Βάσεις 2020: Πτωτική η τάση των βαθμών για τους φετινούς υποψηφίους

Η φετινή χρονιά για τους μαθητές της τρίτης λυκείου υπήρξε ιδιαίτερα δύσκολη. Απο μόνη της η διαδικασία των πανελλαδικών αποτελεί μεγάλη δοκιμασία, ωστόσο φέτος πέρα απο τις πανελλήνιες οι μαθητές κλήθηκαν να αντιμετωπίσουν μια πανδημία που τους επηρέασε τόσο ψυχολογικά όσο και στο διαβασμά τους, την παράταση των εξετάσεων και μία νέα

εκτενέστερη ύλη και αλλαγές στους συντελεστές βαρύτητας.

Ο αριθμός εισακτέων στις Σχολές, στα Τμήματα και στις Εισαγωγικές Κατευθύνσεις Τμημάτων της Τριτοβάθμιας Εκπαίδευσης για το ακαδημαϊκό έτος 2020-2021 ανέρχεται σε 77.970, δηλαδή βρίσκεται σε παρόμοια επίπεδα με το περσινό έτος με αποτέλεσμα να αντιστοιχεί μια θέση σε ελληνικό πανεπιστήμιο για σχεδόν κάθε φοιτητή. Σύμφωνα με τα στοιχεία του υπουργείου Παιδείας 82.159 ήταν οι μαθητές Γενικών Λυκείων που έδωσαν το μάθημα της έκθεσης (Παλαιού και νέου συστήματος) άρα ακόμη και οι φοιτητές με χαμηλή απόδοση θα βρουν κάποια θέση, ειδικά στην Θετική κατεύθυνση, οπού η αναλογία υποψηφίων και εισακτέων είναι σχεδόν 1:1.

Χειρότερες από πέρυσι

Σύμφωνα με την πρώτη εικόνα που έρχεται από τα βαθμολογικά κέντρα οι επιδόσεις των υποψηφίων είναι χειρότερες από πέρυσι. Βέβαια η αλλαγή στους συντελεστές βαρύτητας τουλάχιστον θα ανεβάσει λίγο την συνολική συγκομιδή μορίων των υποψηφίων. Καθώς παραδοσιακά δύσκολα μαθήματα όπως τα μαθηματικά ή τα αρχαία ελληνικά πέφτουν απο τα 6.600 μόρια στα 5.000 ενώ εύκολα μαθήματα όπως η κοινωνιολογία βλέπουν την βαρύτητα τους να αυξάνεται απο τα 4.000 στα 5.000 μόρια.

Οι παραδοσιακές σχολές υψηλής ζήτησης όπως οι ιατρικές, οι νομικές και τα Πολυτεχνεία θα διατηρήσουν για άλλη μια χρονιά τις υψηλές τους βάσεις με κατά κύριο λόγο μικρής ανόδου κυρίως στα τμήματα σε μεγάλες πόλεις.

«Διπλής διαδρομής», θα είναι οι φετινές βάσεις λέει στο «ΘΕΜΑ» ο πρόεδρος της Ομοσπονδίας Εκπαιδευτικών Φροντιστών Ελλάδος (ΟΕΦΕ) Γιάννης Βαφειαδάκης επισημαίνοντας ότι οι μαθητές άνω του 17 εκμεταλλεύτηκαν όλο το χρονικό διάστημα που έμειναν κλειστά τα σχολεία και μελέτησαν ακόμα περισσότερα, ενώ άλλοι υποψήφιοι απομακρύνθηκαν από τη μελέτη τους, με αποτέλεσμα οι μεσαίες και χαμηλόβαθμες σχολές, όπως εκτιμάται, να έχουν πτωτική τάση παρά την αλλαγή στους συντελεστές. «Φέτος αναμένεται ελαφρώς ανοδική τάση, λόγω της κατάργησης των συντελεστών βαρύτητας», με αποτέλεσμα «να έχουμε διπλή τάση στις βάσεις, δηλαδή οι υψηλόβαθμες σχολές να έχουν ανοδική και οι χαμηλόβαθμες καθοδική τάση».

Βάσεις 2020: Πτωτική η τάση των βαθμών για τους φετινούς υποψηφίους - newsbreak

Keywords
Τυχαία Θέματα