Άγριες Μέλισσες: Από την αρχαία τραγωδία έως το ελληνικό σινεμά
Οι Άγριες Μέλισσες, μια σειρά που έχουν καθηλώσει το κοινό, εμπλουτισμένη με στοιχεία από το ελληνικό σινεμά ως την αρχαία τραγωδία.
Πείτε μου, αλήθεια. Εσείς, έχετε καταλάβει γιατί αρέσουν, γιατί μας αρέσουν οι «Άγριες Μέλισσες» (του Ant1);
Σε μια χώρα που έχει μακρά (σχεδόν όση και η ιστορία της ελληνικής τηλεόρασης) παράδοση στις τηλεοπτικές σειρές, τι είναι εκείνο που τις κάνει τόσο επιτυχημένες, επιδραστικές και, εν τέλει, αγαπημένες;
Να το πάρει το ποτάμι, λοιπόν. Συμφωνούμε δεν συμφωνούμε. Όμως, κοιτάξτε το καλύτερα. Πιο βαθιά.
Εν αρχή ήν το…
Η διαρκής τριβή με το λόγο των αρχαίων τραγικών, έστω και εκσυγχρονισμένο, στην Επίδαυρο και αλλού συνεχίζει να ξυπνάει εκείνο το αρχαίο «κύτταρό» μας. Τα γεγραμμένα στο DNA μας.
Άγριες Μέλισσες ως αρχαία τραγωδίαΚαι οι «Άγριες μέλισσες» εκεί έχουν τη βάση τους (θα μου επιτρέψετε). Στην αρχαία τραγωδία. Κάθε πράξη, κάθε διάλογος έχει στοιχεία από την «κουζίνα» του λόγου των αρχαίων τραγικών. Κάτι από Αισχύλο, Σοφοκλή, Ευριπίδη. Εν σχήματι, έστω. Και εν προθέσει.
Δεν υπάρχουν απλά «ναι» και «όχι» σε αυτή τη σειρά. Υπάρχουν δομημένες φράσεις που δεν απαντούν μονολεκτικά, αλλά συνθέτουν ένα μικρό δράμα σε κάθε σκηνή.
Οι ήρωες λένε. Δεν πράττουν απλώς. Εξηγούν και εξηγούνται. Κι έτσι προσεγγίζουν το κοινό. Πρώτος, ο Λόγος.
Έπειτα, όλοι οι μηχανισμοί και οι κώδικες της αρχαίας τραγωδίας είναι παρόντες. Ο Από μηχανής θεός. Η ύβρις (βάση της κοσμοθεωρίας των αρχαίων Ελλήνων). Η Κάθαρσις (αναπότρεπτη κατάληξη της αρχαίας τραγωδίας). Η Νέμεσις. Η προοκοινομία.
Η αποκάλυψη προς το κοινό ενός μυστικού, που οι ήρωες, το καστ, ακόμη δεν γνωρίζει. Και το κοινό, γνωρίζοντάς το, περιμένει την Κάθαρσι ή τη Νέμεσι που «πέφτει» στα κεφάλια των ηρώων.
Και τις Ερινύες (οι τύψεις). Εκεί, ακόμη και η ειρωνεία, με την έννοια την τραγική.
Δεν ήταν τυχαία η σκηνή που ο ήρωας που ενσαρκώνει ο εξαιρετικός Παύλος Ορκόπουλος αποκαλύπτει στον ήρωα που υποδύθηκε ο Γιάννης Στάνκογλου ότι στον Εμφύλιο τού σκότωσε το γιο και ήρθε η ώρα για τη Νέμεσι. Του αφήνει δε το περίστροφο, για να αυτοπυροβοληθεί και να βάλει τέλος. Η Κάθαρσις.
