Richard Galliano: Ο ιμπρεσιονιστής του πενταγράμμου σε μια ξεχωριστή συνέντευξη

19:22 5/8/2021 - Πηγή: Youfly

Αν έχετε ακούσει ποτέ τον Richard Galliano να παίζει, τότε γνωρίζετε την ομορφιά και τον ρομαντισμό του ακορντεόν. Αν όχι, έχετε μια μοναδική ευκαιρία να τον απολαύσετε το ερχόμενο Σάββατο, 7 Αυγούστου, στο λόφο της Σάνης στη Χαλκιδική. Στη μοναδική συναυλία του για φέτος στη χώρα μας, στα πλαίσια του αγαπημένου μας Sani Festival.

Richard Galliano – η νέα πνοή στο αργεντίνικο τάνγκο

Ποιος είναι, όμως, πραγματικά ο Richard Galliano; Κάποιο τον

ξέρουν ως τον επίγονο του θρυλικού Astor Piazzolla, τον άνθρωπο που έδωσε νέα πνοή στο αργεντίνικο τάνγκο. Γιατί όταν μιλάει κάποιος για τον Galliano, σίγουρα θα θυμηθεί και τον Piazzolla. Κι όταν μιλήσει για τον Piazzolla, σίγουρα θα πρέπει να  αναφερθεί στον Galliano.

Πως τον γνωρίσατε; Ήταν αυτή η πιο καθοριστική στιγμή στην καριέρα σας και στο πως προσεγγίσατε τη μουσική, το ακορντεόν και τον ήχο σας; Που μοιάζετε και που διαφέρετε; Για παράδειγμα, στο «Libertango», πάντα εύρισκα την ερμηνεία του Piazzolla πιο φλογερή και παθιασμένη ενώ τη δικιά σας πιο ατμοσφαιρική και ρομαντική. Συμφωνείτε;

«Η συνάντηση με τον Piazzolla ήταν όντως καθοριστική για εμένα. Ήταν ο μέντοράς μου, αυτός που μου έδινε συμβουλές και με καθοδηγούσε. Όπως ήταν για αυτόν αντίστοιχα η Nadia Boulanger. Ήταν και αυτός που μου έδωσε την ιδέα για το New Musette και με βοήθησε να το κάνω. Τώρα, για το «Libertango», οι ερμηνείες μου είναι περισσότερο αυτοσχεδιαστικές. Εξαρτώνται και βασίζονται στην στιγμή, το μέρος και κυρίως το πως αισθάνομαι».

Ο Piazzolla έχει γίνει πια συνώνυμο του Galliano. Ο ίδιος ο Galliano, όμως, είναι ένας πολυποίκιλος μουσικός, αναζητά ασταμάτητα νέους δρόμους και μουσικά μονοπάτια. Η μία πλευρά του είναι η παράδοση του τάνγκο, που γνώρισε από τον μεγάλο του μέντορα. Από την άλλη, ο ίδιος είναι ο αναβιωτής του γαλλικού musette και αναμορφωτής της γαλλικής τζαζ. Ο ίδιος μας λέει ότι αυτό που τον εισήγαγε στην jazz ήταν η τρομπέτα του τρομερού Clifford Brown. « O Clifford Brown ήταν μια ιδιοφυία. Η «φωτιά» και η μουσική του τώρα είναι ακόμα πιο ζωντανές και επίκαιρες. Είναι διαχρονικές και παγκόσμιες».

