Συμμαχικός άξονας Γαλλίας, Κύπρου, Ελλάδας: Φρεγάτες και βάσεις

Αποφασισμένη να ενισχύσει τη στρατιωτική παρουσία στην Ανατολική Μεσόγειο και να δημιουργήσει έναν ισχυρό στρατιωτικό άξονα με Ελλάδα και Κύπρο παρουσιάζεται η γαλλική πλευρά, η οποία όχι μόνο επιστρέφει με βελτιωμένη οικονομικά πρόταση για τις γαλλικές φρεγάτες Belh@rra στην Αθήνα, αλλά προτείνει στη Λευκωσία τη δημιουργία μόνιμης ναυτικής βάσης της στο λιμάνι της Λεμεσού

και χρήσης της αεροπορικής βάσης της Πάφου.

Σύμφωνα με όσα βλέπουν το φως της δημοσιότητας στη Μεγαλόνησο η Γαλλία, σε αντάλλαγμα για αυτές τις «διευκολύνσεις», είναι διατεθειμένη να υπογράψει αμυντική ρήτρα – σαν κι αυτή που συζητούνταν με τη χώρα μας στο πλαίσιο των διαπραγματεύσεων για την αγορά των φρεγατών Belhara – σύμφωνα με την οποία δεσμεύεται να προσφέρει στρατιωτική βοήθεια, σε περίπτωση που η Κύπρος δεχτεί επίθεση.

Παρότι από πλευράς κυπριακής κυβέρνησης η συγκεκριμένη πρόταση δεν επιβεβαιώνεται, παραπέμπει σε δηλώσεις που έχουν γίνει στο παρελθόν για χρήση της ναυτικής βάσης «Ευάγγελος Φλωράκης» από τον γαλλικά στόλο. Στη βάση εδώ και καιρό γίνονται έργα διεύρυνσης και εκβάθυνσης, ώστε να μπορεί να δεχτεί μεγάλα πλοία. Ενα μεγάλο μέρος των έργων χρηματοδοτείται από τη Γαλλία.

Επιπρόσθετα, η Κύπρος προτίθεται να αγοράσει από τη Γαλλία δύο πλοία ανοιχτής θαλάσσης, γεγονός που ερμηνεύεται και ως εναρμονισμός ελληνικών και κυπριακών τακτικών στο ζήτημα των εξοπλισμών που μπορεί να αποφέρει κέρδος και βαρύτητα και στα δύο κράτη. Εάν αυτός ο εναρμονισμός σημαίνει και την υπογραφή αυτού του είδους των συμφωνιών με τη Γαλλία, είναι σαφές ότι στην περιοχή της ανατολικής Μεσογείου θα υπάρχει μια δυναμική προβολή ισχύος έναντι της Τουρκίας.

Αυτό είναι ίσως και το ζητούμενο για ΕλλάδαΚύπρο και Γαλλία, που δεν θέλουν σε καμία περίπτωση το όποιο κενό προκαλεί η ελάττωση του αμερικανικού ενδιαφέροντος στην περιοχή να καλυφθεί από την Τουρκία του Ταγίπ Ερντογάν ή των πολιτικών επιγόνων του.

Οι Γάλλοι επιμένουν με νέα βελτιωμένη πρόταση στην Ελλάδα για τις φρεγάτες

Σύμφωνα με τα όσα αναφέρει η Real News, κύκλοι του γαλλικού υπουργείου Άμυνας και του Νaval Group, επεξεργάζονται τη νέα πρόταση επαναδιαπραγμάτευσης για τις δύο φρεγάτες άμυνας και επέμβασης FDI, με στόχο να βρεθεί μια μέση λύση στο πρόβλημα που φέρεται να εμφανίζει η ελληνική πλευρά, όσον αφορά τη χρηματοδότηση της αγοράς των δύο φρεγατών, που αθροιστικά ανέρχεται σε ποσό άνω των 2,5 δισ. ευρώ, ειδικά μετά την απόφαση του ΣτΕ για τα αναδρομικά των συνταξιούχων.

Ο Έλληνας Υπουργός Άμυνας Νίκος Παναγιωτόπουλος βρίσκεται σε επαφή με τη Γαλλίδα ομόλογό του Φλοράνς Παρλί και βάσει των πληροφοριών της Real News, στόχος είναι να υπογραφεί τον Σεπτέμβριο η συμφωνία αμυντικής συνεργασίας των δύο χωρών. Κυβερνητικές πηγές εξέφραζαν την αισιοδοξία τους ότι μια στρατηγική συμφωνία ΕλλάδαςΓαλλίας θα πραγματοποιηθεί πολύ πιο σύντομα από όσο πολλοί περιμένουν.

Σε μεγάλο βαθμό, πάντως, το Παρίσι αποδίδει την ελληνική υπαναχώρηση σε αμερικανική παρέμβαση και στους ευνοϊκότερους όρους που προσφέρουν οι ΗΠΑ για την προμήθεια εξοπλισμών, ενώ δεν είναι λίγοι οι Γάλλοι αξιωματούχοι που μιλούν για «δυσαρέσκεια» των παραδοσιακών συμμάχων της Τουρκίας (ΗΠΑ, Γερμανία) αν η Ελλάδα εξοπλιστεί, αλλά και της ίδιας της Τουρκίας, η οποία δεν βλέπει με καλό μάτι την αμυντική συνεργασία Ελλάδας-Γαλλίας, η οποία αφορά και αμοιβαία στρατιωτική βοήθεια σε περίπτωση επίθεσης.

Συμμαχικός άξονας Γαλλίας, Κύπρου, Ελλάδας: Φρεγάτες και βάσεις - newsbreak

Keywords
Τυχαία Θέματα