την ημέρα θανάτου του/της αρχικού δικαιούχου/ας.

Έγγραφα – αίτηση που θα χρειαστούν

Με βάση την κείμενη νομοθεσία, μεταξύ των βασικών δικαιολογητικών τα οποία θα χρειαστούν οι νόμιμοι κληρονόμοι (συνταξιούχων οι οποίοι απεβίωσαν και δικαιούνταν αναδρομικά για τη χρονική περίοδο έως την ημερομηνία του θανάτου τους) να υποβάλουν, μαζί με το σχετικό αίτημα προς τον ΕΦΚΑ ή το ΕΤΕΑΕΠ, ανάλογα με την κάθε περίπτωση, είναι τα εξής:

α) Η ληξιαρχική πράξη θανάτου του/της συνταξιούχουβ) Η βεβαίωση της αποδοχής κληρονομιάςγ) Το Πιστοποιητικό Εγγύτερων Συγγενώνδ) Το πιστοποιητικό της μη δημοσίευσης διαθήκης ήε) στην περίπτωση ύπαρξης διαθήκης, τη διαθήκη πιστοποιημένη με συμβολαιογραφική πράξη

Φυσικά, η διαδικασία ακόμη και ως προς την υποβολή σχετικού αιτήματος, ειδικά μετά την περίοδο του lockdown εξαιτίας του κορωνοϊού, είναι εξαιρετικά δύσκολη. Ακόμη και η πρόσβαση στις υπηρεσίες του ΕΦΚΑ μοιάζει με περιπέτεια, με τις «ουρές» των ασφαλισμένων και των συνταξιούχων έξω από τις εισόδους του να αποτελεί καθημερινό -και ανεπίλυτο- πρόβλημα και σίγουρα απαιτούνται τεράστια αποθέματα υπομονής για να αντιμετωπίσει το κοινό μία εκ των προτέρων δεδομένη πολύωρη αναμονή.

Επίσης, όπως αναφέρουν εκπρόσωποι συνταξιουχικών σωματείων, δεν φαίνεται να υπάρχει, τουλάχιστον σε κάποιο εμφανές σημείο της αρχικής ιστοσελίδας του e-ΕΦΚΑ, κάποια σχετική επιλογή ή ακόμη και παραπομπή σε πληροφορίες σε σχέση με το «τι πρέπει να κάνουν οι κληρονόμοι;» για να πάρουν τα αναδρομικά που δεν πρόλαβαν να απολαύσουν οι άμεσοι δικαιούχοι και τα οποία δικαιούνται βάσει της κείμενης νομοθεσίας. Το γεγονός αυτό, τονίζουν οι ίδιοι κύκλοι, χωρίς να αποκλείεται η όποια σκοπιμότητα για τη συγκράτηση της δαπάνης (δεδομένου ότι ένα μεγάλο ποσοστό δικαιούχων, κάθε είδους παροχών ή ποσών που πρέπει να πάρει από το Δημόσιο, δεν τα απολαμβάνει ποτέ λόγω «άγνοιας νόμου»), σίγουρα θα βάλει σε ακόμη μία μεγάλη ταλαιπωρία χιλιάδες πολίτες.

Τι προβλέπει ο νόμος, πώς γίνεται η κατανομή

Σύμφωνα με την ισχύουσα νομοθεσία, τα αναδρομικά κατανέμονται στα δικαιούχα μέλη ως εξής:

Εφόσον υπάρχει μόνο σύζυγος στη ζωή, τότε θα πρέπει να πάρει το σύνολο των αναδρομικών.Εάν υπάρχουν σύζυγος και τέκνα, τότε το ¼ των αναδρομικών αποδίδεται στον/στη σύζυγο και τα υπόλοιπα (¾) πρέπει να τα πάρουν τα παιδιά.Εάν υπάρχουν χήρα ή χήρος και αδέρφια του θανόντος, τότε από το σύνολο του διορθωτικού ποσού το ½ δικαιούται ο/η σύζυγος και το υπόλοιπο μισό τα αδέρφια.Εάν δεν υπάρχει στη ζωή σύζυγος αλλά υφίστανται παιδιά, τότε το σύνολο των αναδρομικών αποδίδεται στο παιδί ή στα τέκνα ισομερώς.Εάν δεν υπάρχει σύζυγος αλλά μόνο αδέρφια, τότε τα αναδρομικά επιστρέφονται ισομερώς στα αδέρφια του θανόντος.Αναλόγως, εάν δεν υπάρχει σύζυγος, παιδιά ή αδέρφια του θανόντος, τα αναδρομικά μπορούν να διεκδικήσουν οι υπόλοιποι συγγενείς και πάντα με βάση τον πιο κοντινό βαθμό συγγένειας με τον ή τη συνταξιούχο που έχει φύγει από τη ζωή.

Τα δεδομένα αυτά ανατρέπονται στην περίπτωση που υπάρχει διαθήκη. Σε αυτό το ενδεχόμενο (της ύπαρξης διαθήκης) τα αναδρομικά επιστρέφονται σε αυτούς τους οποίους έχει ορίσει ως κληρονόμους του/της ο θανών ή η θανούσα, αντίστοιχα.

Σας ενδιαφέρει: Οδηγός είσπραξης αναδρομικών για τους δικαιούχους κληρονόμους - newsbreak

Keywords
Τυχαία Θέματα