«Σταυρόλεξο» για την κυβέρνηση η πανδημία και η οικονομία της επόμενης μέρας
Ενάμιση σχεδόν μήνα μετά τον εντοπισμό του πρώτου κρούσματος του κορωνοϊού στην Ελλάδα, ο μέχρι στιγμής απολογισμός που κάνουν στην κυβέρνηση είναι γενικώς θετικός όσον αφορά την πολιτική που εφαρμόστηκε από την πρώτη στιγμή, αλλά με πολλά και πολύπλοκα ερωτήματα που προκύπτουν για την επόμενη μέρα. Γιατί μπορεί έως τώρα, σε σχέση με τις άλλες χώρες, η κατάσταση να είναι καλύτερη, όμως, όπως γνωρίζουν καλά στο Μέγαρο Μαξίμου, τα πιο δύσκολα αρχίζουν από εδώ και πέρα.
Το στοίχημα για τον Κυριάκο Μητσοτάκη είναι μεγάλο,
Το πλέον θετικό και σημαντικό είναι ότι η Ελλάδα δείχνει να ξεπερνά την πανδημία, τουλάχιστον σε αυτό το στάδιό της, αφού κανείς δεν μπορεί να προβλέψει τι θα γίνει στη συνέχεια και ειδικά το φθινόπωρο. Στο κυβερνητικό στρατόπεδο υπάρχει ικανοποίηση για το γεγονός ότι η θνησιμότητα από όλες τις αιτίες στη χώρα μας εξακολουθεί να παραμένει στα πλαίσια του αναμενόμενου για αυτή την περίοδο του έτους, πολύ χαμηλότερη από τις υπόλοιπες ευρωπαϊκές, κάνουν λόγο για «σημαντική νίκη», ωστόσο κρούουν τον κώδωνα του κινδύνου, ότι σε καμία περίπτωση δεν θα πρέπει να υπάρξει εφησυχασμός.
Όσον αφορά την οικονομία, είναι ένα εξίσου δυσεπίλυτο σταυρόλεξο, το οποίο προσώρας, τόσο με την αύξηση του Προϋπολογισμού και τη διάθεση επιπλέον κονδυλίων από τα προγραμματισμένα όσο και με τις κινήσεις που έχουν γίνει σε επίπεδο Ευρωπαϊκής Ένωσης, αντιμετωπίζεται, τουλάχιστο όσο διαρκεί η πανδημία.
Σε συνεννόηση με τις Βρυξέλλες, δόθηκε η μέγιστη δυνατή ευελιξία στη χρήση των πόρων του ΕΣΠΑ και στις κρατικές ενισχύσεις, εφαρμόζεται η ρήτρα γενικής διαφυγής από τους περιορισμούς του Συμφώνου Σταθερότητας και Ανάπτυξης, με αποτέλεσμα να μην ισχύουν οι δημοσιονομικοί στόχοι που είχαν τεθεί στα κράτη-μέλη για το 2020, ενώ εγκρίθηκαν και άλλα εργαλεία ρευστότητας, όπως το νέο πρόγραμμα ποσοτικής χαλάρωσης και η αποδοχή των ελληνικών ομολόγων ως ενέχυρα από την Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα.
Προσαρμοσμένα δημοσιονομικά μέτραΣχετικά με τις κινήσεις εντός της χώρας, εφαρμόζονται τα προσαρμοσμένα δημοσιονομικά μέτρα για το δίμηνο Μαρτίου και Απρίλιου, κάτι που αναμένεται να γίνει και για τον Μάιο και τον Ιούνιο. Επιπλέον αυτών των 14 δισ. ευρώ, υλοποιείται ένα πακέτο ενίσχυσης της ρευστότητας των επιχειρήσεων περίπου 10 δισ. ευρώ.
Από την άλλη, μπορεί η κυβέρνηση να ξεπερνά την πανδημία με σχετικά μικρό αριθμό νεκρών, ωστόσο, με φόντο και την επόμενη μέρα, τα μέτρα που έχει λάβει, είτε λόγω καθυστέρησης στη χορήγησή τους είτε λόγω των εξαιρέσεων σε συγκεκριμένες κατηγορίες επιχειρηματιών και εργαζομένων, με την έξοδο από τα σπίτια και τη συνειδητοποίηση της κατάστασης, υπάρχει ο κίνδυνος να προκαλέσουν μεγάλες αντιδράσεις στην κοινωνία. Γιατί, θέλοντας και μη, οι πιθανότητες για πλήθος λουκέτων στην αγορά, τσουνάμι απολύσεων ή μείωσης των μισθών είναι το πλέον πιθανό σενάριο, με ό,τι αυτό μπορεί να επακολουθήσει.