O Galliano ξεκίνησε να παίζει πιάνο και ακορντεόν όταν ήταν μόλις 4 ετών, μαζί με τον πατέρα του, ο οποίος ήταν επίσης ακορντεονίστας και ο δάσκαλός του. Μάλιστα, τόσο ο Richard όσο και ο πατέρας του ο Lucien, έχουν βραβευτεί για το εξαιρετικό παιδαγωγικό τους έργο και προσφορά στη μέθοδο του ακορντεόν. «Η μέθοδος αυτή είναι ο καρπός της συνεργασίας μου με τον πατέρα μου, τον Lucien Galliano. Ήταν ένας καταπληκτικός μουσικός και ένας φανταστικός δάσκαλος, ο οποίος γνώριζε τον τρόπο για να ξυπνήσει στον μαθητή την επιθυμία να φτιάξει μουσική». Και παρόλο που έχει αφιερώσει όλη του τη ζωή στο ακορντεόν, ο ίδιος ομολογεί ότι «Νομίζω πως βαθιά, βαθιά μέσα μου είμαι περισσότερο πιανίστας παρά ακορντεονίστας».

Η συνεργασία του Richard Galliano με τον Claude Nougaro

Τα πρώρα χρόνια της καριέρας σας, στο Παρίσι, συνεργαστήκατε με τον Claude Nougaro, τόσο ως ακορντεονίστας όσο κι ως μαέστρος. Ποιες είναι οι μνήμες σας μαζί του;

«Μου άρεσαν πολύ τα τραγούδια και οι μελωδίες του. Σε όλη μου την καριέρα, είχα την τύχη να συνεργαστώ με τους μεγαλύτερους: τον Charles Aznavour, τον Serge Reggiani, την Barbara, τον Georges Moustaki, και φυσικά τον Astor Piazzolla».

Παρόλο που είναι ο μοναδικός ακορντεονίστας που ηχογραφεί αυτή τη στιγμή με την Deustche Gramophone και το άλμπουμ του πάνω στον Bach έσπασε τα ρεκόρ πωλήσεων στην τομέα της κλασικής μουσικής, ο ίδιος τονίζει ότι «Δεν θεωρώ τον εαυτό μου κλασικό σολίστα, με τίποτα. Σίγουρα είμαι περισσότερο ένας αυτοσχεδιαστικός τζαζίστας».

Έχετε ρίζες από την Ιταλία. Το άλμπουμ για τον Nino Rota ήταν ένας φόρος τιμής στην καταγωγή σας; Πως αισθανθήκατε όταν παίζατε τη μουσική του Rota;

Λατρεύω την παραδοσιακή Ιταλική μουσική και θεωρώ τον Nino Rota έναν πολύ σημαντικό συνθέτη. Ακούω ακόμα την ηχογράφησή αυτή με μεγάλη ευχαρίστηση.

Θεωρείστε ένας πολυπράγμων μουσικός, αστείρευτα δημιουργικός και πάντα φέρνετε νέα πνοή σε οτιδήποτε με το οποίο καταπιάνεστε. Πως ορίζετε τον εαυτό σας ως μουσικό;

«Είμαι ένας μουσικός ελεύθερος, χωρίς όρια ή σύνορα. Ανήκω στον κόσμο των τραγουδιών και της μελωδίας. Αν θέλαμε να το πούμε σε όρους ζωγραφικής, θα χαρακτήριζα τον εαυτό μου ως ιμπρεσιονιστή».

(Παρεμπιπτόντως, αυτή του η απάντηση μου χάρισε τον τίτλο αλλά και το κλείσιμο του κειμένου)

Πιστεύετε στην κατηγοριοποίηση της μουσικής;

«Μου αρέσουν όλα τα είδη μουσικής, δίχως εξαιρέσεις. Πιστεύω, όμως, πιο πολύ στην καλή μουσική και όχι στις κατηγορίες. Μου αρέσει η μουσική η οποία τσιγκλάει τις αισθήσεις, που προκαλεί έντονα συναισθήματα και διαχέει χρώματα».

Ποιο είναι το μεγαλύτερο επίτευγμά σας στη ζωή;

«Η αλήθεια είναι ότι δεν ξέρω… Ίσως το ότι πραγματοποίησα τα εφηβικά μου όνειρα…»

Ο Richard Galliano γεννήθηκε το 1950. Το 1970 ξεκίνησε την καλλιτεχνική του καριέρα και το 1980 έμελλε να συναντήσει τον Astor Piazzolla. Από εκεί και πέρα, η ιστορία άρχισε να γράφει το μύθο του καλύτερου ίσως ακορντεονίστα αυτή τη στιγμή στον κόσμο και πέρσι ήταν η συμπλήρωση μισού αιώνα παρουσίας του στο διεθνές καλλιτεχνικό στερέωμα.