Εκεί και η Άτις, το θόλωμα που έστελναν οι θεοί σε κείνον που τολμούσε την ύβρι. Και ερχόταν στη συνέχεια η Νέμεσις, η οργή των θεών και η ώρα της εκδίκησης και της τιμωρίας. Και, εν τέλει, η Τίσις, η καταστροφή και συντριβή του υβριστή.
Ύβρις – Νέμεσις – ΚάθαρσιςΕκεί και η αυτοδικία. Που μπορεί να είναι είτε ύβρις, είτε κάθαρσις. Η Λενιώ – Μαρία Κίτσου, μαζί με τις αδελφές της, σκοτώνει τον βάναυσο σύζυγό της. Και με αρχαία τραγική ειρωνεία αναλαμβάνει την ευθύνη της ύβρεως και της δολοφονίας. Και τιμωρείται με φυλάκιση στον κόσμο των ανθρώπων. Των θνητών.
Και μια και έφερα ως παράδειγμα τον Εμφύλιο, σκεφθείτε κάτι ακόμη: σε μία τόσο δημοφιλή σειρά, πόσο επιδραστικός μπορεί να είναι ο χειρισμός ενός τέτοιου ζητήματος, που ακόμη διχάζει την Ελλάδα.
Δεν έχουν, φευ, σβήσει ακόμη μνήμες από κουκουλοφόρους, προδότες, εκτελέσεις (ούτε στο Διαφάνι). Τα δύο μέτωπα είναι ακόμη… ανοιχτά και οι πληγές χαίνουν. Σκεφθείτε, λοιπόν, αν κάποιος μπορούσε, με ένα τέτοιο δημοφιλές μέσον, να τις απαλύνει…
Και πάμε στο δεύτερο συστατικό. Επίσης εγγεγραμμένο πλέον στο DNA γενιών και γενιών στη σύγχρονη και κυρίως στην μεταπολιτευτική Ελλάδα: Το παλιό, καλό, ελληνικό σινεμά.
Το δραματικό ελληνικό σινεμά διαφαίνεται, αχνά έστω, αλλά δυναμικά, ως πρότυπο πίσω από τη σεναριακή εξέλιξη στις «Άγριες μέλισσες».
Τα πρότυπα, τα στερεότυπα, οι πράξεις, η δική τους Νέμεσις, η δική τους ύβρις, η δική τους Κάθαρσις. Όλα βρίσκονται εκεί. Καθώς και το δραματικό ελληνικό σινεμά στη δομή και στους κώΑΝΤ1δικες των αρχαίων τραγικών βασίστηκε, κατά κόρον.ΑΝΤ1
Στοιχεία από το ελληνικό σινεμάΕίναι εκεί όλα τα «σκληρά» δράματα της θεωρούμενης ως «χρυσής» δεκαετίας του ’60 και μετέπειτα. Που τα βλέπουμε και τα ξαναβλέπουμε, γενιές και γενιές, στις μικρές οθόνες μας. Εγγεγραμμένα – το είπαμε – πλέον στο ελληνικό DNA και αυτά.
Είναι η «Στεφανία στο αναμορφωτήριο» (στη φυλακή του εκδικητικού διευθυντή Βασίλη Μπισμπίκη). Είναι τα «Κόκκινα φανάρια» (στην πίστα… Τρούμπα, στις «Άγριες Μέλισσες»).
Είναι η «Λεωφόρος του μίσους» με τα απρόσμενα που δημιουργεί η ανθρώπινη εκδίκηση και το ανθρώπινο πάθος. Είναι τα δράματα του Νίκου Ξανθόπουλου, του «παιδιού του λαού». Της Μάρθας Βούρτση. Της αξέχαστης Ζωής Λάσκαρη.
Ωσονούπω, όταν θα μπει και ο τεντιμπόης (Γιάννης Βασιλώττος) στη σειρά και στο Διαφάνι, είναι και ο «Νόμος 4000» του μεγάλου Γιάννη Δαλιανίδη.