Ο υπουργός Οικονομικών Χρήστος Σταϊκούρας τοποθετεί την ύφεση την οποία αναμένεται να προκαλέσει στην ελληνική οικονομία η πανδημική κρίση γύρω στο 4%, εκτίμηση δυστυχώς υπερβολικά αισιόδοξη. Για παράδειγμα, η HSBC αναμένει υποχώρηση κατά 6% του ΑΕΠ το 2020, η ιταλική τράπεζα UniCredit εκτιμά ύφεση έως και 18,6% στην ελληνική οικονομία, ενώ ο Οργανισμός Οικονομικής Συνεργασίας και Ανάπτυξης (ΟΟΣΑ) βλέπει τα μέτρα περιορισμού που εφαρμόζονται να επιφέρουν πιθανή ύφεση ακόμη και της τάξης του 35% στις χώρες που πλήττονται από τον κορωνοϊό.
Το πρόβλημα στην ελληνική οικονομία εν όψει της πολυπόθητης επιστροφής στην κανονικότητα είναι προφανές, ο κίνδυνος κλυδωνισμών και απειλής της κοινωνικής συνοχής και σταθερότητας ορατός και το μέλλον, αβέβαιο. Στόχος του Κυριάκου Μητσοτάκη είναι, ανάλογα και με τις εξελίξεις, το τρέχον έτος να περιοριστούν, όσο το δυνατόν, οι αρνητικές οικονομικές συνέπειες της πανδημίας και να μπουν τα θεμέλια για τη συνέχεια. Εν πολλοίς, κομβικός θα είναι και ο περαιτέρω ο ρόλος της Ε.Ε., η οποία, ελέω Γερμανίας κυρίως, εξακολουθεί να είναι διχασμένη και να μη λαμβάνεται μια ξεκάθαρη απόφαση υπέρ των χωρών που έχουν πληγεί περισσότερο από τον κορωνοϊό.
Στο πλαίσιο αυτό εντάσσεται το αίτημα του Έλληνα πρωθυπουργού μαζί με άλλους οχτώ ηγέτες για έκδοση ευρωομολόγου για την αντιμετώπιση των συνεπειών της πανδημίας, χωρίς όμως αποτέλεσμα.
Απομακρύνεται το ενδεχόμενο πρόωρων εκλογώνΤην ίδια ώρα, δείχνει να απομακρύνεται και το ενδεχόμενο πρόωρων εκλογών το φθινόπωρο, καθώς ο Κυριάκος Μητσοτάκης θα το σκεφτόταν, εφόσον έχει επιτύχει και τους δύο στόχους, την υγειονομική και την οικονομική αποκατάσταση της κοινωνίας. Ειδικά το δεύτερο φαίνεται πως έχει πολύ δρόμο ακόμα και στο Μέγαρο Μαξίμου απορρίπτουν μετ’ επιτάσεως τα σχετικά σενάρια.
Μολονότι οι πρόωρες εκλογές δεν προαναγγέλλονται, συνεργάτης του Κυριάκου Μητσοτάκη τονίζει ότι αυτός «θεωρεί πολύ πιο σημαντικό να αντιμετωπίσει τις συνέπειες της πανδημίας και να κάνει ό, τι καλύτερο μπορεί για τους πολίτες από το να κερδίσει για μία ακόμη φορά τον Αλέξη Τσίπρα, τερματίζοντας την πολιτική του καριέρα». Παραπέμπει μάλιστα και σε δημόσια τοποθέτηση του ίδιου του πρωθυπουργού, ότι «οι πολίτες δεν μας εξέλεξαν για να κάνουμε τακτικισμούς, αλλά για να φέρουμε αποτέλεσμα».
«Σταυρόλεξο» για την κυβέρνηση η πανδημία και η οικονομία της επόμενης μέρας via newsbreak.gr.
- Δημοφιλέστερες Ειδήσεις Κατηγορίας Ειδήσεις
- Ωράριο σούπερ μάρκετ: Τι ώρα ανοίγουν και κλείνουν σήμερα Κυριακή 12 Απριλίου
- «Ζωή χαρισάμενη» για την πρόεδρο της Δημοκρατίας Αικατερίνη Σακελλαροπούλου
- Δείτε το πριν το κατεβάσω!
