Kώστας Γάκης: Nα σεβαστούμε τις ευαίσθητες ισορροπίες στον πλανήτη

17:00 24/10/2020 - Πηγή: Youfly

O Kώστας Γάκης σκηνοθετεί και διασκευάζει για το θέατρο το έργο του Λούις Σεπούλβεδα «Ιστορία ενός σκύλου που τον έλεγαν πιστό».

Η πρεμιέρα της παράστασης είναι στις 2 Νοεμβρίου στο θέατρο Άλφα/Ληναίος – Φωτίου. Ο σκηνοθέτης και ηθοποιός μιλάει στο youfly.com για το τραγικά επίκαιρο έργο του αγωνιστή συγγραφέα ο οποίος έφυγε πρόσφατα από κορωνοϊό.

Kώστας Γάκης

«Λατρεύω τη Χιλή από παιδί λόγω του φωτεινού, διαρκούς αγώνα

του λαού της για ελευθερία, δικαιοσύνη και ανθρώπινα δικαιώματα. Η μορφή του προέδρου Αλιέντε ήταν πάντα μια από τις πιο ζωντανές προσωποποιήσεις της παγκόσμιας ελπίδας ότι ο κόσμος μπορεί να γίνει ένα πιο δίκαιο μέρος. Ο Λούις Σεπούλβεδα, ο συγγραφέας του «Σκύλου» ανήκε στον πνευματικό κύκλο του Αλιέντε και με τη ζωή του ολόκληρη έμεινε πιστός σε αυτό τον αγώνα.

Οι ιστορίες που αφηγείται στα μυθιστορήματά του μυρίζουν ανθρωπιά, αγώνα, ελευθερία. Έψαχνα καιρό ένα κείμενο που να συμπυκνώνει όλα αυτά τα στοιχεία κι όταν στο σπίτι μας στην Ικαρία βρήκα ανάμεσα στα θερινά βιβλία των γονιών μου αυτό το βιβλίο ξενύχτησα. Το διάβασα μονορούφι και ήξερα ότι αυτή είναι μια ιστορία που θα πω από σκηνής κι ένας ρόλος που επιθυμώ να ενσαρκώσω.

Μιλά για το μονάκριβο και δυσεύρετο «εμείς». Μιλά για τη Μάνα Γη. Μιλά για όλα αυτά που έχουμε λησμονήσει. Όλα αυτά από τα οποία έχουμε αποκοπεί».

Πώς αποφασίσατε να το διασκευάσετε (με τη Νατάσα – Φαίη Κοσμίδου) και να το σκηνοθετήσετε;

Kώστας Γάκης

«Το αποφάσισα όπως είπα πριν εξ ενστίκτου, χωρίς δεύτερη σκέψη. Το μήνυμα που περιέχει για μια ζωή αλληλεγγύης και σεβασμού προς τη φύση είναι κάτι που αξίζει όσο τίποτα να ακουστεί στις μέρες μας. Οι εικόνες της ειρήνης και της αρμονίας μέσα στις φυλές των παρθένων δασών που τόσο γενναιόδωρα μας παρέχει το έργο, είναι ένα γλυκό λιμάνι. Ένα λιμάνι για την καρδιά κάθε σύγχρονου ανθρώπου που παλεύει να επανασυνδεθεί με το όλον και να συγκολλήσει τα κομμάτια με τον εαυτό του και τους άλλους.

Η διασκευή μας περιέχει αρκετούς στίχους τραγουδιών αλλά και αποστάγματα σοφίας των φυλών του κόσμου. Το χιπ χοπ τραγούδι που γράψαμε με τη Νατάσα το οποίο τραγουδάει ο νεαρός, κυνηγημένος επαναστάτης του έργου περιέχει κομμάτια από την επιστολή ενός Ινδιάνου αρχηγού προς τα «γεράκια της Washington» to 1854. Με μεγάλη λύπη μας διαπιστώσαμε ότι ελάχιστα πράγματα έχουν αλλάξει από τότε».

Πρόκειται για έναν μονόλογο.

Θα θέλατε να μας πείτε πως θα σας δούμε επί σκηνής;

Κώστας Γάκης: «Πρόκειται για τη μονολογική αφήγηση ενός σκύλου ο οποίος παραμένει πιστός στη φυλή των Mapuche, των ιθαγενών της Χιλής. Πιστός, παρόλη την κακομεταχείριση που υφίσταται από τους εκμεταλλευτές των μεγάλων εταιρειών που λυμαίνονται τα παρθένα δάση.  Ο Σκύλος ανήκει σε μια φυλή, μια φυλή των δασών, μια φυλή που ζει μέσα στην αγκαλιά της Μάνας Γης. Ορκίζεται από αυτή τη φυλή με μια σχέση αδερφοσύνης και αλληλεγγύης. Γι’ αυτό το λόγο πήρα την απόφαση να δουλέψω με μια μικρή ομάδα εκλεκτών ηθοποιών και μουσικών που όλοι μαζί ως «φυλή» συν-κατοικούμε στη σκηνή και στην ιστορία.

