Στα «μαχαίρια» ΗΠΑ και Κίνα (και) για το εμβόλιο για την αντιμετώπιση του κορωνοϊού

Τη σειρά του να απαντήσει στις κατηγορίες της Ουάσινγκτον περί «κινεζικού ιού» και σινικών ευθυνών περίμενε και πήρε το Πεκίνο, δίνοντας όχι απλώς συνέχεια, αλλά και νέες προεκτάσεις στον λεκτικό πόλεμο που έχει ξεσπάσει ανάμεσα στις δύο υπερδυνάμεις με αφορμή τον νέο κορωνοϊό Covid-19 και φόντο τον εμπορικό πόλεμο που μετρά μήνες. Αυτή τη φορά τη σκυτάλη πήρε η πρεσβεία της Κίνας στη Γαλλία, που υπαινίχθηκε την περασμένη εβδομάδα πως η πανδημία ξεκίνησε από τις ΗΠΑ.

Από
τη Θεανώ Καρούτα

«Πόσα κρούσματα του Covid-19 υπήρχαν μεταξύ των 20.000 νεκρών από τη γρίπη που είχε ξεκινήσει τον περασμένο Σεπτέμβριο;» διερωτήθηκε ρητορικά η κινεζική πρεσβεία, προχωρώντας σε σαφείς υπαινιγμούς, χωρίς ωστόσο να παραθέτει επιστημονικά στοιχεία ως έρεισμά τους, ακριβώς όπως έκανε άλλωστε και ο Ντόναλντ Τραμπ, όταν επαναλάμβανε τα περί «κινεζικού ιού» και κινεζικής υπαιτιότητας και ολιγωρίας.

Οι ΗΠΑ άραγε «δεν προσπάθησαν να κρύψουν την πνευμονία που προκαλεί ο νέος κορωνοϊός πίσω από τη γρίπη;» συνέχισε η πρεσβεία μέσα από τον λογαριασμό της στο twitter. Αξίζει να σημειωθεί πως ήταν η πρώτη φορά που το Πεκίνο συνέδεσε ανοιχτά την επιδημία με το «αιφνίδιο κλείσιμο τον περασμένο Ιούλιο του πιο μεγάλου αμερικανικού κέντρου βιοχημικών όπλων, στη βάση Φορτ Ντέτρικ στο Μέριλαντ».

Δείτε επίσης: Ξεπέρασαν τους 30.000 οι νεκροί παγκοσμίως από τον Covid-19! Πάνω από 21.000 τα θύματα στην Ευρώπη

«Μετά το κλείσιμο μία σειρά από κρούσματα πνευμονίας ή παρόμοια κρούσματα εμφανίστηκαν στις ΗΠΑ» υποστήριξε, αφήνοντας λίγο αργότερα να εννοηθεί πως ο νέος κορονοϊός ήταν παρών στην Ιταλία ήδη από τα τέλη του 2019 και ότι τα πρώτα κρούσματα στην Ιταλία προέρχονταν από τις ΗΠΑ.

Την ώρα πάντως που ο ρηματικός πόλεμος μεταξύ ΗΠΑ – Κίνας συνεχίζεται, την προσοχή της παγκόσμιας κοινής γνώμης μονοπωλεί ένα άλλο θέμα, αυτό του πολυπόθητου εμβολίου. Μια άλλη μάχη, στην οποία επίσης πρωταγωνιστούν οι δύο υπερδυνάμεις.

Σύμφωνα με την «Washington Post», Αμερικανοί επιστήμονες προχώρησαν σε μια σπουδαία ανακάλυψη που γεμίζει αισιοδοξία. Σε αντίθεση με τους περισσότερους ιούς που αναπτύσσουν μεταλλάξεις καθώς αναπαράγονται και «κινούνται» στον ανθρώπινο οργανισμό, ο γενετικός κώδικας του SARS-CoV-2 παραμένει σχετικά σταθερός καθώς η διασπορά του στον ανθρώπινο πληθυσμό είναι εν εξελίξει.