Το έτος 2020 ήταν η συμπλήρωση των 50 ετών της μουσικής σας πορείας. Η πανδημία όμως άλλαξε ξαφνικά τη ζωή μας. Πως βιώσατε αυτή την περίοδο, τόσο ως μουσικός όσο και ως άνθρωπος;

Ο εορτασμός των 50 ετών καριέρας είναι πάντα ένα γεγονός το οποίο φέρνει πολλές συναυλίες. Από την άλλη, εγώ είχα ανάγκη να σταματήσω για λίγο και να πάρω μια ανάσα… Αυτή η ευκαιρία ξεκούρασης, λοιπόν, ήταν για μένα η θετική πλευρά της πανδημίας.

Δεν είναι η πρώτη φορά που έρχεστε στην Ελλάδα. Σας αρέσει εδώ; Έχετε ακούσει Ελληνική μουσική;

Μου είναι πάντα πολύ ευχάριστο να επισκέπτομαι την Ελλάδα. Λατρεύω τους ήχους και τους ρυθμούς της Ελληνικής μουσικής. Ως ένας σωστός Μεσογειακός, εδώ βρίσκω τις ρίζες μου.

Libertango στο Sani Festival από τον Richard Galliano

Έχετε να δώσετε κάποιο μήνυμα στο Ελληνικό κοινό που ανυπομονεί να σας ακούσει στο Sani Festival; Τι να περιμένουν να ακούσουν;

Πάντα πριν από μία συναυλία, υπάρχει κάτι το άγνωστο, ένα μυστήριο. Ελπίζω ότι θα έχουμε μια ωραία συναυλία και μια όμορφη βραδιά παρέα με το κοινό. 

Θα μπορούσε να πει, λοιπόν, κανείς ότι οι εκλεκτικές καλλιτεχνικές συγγένειες του Richard Galliano με τον Ιμπρεσιονισμό έχουν δώσει ραντεβού για αυτό το καλοκαίρι στο λόφο της Σάνης.

Γιατί μπορεί ο Vincent van Gogh να ζωγράφισε τον διάσημο «Έναστρο Ουρανό» του πριν πολλά πολλά χρόνια, το Σάββατο, όμως, 7 Αυγούστου, στις 21:30, ο μοναδικός αυτός βιρτουόζος του ακορντεόν, ο «μουσικός χωρίς σύνορα», ο ιμπρεσιονιστής του πενταγράμμου, Richard Galliano, θα επιχειρήσει να μελοποιήσει τον  έναστρο ουρανό όχι του Βίνσεντ αλλά της Χαλκιδικής. Για χάρη όλων εμάς, των τυχερών, που θα παρευρεθούμε στο Sani Hill.

Δείτε επίσης:

Στέφανος Κορκολής: Η μουσική, τα πρώτα χρόνια και οι σπουδαίες συνεργασίεςBranford Marsalis Quartet: Τι είδαμε στο Sani Festival

Εάν επιθυμείτε να σχολιάσετε το παραπάνω άρθρο ή οτιδήποτε άλλο στο Youfly, επισκεφτείτε τη σελίδα μας στο Facebook. Ή στείλτε μας μήνυμα στο Twitter. Για φωτογραφικό υλικό και ιστορίες, μεταβείτε στο Instagram μας.

Απαγορεύεται η αναδημοσίευση του παρόντος άρθρου, χωρίς αναφορά, με ενεργό σύνδεσμο (link) Youfly.com

The post Richard Galliano: Ο ιμπρεσιονιστής του πενταγράμμου σε μια ξεχωριστή συνέντευξη appeared first on Youfly.

Keywords
Τυχαία Θέματα