Είναι και τα δράματα του Νίκου Φώσκολου. Άλλωστε υπάρχει και κάτι από την εμβληματική τηλεοπτική «Λάμψη» στις «Μέλισσες». Ακόμη και στο λόγο. Ο οποίος έχει – το είπαμε – πάντα κάτι και από την αρχαία τραγωδία.
Δεν είναι απλός λόγος. Είναι «μεγάλος». Εμπλουτισμένος. Δραματικός. Ακόμη και στομφώδης. Αυτό που έκανε η μεγάλη τέχνη του ευρωπαϊκού θεάτρου των αρχών του 20ού αιώνα. Και λίγο πιο πριν, λίγο μετά. Στο στόμα απλών ανθρώπων έβαλε λόγο «μεγαλύτερο» από το status των ηρώων. Εξ ου και μεγαλύνθηκαν…
Και κάτι ακόμη, τρίτο. Το τραγούδι. Παραδοσιακό ή μη. Που βγαίνει από τα σωθικά της σειράς, της δράσης και των ηρώων της. Όπως τραγουδάει ο Έλληνας από τα γεννοφάσκια του. Στο DNA και αυτό.
Οι Άγριες Μέλισσες μας δείχνουν το DNA μαςΚάτι που όπως φαίνεται θα αυξάνεται και θα πληθύνεται στην επιτυχημένη τηλεοπτική σειρά του Ant1. Το δείχνουν οι οιωνοί και οι επιλογές του κάστινγκ. Και πολύ σωστά, θα πω.
Πόσα περισσότερα εκτός από αυτά που είναι γραμμένα στο DNA μας θέλετε, για να καταλάβετε, εν τέλει, γιατί μας αρέσουν, μας συγκινούν, μας «τραβάνε» τόσο πολύ οι «Άγριες μέλισσες»;
Πόσω μάλλον σε μια εποχή που το δράμα, με κάθε μορφή, είναι σε πρώτο πλάνο στην ζωή μας. Και η Κάθαρσις, ζητούμενο.
Δεν ξέρω για σας. Όμως εγώ θα ήθελα να γνωρίσω, να πιούμε έναν καφέ και να συζητήσουμε, με αυτούς τους ανθρώπους που γράφουν το σενάριο. Τους διαλόγους. Που χτενίζουν τον λόγο σε αυτή την καθημερινή τηλεοπτική σειρά, η οποία τόσο έχει αγαπηθεί.
Διότι εκείνοι κάτι ξέρουν – και το ξέρουν καλά. Πολύ σημαντικό, πολύ αρχέγονο, για μας. Για μας, τους Έλληνες.
Διαβάστε όλα μας τας άρθρα για τις Άγριες Μέλισσες.
Απαγορεύεται η αναδημοσίευση του παρόντος άρθρου, χωρίς αναφορά, με ενεργό σύνδεσμο (link) Youfly.com.
The post Άγριες Μέλισσες: Από την αρχαία τραγωδία έως το ελληνικό σινεμά appeared first on Youfly.