Ο κώδικας της παράστασης περιλαμβάνει έντονη σωματικότητα, σωματικά κρουστά, πολυφωνίες και γρήγορο κοφτό μοντάζ. Όλα αυτά τα στοιχεία είναι απαραίτητα για να αποτυπωθεί το ανελέητο κυνήγι ενός επαναστάτη από τους ανθρωποκυνηγούς.

Ο δικός μου ρόλος ισορροπεί ανάμεσα στην ενσάρκωση ενός πιστού ζώου, στην πολιτική και ποιητική «φωνή» του ίδιου του Σεπούλβεδα, αλλά και στη φωνή της Μάνας Γης και του αρχέγονου παλμού και ήχου της. Κάπως έτσι δημιουργήθηκε και η αφίσα της παράστασης που ενώνει το ανθρώπινο, το ζωικό, το αρχέγονο και το εξεγερμένο».

Kώστας Γάκης – Το θέμα του έργου

Κώστας Γάκης: «Το έργο είναι ένας ύμνος σε κάθε κατατρεγμένο, σε κάθε φυγά, σε κάθε ελεύθερη ψυχή που αλυσοδένεται. Παρακολουθούμε μέσω ενός επιδέξιου μοντάζ τη ζωή ενός σκύλου κι ενός ανθρώπου. Ο σκύλος έζησε τη μισή του ζωή με τους Mapuche, τους ιθαγενείς της Χιλής και την άλλη μισή με τους καταπατητές Winkas. Οι Winkas έρχονται με όπλα να εκδιώξουν τους “Ανθρώπους της Γης” από τις εστίες τους για να εγκαταστήσουν εκεί μεγάλα υλοτομικά και υδροηλεκτρικά εργοστάσια.

Ο άνθρωπος του έργου είναι ένας ιθαγενής επαναστάτης ο οποίος γυρνά από χωριό σε χωριό και από κοινότητα σε κοινότητα και ξεσηκώνει τους Ανθρώπους της Γης να επιστρέψουν στις πατρογονικές τους εστίες. Nα διεκδικήσουν όλα εκείνα από τα οποία βιαίως αποκόπηκαν. Για αυτό το λόγο οι Winkas τον κυνηγούν για να τον σκοτώσουν».

Γιατί το έργο αυτό είναι τόσο τραγικά επίκαιρο;

Κώστας Γάκης: «Με τις πρόσφατες τεράστιες φωτιές στον Αμαζόνιο και στην Αυστραλία, με την ταχύτατη καταστροφή όλων των αρχαίων δασών που αποτελούν τους πνεύμονες του πλανήτη στο βωμό του κέρδους, με το διωγμό όλων ανεξαιρέτως των ιθαγενών πληθυσμών της γης το έργο του Σεπούλβεδα είναι πιο επίκαιρο από ποτέ. Kαι το μήνυμά του πιο επιτακτικό από ποτέ.

Ακόμα και ο ιός που μαστίζει την ανθρωπότητα έχει άμεση σύνδεση με τον αδηφάγο τρόπο που έχουμε οικοδομήσει τις κοινωνίες και τις οικονομίες μας. Είμαστε ο ιός του πλανήτη και εξαφανίζοντας καθημερινά δεκάδες είδη είναι φυσιολογικό η φύση να απαντήσει με θανατηφόρους ιούς και επιδημίες. Δυστυχώς η παράσταση είναι επίκαιρη και για το γεγονός του θανάτου του ίδιου του Σεπούλβεδα από κορωνοϊό τον Απρίλη στην Ισπανία.

Οφείλουμε επιτέλους να καταλάβουμε ότι είμαστε κομμάτι της αλυσίδας της ζωής και ότι πρέπει να σεβαστούμε τις ευαίσθητες ισορροπίες στον πλανήτη. Πέρα από αυτά, το έργο είναι επίκαιρο γιατί προτείνει την αντίσταση, την επανάσταση, την αλληλεγγύη, την ανθρώπινη ζεστασιά. Όχι ως στοιχεία μιας βίαιης αντίδρασης σε όλα όσα μας μαστίζουν, αλλά ως μια εφικτή διαφορετική πρόταση για τη βίωση της ζωής του ανθρώπου πάνω στον πλανήτη σήμερα».

 Τι σημαίνει ο τίτλος του έργου;

Kώστας Γάκης

«Σημαίνει ότι αξίζει να βρούμε ξανά το μονοπάτι για μια ζωή πιστή και προσανατολισμένη σε ιδανικά, σε αξίες, σε αγώνα για ανθρώπινα δικαιώματα αντί για αυτή την κατάντια της μανίας του κέρδους και της καθημερινής εξύμνησης της αυτο-εικόνας».