- Σε 15 με 18 μήνες η επιστροφή στην κανονικότητα
- Κορονοϊός: Καραντίνα μέχρι τον Ιούνιο; Τα στοιχεία που δείχνουν ότι πάμε σε νέα παράταση των μέτρων
- Πάσχα 2020: Ανοιχτά σήμερα, Κυριακή των Βαΐων, τα καταστήματα τροφίμων - Το ωράριο
- Αυτοκτονία - σοκ στα Λουτρά Αιδηψού: Βγήκε στο μπαλκόνι και «βούτηξε» στο κενό
- Κορωνοϊός - Μπόρις Τζόνσον: Έφτασε κοντά στο θάνατο, στους γιατρούς χρωστάει τη ζωή του
- Τρίπολη: Παρέμβαση για τους εργαζόμενους στα σούπερ μάρκετ
- Λαμία: Φωτιά το πρωί της Κυριακής στην Μητρόπολη
- Δημοφιλέστερες Ειδήσεις newsbreak
- «Ζωή χαρισάμενη» για την πρόεδρο της Δημοκρατίας Αικατερίνη Σακελλαροπούλου
- Τέρατα ασχήμιας με καμπούρα και μπιροκοιλιά σε 20 χρόνια οι «κολλημένοι» gamers
- Τα ζώδια σήμερα Κυριακή 12 Απριλίου
- Σπιτικές συνταγές για μάσκες προσώπου που θα κάνουν την επιδερμίδα σας να λάμψει
- Παράταση μέχρι τις 21 Απριλίου για την «επιστρεπτέα προκαταβολή»
- «Σταυρόλεξο» για την κυβέρνηση η πανδημία και η οικονομία της επόμενης μέρας
- Η πανδημία αναμένεται να προκαλέσει μείωση έως και 2,7% στις δαπάνες για την πληροφορική
- Αγγίζουν τους 110.000 παγκοσμίως οι νεκροί από κορωνοϊό
- Μπόρις Τζόνσον για νοσηλευτικό προσωπικό: «Τους χρωστάω τη ζωή μου»
- Τελευταία Νέα newsbreak
- «Σταυρόλεξο» για την κυβέρνηση η πανδημία και η οικονομία της επόμενης μέρας
- Αγγίζουν τους 110.000 παγκοσμίως οι νεκροί από κορωνοϊό
- Μπόρις Τζόνσον για νοσηλευτικό προσωπικό: «Τους χρωστάω τη ζωή μου»
- «Ζωή χαρισάμενη» για την πρόεδρο της Δημοκρατίας Αικατερίνη Σακελλαροπούλου
- Η πανδημία αναμένεται να προκαλέσει μείωση έως και 2,7% στις δαπάνες για την πληροφορική
- Παράταση μέχρι τις 21 Απριλίου για την «επιστρεπτέα προκαταβολή»
- Σπιτικές συνταγές για μάσκες προσώπου που θα κάνουν την επιδερμίδα σας να λάμψει
- Τα ζώδια σήμερα Κυριακή 12 Απριλίου
- Τέρατα ασχήμιας με καμπούρα και μπιροκοιλιά σε 20 χρόνια οι «κολλημένοι» gamers
- Τελευταία Νέα Κατηγορίας Ειδήσεις
- Δεύτερο πακέτο μέτρων από την ΕΕ μετά την πανδημία
- Μπόρις Τζόνσον κορωνοϊός: Τους χρωστάω τη ζωή μου – Η πρώτη δήλωση μετά την εντατική
- Άγιο Φως 2020: Πού και πώς θα μεταφερθεί στην χώρα φέτος [vid]
- Κορονοϊός: Μαζική επιβολή προστίμων από την ΕΛΑΣ στα Βριλήσσια – Ποιος πεζόδρομος έκλεισε στη Θεσσαλονίκη
- Κοντοζαμάνης: Πιο δυνατό μετά την κρίση το σύστημα υγείας
- Θεοδωρικάκος: 36.000 θέσεις εργασίας σε Δήμους - Περιφέρειες τον Μάιο
- Επέτειος γάμου 65 ετών, εν μέσω «καραντίνας»! Μία αναδρομή στο παρελθόν
- Ανοιχτά σήμερα, Κυριακή των Βαΐων, μόνο τα καταστήματα τροφίμων- Το ωράριο της Μ. εβδομάδας
- Κορωνοϊός: Πάνω από 107.000 οι νεκροί και 1,7 εκατομμύριο κρούσματα στον κόσμο
- Ο κάθε πολίτης θα έχει τη δική του ψηφιακή θυρίδα στα ΚΕΠ!