- Δημοφιλέστερες Ειδήσεις Κατηγορίας Ψυχαγωγία
- Χειλά – Κωσταντίνου: Θεοδοσία και Σέργιος επιστρέφουν σε άλλους ρόλους
- Άγριες Μέλισσες: Από την αρχαία τραγωδία έως το ελληνικό σινεμά
- Η Δανάη Μπάρκα τοποθετείται για όσα είπε ο Γιώργος Καπουτζίδης
- Βόλος: Νεκρός σε τροχαίο ο δολοφόνος του Αχιλλέα Τέντα! Το σατανικό σχέδιο με τη σύζυγο του επιχειρηματία
- UPDATE - Δείτε τα νούμερα τηλεθέασης (18/54) στην πρωινή ζώνη 10-1 για χθες, 19/10/2020
- Η Έφη Σαρρή στέλνει σαφές μήνυμα στην Δέσποινα Βανδή
- Γιώργος Καπουτζίδης: Αν θελήσω να αποκτήσω παιδί θα το καταφέρω
- Ο καθηγητής Μόσιαλος για τις θεωρίες συνωμοσίας του κορονοϊού. Ζητά να πάψουν οι «εμπειρογνώμονες» με αφορμή το θάνατο 33χρονου influencer
- To «The Batman» θα χρησιμοποιήσει την πρωτοποριακή ψηφιακή τεχνική του «The Mandalorian»
- Στήριξη της οικογένειας: Γονική άδεια για μπαμπάδες, νταντάδες της γειτονιάς, επίδομα γέννησης
- Δημοφιλέστερες Ειδήσεις Youfly
- Χειλά – Κωσταντίνου: Θεοδοσία και Σέργιος επιστρέφουν σε άλλους ρόλους
- Άγριες Μέλισσες: Από την αρχαία τραγωδία έως το ελληνικό σινεμά
- Just The 2 Of Us: Που έχουμε ξαναδεί τους παίκτες του σόου
- Η Γίδα: Είδαμε την πρόβα – Οι εντυπώσεις μας
- Ποια παρουσιάστρια μετακομίζει από καθημερινές στο Σαββατοκύριακο;
- Η Φαμίλια: Τι θα δούμε στα νέα επεισόδια αυτής της εβδομάδας
- Ελεύθερο ζευγάρι: από 25 Οκτωβρίου στο θέατρο Βικτώρια
- Τελευταία Νέα Youfly
- Άγριες Μέλισσες: Από την αρχαία τραγωδία έως το ελληνικό σινεμά
- Η Φαμίλια: Τι θα δούμε στα νέα επεισόδια αυτής της εβδομάδας
- Just The 2 Of Us: Που έχουμε ξαναδεί τους παίκτες του σόου
- Η Γίδα: Είδαμε την πρόβα – Οι εντυπώσεις μας
- Ελεύθερο ζευγάρι: από 25 Οκτωβρίου στο θέατρο Βικτώρια
- Ποια παρουσιάστρια μετακομίζει από καθημερινές στο Σαββατοκύριακο;
- Χειλά – Κωσταντίνου: Θεοδοσία και Σέργιος επιστρέφουν σε άλλους ρόλους
- Νούμερα τηλεθέασης 19/10: Σκληρή μάχη σε όλες τις ζώνες
- Ραχήλ Μακρή: Εξώδικο για να αποφύγει την έξοδο από το J2US
- GNTM 3: Αποχώρησε η Ίριδα – Ο Εμιλιάνο καλύτερη φωτογραφία
- Τελευταία Νέα Κατηγορίας Ψυχαγωγία
- Καιρός: Πτώση της θερμοκρασίας την Τετάρτη 21/10
- Πως η ανακάλυψη μιας 14χρονης από το Τέξας μπορεί να συμβάλλει στην θεραπεία του κορονοϊού. Εμπνεύστηκε από την πανδημία του 1918. Με τι σχετίζεται
- Ποιο είναι το πιο δημοφιλές χρώμα στον κόσμο;
- UPDATE - Δείτε τα νούμερα τηλεθέασης (18/54) στη μεσημεριανή ζώνη! (19/10/2020)
- UPDATE - Δείτε τα νούμερα τηλεθέασης (18/54) στην πρωινή ζώνη 10-1 για χθες, 19/10/2020
- UPDATE - Δείτε τα νούμερα τηλεθέασης στo Prime Time! (19/10/2020)
- Ο Αλέξης Γεωργούλης στο «Direct» του Τάκη Χατζή
- Portraits: Ομαδική έκθεση φωτογραφίας στην Blank Wall Gallery
- Βόλος: Νεκρός σε τροχαίο ο δολοφόνος του Αχιλλέα Τέντα! Το σατανικό σχέδιο με τη σύζυγο του επιχειρηματία