«Θέμα χρόνου η δημιουργία εμβολίου»

Με δεδομένο πως κάθε μετάλλαξη μπορεί να κάνει τον εκάστοτε ιό περισσότερο ή λιγότερο επικίνδυνο για τον άνθρωπο, καθώς και πιο ανθεκτικό σε κάποιο εμβόλιο, η αμερικανική ανακάλυψη καταδεικνύει πως το εμβόλιο που θα ανακαλυφθεί για την αντιμετώπιση του φονικού ιού, που έχει στοιχίσει τη ζωή σε περισσότερους από 21.000 ανθρώπους, θα είναι πιθανότατα ιδιαίτερα αποτελεσματικό στην καταπολέμησή του. Μάλιστα, οι ειδικοί αναφέρουν πως «η δημιουργία εμβολίου είναι πλέον θέμα χρόνου».

Συγκεκριμένα, η ομάδα των επιστημόνων που μελετούν τον SARS-CoV-2 υποστηρίζει ότι ο νέος κορωνοϊός φαίνεται να μεταλλάσσεται αργά και ότι ένα τελικό εμβόλιο δεν θα χρειαστεί να αλλάξει πολύ, αν όχι καθόλου, για να προστατεύσει τους ανθρώπους από τη νόσο.

Η βραδεία μετάλλαξη του στελέχους του, εάν παραμείνει στα σημερινά επίπεδα, συνεπάγεται ότι οι λοιμωξιολόγοι θα μπορούν να βασιστούν για αρκετό χρόνο σε ένα συγκεκριμένο είδος εμβολίου που θα καταπολεμά αρκετά αποτελεσματικά τον ιό. Σύμφωνα με μοριακό γενετιστή του πανεπιστημίου Johns Hopkins, το στέλεχος του SARS-CoV-2 που εξαπλώνεται τώρα στον κόσμο έχει υποστεί περίπου τέσσερις με 10 μεταλλάξεις σε σύγκριση με την αρχική μορφή του που εντοπίστηκε στην Ουχάν της Κίνας τον Δεκέμβριο του 2019.

«Αυτός είναι ένας σχετικά μικρός αριθμός μεταλλάξεων, αν αναλογιστούμε τον πολύ μεγάλο αριθμό ανθρώπων που έχει προσβάλει ο κορωνοϊός. Σε αυτό το σημείο ο ρυθμός μετάλλαξης του ιού μάς δίνει ελπίδα ότι το εμβόλιο που θα αναπτυχθεί θα είναι μίας και μόνο εφάπαξ χορήγησης, αντί να χρειάζεται ένα νέο εμβόλιο κάθε χρόνο, όπως συμβαίνει με το εμβόλιο της εποχικής γρίπης. Αυτή είναι μια εξαιρετική εξέλιξη» δήλωσε ο ίδιος στην «Washington Post».

Την ίδια ώρα, και στην Κίνα έχουν σηκώσει τα μανίκια και εργάζονται εντατικά πάνω στις πρώτες κλινικές δοκιμές εμβολίων. «Την περασμένη Παρασκευή σε 108 εθελοντές, μοιρασμένους σε τρεις ομάδες, έγιναν οι πρώτες ενέσεις» ανέφερε στις αρχές της εβδομάδας η εφημερίδα «Global Times», προσθέτοντας πως οι εθελοντές, ηλικίας μεταξύ 18 και 60 ετών, κατάγονται όλοι από την πόλη Ουχάν.

Αξίζει να σημειωθεί πως οι υγειονομικές Αρχές της Κίνας έδωσαν το πράσινο φως για να αρχίσει η φάση της δοκιμής του εμβολίου σε ανθρώπους την ημέρα που ανακοινωνόταν η έναρξη μιας πρώτης δοκιμής εμβολίου εναντίον του κορωνοϊού στο Σιάτλ, σε 45 ενήλικους εθελοντές.

Στα «μαχαίρια» ΗΠΑ και Κίνα (και) για το εμβόλιο για την αντιμετώπιση του κορωνοϊού via newsbreak.gr.

Keywords
Τυχαία Θέματα