Ποια είναι η άποψή σας για το έργο και τον αγώνα του Λουίς Σεπούλβεδα; Πώς συνδέεται ο δικός του αγώνας με τη δική σας δράση φέτος στο θέατρο Άλφα;

Κώστας Γάκης: «Ο Σεπούλβεδα αποτελεί για μένα σύμβολο του σύγχρονου καλλιτέχνη γιατί πάλεψε σε όλη του τη ζωή τόσο με την πολιτική του δράση όσο και με την ευαίσθητη πένα του να αλλάξει τον κόσμο. Πιστεύω ότι το πέτυχε.

Πέτυχε με το πέρασμά του να αφήσει στον κόσμο μας ένα καλύτερο μέρος. Και μας δίδαξε όλους αγώνα, χαμόγελο, ανθρώπινη ζεστασιά.

Σύμφωνα με τα διδάγματά του, φέτος στο θέατρο  Άλφα έχω φτιάξει μαζί με την ομάδα θεάτρου Άναμ(μ)α μια ιδιότυπη κολεκτίβα η οποία θα συγκατοικεί στο χώρο. Με προβολές, ποιητικές βραδιές, σεμινάρια, ανάγνωση παραμυθιών, συνεντεύξεις ανθρώπων. Επίσης, και με έναν αυτοσχέδιο ραδιοφωνικό σταθμό θα δουλεύει πάνω σε μια πιο φωτεινή εκδοχή αυτού του κόσμου.

Η κολεκτίβα μας ονομάζεται «Άλφα Μικρό, μια συντροφιά ονειροπόλων». Κινείται κοσμοαλλαχτικά και ηλιακά επιμένοντας στην ουσιαστική θερμή ανθρώπινη επικοινωνία μέσα στην παράξενη μικροβιοφοβική εποχή μας».

 Μπορείτε να μας περιγράψετε μια δυνατή σκηνή ή φράση της παράστασης;

Kώστας Γάκης

«Η παράσταση όλη είναι μια κραυγή, μια δυνατή φωνή όχι μόνο διαμαρτυρίας αλλά και ευαισθησίας. Ως εκ τούτου δεν μπορώ να ξεχωρίσω μια μόνο στιγμή. Μια φράση που με συγκινεί είναι η εξής: «Στις απαρχές του χρόνου το Πνεύμα της Γης πρόσταξε οι άνθρωποι και τα ζώα να μη συνεννοούνται με τα λόγια, αλλά με τα συναισθήματα που εκφράζονται με τα μάτια».

Πληροφορίες παράστασης «Ιστορία ενός σκύλου που τον έλεγαν πιστό»

«Ιστορία ενός σκύλου που τον έλεγαν πιστό»

Κείμενο: Λούις Σεπούλβεδα

Σκηνοθεσία – Μουσική σύνθεση: Κώστας Γάκης

Διασκευή: Κώστας Γάκης, Νατάσα – Φαίη Κοσμίδου

Μουσική του σώματος: Τζωρτζίνα Βαρδουλάκη

Σκηνογραφία – Ενδυματολογία: η ομάδα

Ερμηνεύουν: Ηλέκτρα Αρσενίδου, Τζωρτζίνα Βαρδουλάκη, Γιάννης Βασιλώττος

Στο ρόλο του Σκύλου ο Κώστας Γάκης

Παραγωγή: ΑΝΑΜ(Μ)Α

Διάρκεια παράστασης: 80 λεπτά

Πρεμιέρα: Δευτέρα 2 Νοεμβρίου 2020 και κάθε Δευτέρα και Τρίτη στις 21.00

Θέατρο Άλφα/Ληναίος – Φωτίου, 28ης Οκτωβρίου (Πατησίων) 37 και Στουρνάρα 51, Αθήνα

Τηλέφωνο Ταμείου: 210 5238742

Πωλήσεις εισιτηρίων μόνο ηλεκτρονικά στο viva.gr

Τιμές εισιτηρίων: 12 ευρώ γενική είσοδος και 10 ευρώ μειωμένο (φοιτητικό, άνω των 65, ΑμεΑ, άνεργοι)

Απαγορεύεται η αναδημοσίευση του παρόντος άρθρου, χωρίς αναφορά, με ενεργό σύνδεσμο (link) Youfly.com.

Διαβάστε και άλλα άρθρα για το Θέατρο στο Youfly.

The post Kώστας Γάκης: Nα σεβαστούμε τις ευαίσθητες ισορροπίες στον πλανήτη appeared first on Youfly.

Keywords
Τυχαία Θέματα